Labdázzunk, mozogjunk a gyermekünkkel!

Van olyan óvodás korú gyermek, aki napi nyolc órát is a televízió, számítógép, tablet előtt ül. Átlagban azonban az 5-7 éves gyerekek akár négy órát is tv-znek. Ami azt jelenti, hogy ez idő alatt nem mozognak, akár szabadon, akár valamilyen irányított edzés formájában. Ez pedig elengedhetetlen lenne a megfelelő fejlődéshez, s annak, hogy nem mozognak, komoly egészségügyi következményeit viselik majd a felnőttkorban.

Halasi Szabolccsal, testnevelő tanárral, a szabadkai Active Kids vezetőjével már beszélgettünk arról, hogy már egészen kicsi korban, a kisiskolás gyermekeknél észrevehető, amennyiben nem mozognak eleget: megjelenik náluk a lúdtalp, a hanyagtartás, sokan még csak labdát sem tudnak dobni.

– A mi fő célunk, hogy a szabadkai gyerekeket mozgósítsuk, hogy a mozgás olyan alapelem legyen számukra, amire tudnak építeni. Azt tapasztaljuk, hogy a mai társadalomban egyedül a számítógép, a tablet és a tv fontos a gyerekek számára. A három és öt éves kor közötti időszak pedig elengedhetetlenül fontos a mozgásfejlődés szempontjából, mert ekkor fejlődnek ki a nagymotoros képességek, és amennyiben ezeket nem fejlesztjük, akkor a finommotorika sem fejlődik megfelelően. Ami pedig később az iskolában kell az íráshoz. Az óvodában rövid ideig ülnek, ott szabadabban mozognak, de az iskolában már nem tudják ellensúlyozni a sok ülést. Amennyiben a nagymotoros képességek nem fejlődnek rendesen, akkor annak következményei lehetnek akár a felnőttkorban is, különböző deformitások formájában. A mi célunk, hogy ezeket a gyerekeket olyan irányba tereljük, hogy megszeressék a mozgást, és annyira megszokják, hogy később hiányérzetük legyen, ha kimarad a heti két-három mozgás a szabadban, vagy edzés formájában – mondja Halasi Szabolcs.

A tanár azt mondja, azt tapasztalják, hogy akik eljöttek mozogni, mind itt maradtak, ha a gyereket sírva is hagyják ott, mosolyogva viszik őt haza. Azt mondja, nagyobb gond az, hogy a szülők nem mobilisak. – Nagyon sok telefonhívást kapunk, de a szülők nem veszik a fáradtságot, hogy elhozzák a gyereket.

NYEREMÉNYJÁTÉK A FACEBOOKON!

Azok az olvasóink, akik megosztják ezt a cikket a babamama.rs facebook oldaláról, egy nyereményjátékban vehetnek részt. A megosztók között három ingyenes, egy hónapra szóló bérletet (összesen 12 alkalom) sorsolunk ki az Active Kids jóvoltából. 3 és 7 éves kor közötti, elsősorban szabadkai gyermekek szülei, HAJRÁ! Egy hét múlva, vasárnap, november 15-én sorsolunk! Sok szerencsét!

 

Egy szülő, aki eljön a gyerekéért az edzés után, megkérdezi őt, hogy érezte magát és a gyermek csak szépet mond, ez lehet a szülő számára a legnagyobb öröm. A szülő is ki kell, hogy lépjen  egy kicsit a komfortzónájából, hogy elhozza a gyereket. November folyamán egy közös családi programot tartunk, szülő-gyermek edzést, vetélkedőket szervezünk.  Az a cél ezzel, hogy a szülők is bemutassák a gyerekeiknek, hogy ők mire képesek, mert egy dolog az, hogy mit mondunk a gyerekeknek, de példát kell mutatni a gyakorlatban is. Akik vállalták, hogy szülők lesznek, nem is engedhetik meg maguknak, hogy ne mutassanak jó példát, én úgy gondolom. A jó példát kell követni a gyereknek is – mondja Halasi Szabolcs.

A szakember kiemelte, előfordul, hogy az alap motoros készségek nem fejlődtek ki még óvodáskorban sem, ami azért gondot okozhat.

– Az nem baj, ha a gyermek nem tud megfelelően futni három évesen, mert az természetes, hogy teli talpon fut, az izomzata nincs megfelelően kifejlődve. De ha egy hatéves gyermek nem tudja a megfelelő futótechnikát, és nem atlétikai szintre gondolok, akkor ott valami lemaradás történt.

Nálunk megtanulják a gyerekek az összes természetes mozgást, de most bevezettünk új mozgásformákat is, például baseball-labdát ütünk ütővel. Nem azért, hogy baseballozók legyenek majd, hanem hogy minél változatosabb mozgásformákkal találkozzanak. Óriási fejlődést tapasztalunk a gyerekeknél labdaérzékben is. Először a dobásgyakorlatokat babzsákkal, később puha labdákkal gyakorolják a gyerekek.

Az edzések a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, illetve a Svetozar Marković Gimnázium tornatermeiben zajlanak, heti három alkalommal, egy óra hosszában. A nyár folyamán pedig a szabadban tartják majd a találkozókat. Az érdeklődők további információkat az Active Kids Facebook oldalán vagy az activekids2014@gmail.com email-címen kaphatnak.

Szerző: Tómó Margaréta