Mindazok az nők jogosultak lesznek a megemelt támogatásra a született gyermek után, akik 2024. január elseje után szülték meg kisbabájukat, közölte Milica Đurđević Stamenkovski családtámogatási és népesedéspolitikai miniszter.

– Örömmel értesítek minden szerbiai családot, hogy a megemelt támogatásra mindazok a kismamák jogosultak lesznek, akik az idei év eleje óta hozták világra kisbabájukat – olvasható a tárcavezető közleményében.

Mint mondta, ez a kedden lezárult közvita hozadéka, amelyet, a családtámogatási és népesedéspolitikai minisztérium „jó hiszemben és egymás iránti tiszteletben” folytatott le a tárca azokkal az érdeklődőkkel egyetemben, akik abban részt vettek és javaslatokat fogalmaztak meg.

Đurđević Stamenkovski a szerb elnöknek is köszönetet mondott, amiért támogatta az erre vonatkozó törvénymódosítást.

Ennyi jár majd az első, második és harmadik gyermek után

Az első gyermek után járó pótlék az emeléssel együtt egy 500.000 dináros egyszeri támogatás lesz. A második gyermek után 600.000 dinár jár, amit egy 135.000 dináros egyszeri támogatással egészítenek ki.

A harmadik gyermek születését követően 2.280.000 dinárt fizet az állam, ugyancsak egy egyszeri, 135.000 dináros egyszeri támogatással kiegészítve. A negyedik gyermek után járó támogatás összege pedig 3.180.000 dinár lesz.

A második, harmadik és negyedik gyermek után járó támogatást részletekben fizetik ki, havi rendszerességgel.