A várandóssággal, a szüléssel és a családdá válással kapcsolatos, legfontosabb tudnivalók kerülnek középpontba 2024. szeptember 15-én és 16-án Zentán, a Zentai baba-mam klub által szervezett, Születés hete című eseményen. A részletekről Tomić Edinát, a Zentai baba-mama klub alapítóját és programszervezőjét kérdeztük.

— A Zentai baba-mama klub számára kiemelt jelentőséggel bír, hogy támogatást nyújtson a családot tervező pároknak, különösen a kismamáknak, édesanyáknak a szülésre való felkészülésben és a gyermeknevelésben. Azért tartjuk fontosnak a Születés hete című esemény megszervezését, mert a várandóság, a szülés és az anyává válás körüli időszak tele van kérdésekkel, bizonytalansággal, és ez az esemény lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők hiteles információkhoz jussanak, szakemberekkel találkozzanak, és közösségi élményeket szerezzenek. Szívügyünk a családok támogatása, és úgy érezzük, hogy ez az esemény hiánypótló szerepet tölt be a közösségünkben. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a résztvevők megbízható forrásból tájékozódhassanak és ezzel hozzájáruljunk ahhoz, hogy magabiztosabbak és felkészültebbek legyenek ebben az életszakaszban. Hiszünk abban, hogy egy jól informált, támogató közösség jelentős pozitív hatással lehet a családok életére, és hozzájárulhat a harmonikus kezdetekhez.

Nem egyszerű témákat járnak körbe, mit lehet tudni az előadókról? 

Az előadóink mind tapasztalt szakemberek, akik évek óta foglalkoznak a perinatális kérdésekkel. Nagy gyakorlattal rendelkeznek, nap, mint nap találkoznak azokkal a kihívásokkal, amelyekkel a várandósok és kisgyermekes anyák szembesülnek, és elhivatottak abban, hogy segítsék őket a lehető legjobb élmények megélésében. Az eseményen lehetőség lesz kötetlen beszélgetésre az előadókkal, ahol a résztvevők is feltehetik kérdéseiket, és értékes, hiteles információkat szerezhetnek.

Miért esett a választás ezekre a témákra? 

Olyan témákat igyekeztünk választani, amelyek hiánypótlók, és aktuálisak. Célunk, hogy ezek az előadások és programok által a kismamák és családok biztonságban érezzék magukat, ezzel is segítve őket abban, hogy felkészülten és magabiztosan nézzenek szembe a szülés és a gyermekágy kihívásaival.

Az „Arcok a szülés körül” című programunk lehetőséget ad arra, hogy a kismamák megismerjék azokat a szakembereket, akik a szülés során és az azt követő időszakban támogatják őket. A személyes kapcsolat felvétele és a szakemberek tapasztalatainak megismerése biztonságérzetet nyújt, és segít abban, hogy a kismamák felkészültebben és nyugodtabban vágjanak bele életük egyik legfontosabb eseményébe.

„A szülési fájdalomról másképp” című program célja, hogy a résztvevők új nézőpontból ismerjék meg a szülési fájdalom természetét, és olyan technikákat sajátítsanak el, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt a fájdalmat és a félelmet. Fontosnak tartjuk, hogy a kismamák megfelelő információkkal rendelkezzenek ahhoz, hogy a szülés élményét ne csupán kihívásként, hanem életük egyik legszebb pillanataként éljék meg.

Az „Erőt adó szülések” című előadások során inspiráló szüléstörténeteket hallhatnak és oszthatnak meg a résztvevők, amelyek erőt és reményt adnak. Úgy érezzük, hogy ezek a történetek segítenek eloszlatni a félelmeket, és megmutatják, hogy a szülés lehet gyönyörű és felemelő élmény is.

Végül a „Kismamajóga” programelemünkkel szeretnénk a kismamák kezébe eszközöket adni, hogy testileg és lelkileg is felkészüljenek a szülésre. A jóga és a meditáció gyakorlása segít a testi diszkomfort enyhítésében, a stressz csökkentésében, és a szülés során is hasznos technikákat tanít.

Októberben pedig folytatjuk a kismamafelkészítő eseményünket, ahol még részletesebben és átfogóbban tárgyaljuk meg az összes fontos témát, hogy a leendő családok még több tudással és felkészültséggel várhassák életük legnagyobb csodáját.

Mi a célja az eseménynek? 

A rendezvény célja, hogy támogató közösséget hozzunk létre a kismamáknak és családoknak, ahol naprakész, hiteles információkhoz juthatnak, feltehetik a kérdéseiket, tapasztalatokat cserélhetnek. Szeretnénk eloszlatni a bizonytalanságokat és félelmeket, amelyek gyakran kísérik ezeket az élethelyzeteket, és biztosítani szeretnénk őket afelől, hogy felkészülten, magabiztosan nézhessenek szembe a szülői szereppel. Az esemény célja az is, hogy lehetőséget teremtsünk a résztvevőknek arra, hogy megismerjék a helyi szakembereket és egymást, így erősödjön a közösségi összetartás és a támogatás. Végső soron az a célunk, hogy minden résztvevő úgy érezze, nincsen egyedül, és bármilyen kérdéssel bátran fordulhat a szakértőkhöz vagy a közösséghez.

Az esemény ingyenes. Szeretettel várjuk a kismamákat, családokat, és bárkit, aki érdeklődik a szülés és a gyermekágy körüli témák iránt. Játszósarkot, szoptató- és pelenkázórészt is biztosítunk.

A Születés hete nemcsak információátadásról szól, hanem arról is, hogy közösen megéljük és megosszuk azokat a mély és maradandó élményeket, amelyek a szüléshez és az anyasághoz kapcsolódnak. Bízunk benne, hogy minden résztvevő megtalálja itt azt a támogatást és inspirációt, amire szüksége van ahhoz, hogy magabiztosan nézzen szembe a szülés és az anyaság kihívásaival.

A szülés és születés megváltoztatja a világot. Azt, amelynek középpontjában a megszületett kisgyermek áll. Akik a kisbabával kapcsolatban vannak, maguk is megváltoznak, és ennek a minőségét az a tudás, ismeret adja, amely alapján döntéseiket meghozzák. Ehhez szeretne a Születés hete című rendezvényünk, majd pedig a Kismamafelkészülő tanfolyamunk hozzájárulni azáltal, hogy a szükséges információkat elérhetővé teszi.

Szerző: Pósa Tamara