Ötnaponta megfullad egy gyermek az otthoni kismedencékben

Egy amerikai felmérés szerint ötnaponta megfullad egy gyermek az otthon felfújható kismedencékben — írja a Time magazin. A kutatók szerint azért ilyen drasztikusan magas ez a szám, mert a medencék könnyen kezelhetőek, kicsik, és a szülők gyakran egyáltalán nem foglalkoznak a potenciális veszélyekkel. Megmutatjuk mire kell feltétlenül figyelni ezek használatakor.

Évente húsznál több gyermek és fiatal veszíti életét Magyarországon vízbefulladás következtében – áll az Országos Gyermekegészségügyi Intézet tájékoztatójában. A kerti úszómedencék, kis tavak és a megfizethető, könnyen felállítható mobilmedencék elterjedésével megnőtt az otthoni környezetben bekövetkezett fulladásos gyermekbalesetek előfordulása. A balesetek elszenvedői döntően az öt éven aluli gyermekek.

7 tipp, hogyan kerüld el a medencés baleseteket:

A GYERMEKEK NEM KIABÁLNAK FULLADÁS KÖZBEN!

1. Amíg a kisgyermek vízben van, mindig tartsuk szemmel: ne szaladgáljunk be a házba megkeverni az ebédet, ne csevegjünk a szomszédasszonnyal, és véletlenül se aludjunk el a nyugágyon! Minél kisebb a gyermek, a felügyeletnek annál szorosabbnak kell lennie: a csecsemők és kisdedek karnyújtásnyi távolságon belül legyenek, még akkor is, ha nem mély a víz. Sajnos tízcentis vízben is történt már baleset.

A fulladás okozza a gyermekkori balesetek legnagyobb hányadát. Egészen sekély vízben is történhet halált okozó baleset, amennyiben a gyermek arccal a vízbe esik, esetleg elveszíti az eszméletét.

A fulladás megelőzhető odafigyeléssel!

2. Otthoni medencét, tavat legalább 1,5 méter magas, a kisgyermek számára nem kinyitható – lehetőleg automatikusan záródó – kapuval védett kerítéssel kell körbevenni. Mindig ellenőrizzük, hogy a kapu zárva van-e.

3. A kerti mobilmedencék oldalától a pancsolás végeztével vigyük el a létrát. A medencéket borítóval,takaróval fedjük le, a takarót pedig úgy rögzítsük, hogy a kisgyerek nehogy beleessen a vízbe vagy a medencetakaró alá szoruljon.

4. Ellenőrizzük, hogy a lefolyók, szűrők fedője a helyén van-e. A fedetlen szűrők becsíphetik a kicsi fürdőruháját, vagy beszippanthatják a haját.

5. A karúszó és az úszógumi hamis biztonságérzetet adhat a gyermeknek és a szülőnek is. Ha a kisgyermek ilyet visel, akkor is ugyanúgy mellette kell lenni!

6. Minél hamarabb tanítsuk meg a kisgyermeket úszni, vagy legalább ismerje meg azt az életmentő technikát (ISR), amivel vízbe pottyanás esetén a víz felszínére küzdi magát, majd háton fekve, a vízen lebegve levegőhöz jut.

7. Elsősegélynyújtó tanfolyamon érdemes nekünk is megtanulni vagy átismételni a kisgyermekeknél alkalmazható újraélesztést.

Forrás: nlcafe.hu, mojedete.rs, bebac.com

Összeállította: babamama.rs