Miként segíthet a gyógyszerész?

Amikor gyermeke beteg, rendszerint sok kérdése van orvosához, amelyeket gyakran a betegség kifejletétől való félelmében, a gyermekéért való aggodalmában, a sietség, vagy a várótermi tumultus miatt nem tesz fel.

De vajon milyen gyakran van kérdése a gyógyszerész számára, amikor a vizsgálatot követően a gyógyszertárba megy gyermekével, hogy kiváltsa a gyógyszereket? A gyógyszerészek ma már készek arra, hogy számos hasznos információval szolgáljanak a kiírt gyógyszerekről, és választ is adhatnak számos kérdésére. Azzal a céllal, hogy bátorítsuk a szülőket arra, hogy felvegyék az ilyen jellegű kapcsolatot, a Szabadkai Gyógyszertárak több gyógyszertárában is tanácsadó sarkot alakítottak ki, ahol a szülők négyszemközt beszélgethetnek a gyógyszerésszel.

Miért hasznos a gyógyszertárban beszélgetni a gyógyszerésszel?

A gyógyszerész nem tudja diagnosztizálni a betegséget, de a vényen szereplő gyógyszerekkel kapcsolatos számos kérdésre választ tud adni, és azoknál a gyógyszereknél is segíthet, amelyek vény nélkül, szabadeladásban szerezhetőek be, és felhívja a figyelmet a gyógyszerek nem kívánatos mellékhatásaira és/vagy figyelmeztet  azokra az állapotokra és betegségekre, amelyek esetében ellenjavallt (nem szabad őket alkalmazni) bizonyos gyógyszerek szedése.

Milyen kérdéseket kell feltenni a gyógyszerésznek?

A jellemző, és a leglényegesebb kérdés az esetleges allergiás reakcióval kapcsolatos. Mindenekelőtt tájékoztatni kell a gyógyszerészt, hogy milyen allergiában szenved a gyermek (ha van ilyen), és az adott pillanatban alkalmazott gyógyszerekről. Ez lehetővé teszi a gyógyszerésznek, hogy megvédje önt az esetleges veszélyes gyógyszerek lehetséges kölcsönhatásától, valamint az allergiás reakcióktól, amelyeket az előírt gyógyszerek idézhetnek elő.

A további kérdések, amelyekre választ kaphatnak a gyógyszertárban:

 • Szükség van-e különleges körülményekre a gyógyszer tárolásához?
 • Naponta hányszor adjuk a gyógyszert gyermekünknek, étkezéskor vagy az étkezések között?
 • Kerülje-e a gyermek a gyógyszer használata idején bizonyos élelmiszerek fogyasztását?
 • Vannak-e nem kívánt mellékhatások, amelyek megjelenésére külön oda kell figyelni, és mi a teendő, ha azok jelentkeznek?
 • Napozhat/napoztatható-e a gyermek, amíg a gyógyszert szedi?
 • Mit tegyünk, ha a gyermek nem szed be egy gyógyszeradagot?
 • Félbe kell-e vágni bizonyos gyógyszereket, vagy összetörve, kevés folyadékkal beadni, hogy a gyermek könnyebben lenyelje?
 • Fogyasztható-e a gyógyszer, ha a gyermek valamilyen OTC (vény nélkül kapható) készítményt, vagy növényi eredetű gyógyszert fogyaszt?Forrás:
 • www.kidshealth.com
 • A szöveget összeállította: Mr. ph. spec. Jelena Blažin
  Ford
  ította: Mr. ph. Kecsenovics Éva
 • www.apotekasubotica.rs