A családi pótlékra való jogosultságot meghatározó törvény az elmúlt hat évben többször is vita tárgyát képezte az Alkotmánybíróságon. Annak egyes rendelkezéseit alkotmányellenesnek nyilvánították, némelyik rendelkezés pedig mintegy 5000 családot foszt meg a juttatástól. A törvény ugyanis korlátozza, hogy egy családban hány gyermek részesülhet ebben a segélyben, mivel az öt- vagy többgyerekes családok számára már nem jár ez a fajta segítség – írja a Nova Ekonomija.

Jelenleg az egy gyerek után járó havi pótlék alapösszege 4215 dinárt tesz ki, az összeg tavaly július és idén július között 3,8 százalékkal emelkedett. Amennyiben a gyereknek egy szülője vagy gyámja van, vagy amennyiben fogyatékossággal él, a pótlék összege ennél magasabb is lehet, a legmagasabb havi pótlék 7587 dinár.

A pótlékra a család akkor jogosult, ha az előző három hónapban realizált havi összjövedelme családtagonként nem haladja meg a 12 645 dinárt, az egyszülős családok esetében a 16 439 dinárt, valamint a 15 175 dinárt a fejlődési rendellenességgel rendelkező, vagy fogyatékos gyermek egyszülős családja esetén.

Az A11 kezdeményezés szerint a törvény miatt sokan, akik jogosultak lehetnének, nem kapnak pótlékot, mivel például az ötödik és többedik gyerekre már nem jár az összeg.

„Ez a korlátozás aránytalanul sújtja a legkiszolgáltatottabb sokgyermekes családokat” – állapították meg az A11 kezdeményezésből.

A Köztársasági Statisztikai Intézet 2022-es népszámlálás adatai alapján Szerbiában 5264 ötgyermekes család él, közülük 1719 családban egyik, vagy mindkét szülő vallotta magát romának, ami innen nézve az A11 szerint már a diszkrimináció kérdését is felveti. Az ötgyermekes családok közül 782-ben az egyik vagy mindkét szülő írástudatlan, 1024 családban a szülők legfeljebb három általános iskolai osztályt végeztek el.

„767 családnak nincs fürdőszobája, 644-nek pedig nincs WC-je. Figyelembe véve, hogy az öt- és többgyermekes családok száma nem nagy, a korlátozás eltörlése nem igényelne nagy költségvetési kiadásokat” – tette hozzá az A11. Hozzátették, hogy ezzel megszűnne egy, a legkiszolgáltatottabb családokat aránytalanul sújtó törvényi rendelkezés.

Milyen hiányosságai vannak az alkotmányellenesnek nyilvánított törvénynek?

2021 májusában három Alkotmánybírósági határozat jelent meg, amelyek a gyermekes családok anyagi támogatásáról szóló törvény több rendelkezésének alaptörvény-ellenességét állapították meg. Az egyik döntés kijelentette, hogy mezőgazdasági munkavégzés alapján biztosítással rendelkező nők egyenlőtlen helyzetben vannak, és, hogy a szülési szabadság alatti bérkompenzáció havi összege nem lehet kevesebb a minimálbérnél.

Alkotmányellenesnek nyilvánították azt a határozatot is, amely szerint a gyermek kiemelt gondozása miatti munkahelyi távollét esetén nem jár fizetés olyan szülőknek, akik a beteg gyerekük ápolásához ápolási hozzájárulást igényeltek, aminek következtében a fogyatékos gyermekek szülei rosszabb helyzetbe kerültek, akiknek valójában így a munkájuk és gyerekük ellátása között kellett dönteniük.