Jogszabály miatt halnak meg a csecsemőink?!

Az Egészségügyi Minisztérium tavaly elutasította a gyermekorvosok azon kérését, amely a Szerbiában világra jött koraszülött babák számára kérte az RSV (respiratory syncitial vírus) elleni oltóanyag biztosítását.

Akkor dr. Slavica Đukić Dejanović volt a miniszter, kabinetjéből pedig azt a választ kapták a gyermekorvosok, következőleg akkor foglalkoznak majd ezzel javaslattal, amikor az Immunizációról és a gyógyszerhasználatról szóló szabályzat módosításra kerül, ami szabályozza ennek a szérumnak az alkalmazását is – írja a Blic napilap.

Szerbiában tavaly 80 baba hunyt el RSV fertőzésben azért, mert az állam nem biztosított elegendő mennyiségű oltást a koraszülött babák számára.

A Batut Intézetben azt mondják a jelenlegi szabályok szerint nem áll módjukban biztosítani az oltást.

— Támogatjuk a szakértői bizottságok kezdeményezését, miszerint módosítani kellene a szabályzaton. Azt is javasoltuk, hogy az intézmények szerezzék be ezeket az oltóanyagokat, amíg nem változik meg a szabályzat – nyilatkozta a Batut intézet illetékese.

Ez azonban csak patthelyzetet teremt, ugyanis a kórházaknak nincs pénze, hogy önállóan megvásárolják ezeket a szérumokat.

Az országban évente mintegy 4000 koraszülött baba jön a világra, oltóanyagból pedig mindössze negyvenet szerez be az állam. A gyermekorvosok csak abban reménykedhetnek, hogy ha amennyiben sor kerül a légúti fertőzésre, az enyhébb lefolyású lesz és a babák túlélik.

Dr. prof. Borislav Janković gyermekorvos azt mondja, legalább 500 oltásra lenne szükség, akkor érezhetné magát minden intézmény biztonságban.

A rizikós csoportokba tartozik a szívproblémákkal született baba is, illetve a mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyermek. Így abba a furcsa helyzetbe került az ország, hogy a méhen kívüli megtermékenyítést ugyan támogatja, de nem törődik a megszületett gyermek egészségével.

Az Egészségügyi Minisztériumban azt mondják, az új miniszter azonnal lépéseket kezdeményezett, hogy minél előbb sor kerülhessen a módosításra és szükség esetén mindenki megkaphassa a szérumot.

A másik gondot a teszt hiánya okozza. Mint azt a kragujeváci klinikai központ gyermekszakorvosa, dr. prof. Anđečka Stojković a Blic napilapnak kiemelte, még csak olyan gyorstesztjeik sincsenek, amikkel megállapíthatnák, hogy megfertőződött-e a gyermek, pedig évente mintegy 200 koraszülött van a klinikán, s alig tudnak 10-20 oltást biztosítani számukra, pedig nagy részük sokáig van lélegeztetőgépen.

Forrás: blic.rs

Fotó: web