Így tisztítsd a lakást és a gyermek játékait!

Ha kisbaba, kisgyermek van a háznál, bizonyos anyákon eluralkodik a tisztaságmánia. Félig-meddig jogosan, hiszen a kicsik immunrendszere még nem olyan harcedzett, mint a felnőtteké. Bár túlzásba sem kell vinni a fertőtlenítést, van azonban néhány dolog, melyekre érdemes mindig figyelmet fordítani.

Hogyan tisztítsuk meg a baba környezetét nemcsak alaposan, hanem gyorsan is? Tippjeink az etetőszék, a cumisüvegek fertőtlenítésére, a műanyag vagy kitömött játékok legpraktikusabb tisztítására, a padló, valamint a pelenkázóasztal lemosására vonatkoznak.

Padló

Otthonunk legkényesebb és leginkább igénybe vett területe a padló. A kisgyerek minden bizonnyal le fog feküdni rá, kúszni-mászni fog rajta, sőt, meg is fogja nyalni. Az tehát alapvetően fontos, hogy a padlót mindig, amennyire csak lehet, tisztán tartsuk! Vegyük le a cipőnket ami-kor belépünk a lakásba, hogy ne vigyük be a lakótérbe a sarat, koszt, vagy akár a vegyileg is szennyező anyagokat, hogy a többiről ne is beszéljünk… A vendégek számára rendszeresítsünk vendégpapucsot, vagy kérjük meg őket, hogy hozzanak magukkal váltócipőt.

Pelenkázóasztal

Rendszeresen töröljük le az asztalt, valamint a pelusos vödröt mosószeres meleg vízzel. A fertőtlenítéshez – ami különösen fontos, ha a babának mondjuk hasmenése volt – tisztítsuk át a felületet nagyon erősen felhígított fertőtlenítő szeres vízzel, hagyjuk így 10 percig, majd dörzsöljük át és öblítsük le tiszta vízzel. Amíg takarítunk, a kicsi ne legyen a szobában, nyissuk ki az ablakokat és alaposan szellőztessünk ki.

Etetőszék

A legtöbb etetőszék tálcáját közvetlenül betehetjük a mosogatógépbe. Lehetőleg magas hőmérsékleten mossuk el. Meleg víz alatt is le lehet sikálni mosogatószerrel, majd alaposan le kell öblíteni, és hagyni kell megszáradni. A szék vájataiból alkoholba mártott fültisztítóval, illetve egy vizes törlőkendővel tudjuk kiszedni a beleragadt szennyeződést. Fertőtlenítsük le a széket minden második nap hidrogén-peroxiddal (gyógyszertárban kapható). Ez a természetes fertőtlenítőszer megöli a bacilusokat, de nem hagy hátra semmilyen vegyi anyagot.

Eszközök

Az újszülött életének első négy hetében a cumisüvegeket, a cumikat és a mellpumpa bizonyos részeit is mind fertőtleníteni kell. Tartsuk ezeket 10 percig forrásban lévő vízben vagy mossuk el a mosogatógép legforróbb programján, esetleg használjunk kifejezetten erre a célra kifejlesztett készüléket. Könyörtelenül dobjuk ki az összes olyan cumit, ami megrepedt, netán elszíneződött a mosás után. Steril fültisztító pálcikával tudjuk megtisztítani a nehezen hozzáférhető helyeken a cumisüvegeket vagy a mellpumpát. Nedves környezetben könnyebben tenyésznek a bacilusok, ezért alaposan töröljük szárazra a kisbaba holmijait tiszta törlőkendővel.

A JÁTÉKOK

 

Plüssjátékok

Ez rögtön egy viszonylag kényesebb kérdés, ér
demes először szemügyre venni a plüssjátékokat, javasolnak-e bármilyen tisztítási módot. Ha már nagyon nyúzott az a maci, akkor semmiképp se kínozzuk mosógépben, de azt a babát sem, amiben elemes alkatrész található. Ilyenkor marad a kézi mosás. 

A gépbe úgy tegyük be a kis plüssöket, hogy töltsük bele őket egy nagy mosózsákba, vagy ha az nincs, egy párnahuzatba. A huzatot vagy kössük el, vagy még jobb, ha van cipzáros huzatunk.

Használhatunk bababarát mosószert, és mindenképp kímélő programot válasszunk alacsonyabb hőfokon. Mosás után nem árt a plüssállatoknak, ha kicsit formára igazgatjuk őket, és egy finomabb kefével megfésüljük a szőrüket. 

Ha a mosás valamiért nem jöhet szóba, vagy csak porosak a játékok, akkor a porszívózás a legjobb választás. Megkönnyítjük a dolgunkat, ha a kis kefés fejet használjuk, és harisnyát húzunk rá.

jatektisztitas1

Műanyag játékokA legegyszerűbb, ha beáztatjuk őket a mosogatóban egy kis meleg, mosószeres vízbe, majd kendővel vagy régi fogkefével megtisztogatjuk őket. Utána következhet a fertőtlenítés. Ehhez keverjünk össze egy rész gyógyszertári alkoholt egy rész vízzel, töltsük fújós üvegbe, és permetezzük be vele a játékokat. Hagyjuk őket állni egy percig, öblítsük le, és készen is vagyunk.

Ha strapabíróbbak a játékok, mondjuk egy nagy adag építőkockát szeretnénk megtisztítani, akkor a mosogatógépbe is mehetnek egy mosózsákba téve. Ha valamelyik játék kevésbé vízálló, akkor azt csak töröljük le nedves, tisztítószeres kendővel, majd vízzel hígított alkohollal nedvesítsük meg a kendőt, és azzal vegyük kezelésbe. Ezután szép gyorsan fog száradni.

Hajas babák

Nincsen kislány hajas baba nélkül, így ha megérett az idő, állhatunk neki fodrászkodni. Samponozzuk be a baba haját egy kis mosogatószerrel, öblítsük ki hideg vízzel, fésüljük ki, és terítsük ki száradni. Ha nagyon gubancos volna a haja, akkor egy éjszakára beáztathatjuk hajbalzsamos vízbe, és másnap kifésülhetjük. Hajszárítóval viszont még véletlenül se próbáljuk megszárítani a baba haját.

Ha komolyabb foltok alakultak ki a baba testén, arcán, akkor menjünk neki egy kis olajból és szódabikarbónából kikevert pasztával, aztán töröljük le nedves ruhával. Ezután fújjuk le mindenhol alkoholos vízzel, majd töröljük le egy száraz ruhával.Fajátékok

A fából készül játékok sosem mennek ki a divatból, és ezeket jobb finomabb kezelésben részesíteni. Ecetes ronggyal töröljük át őket időnként, így biztosan nem teszünk kárt bennük.

Forrás: babamagazin

Fotó: wikihow.com