Csak kölyökpezsgőt NE!

A felnőttekkel együtt ünneplő gyerekeknek találták ki, de azok is fogyasztják, akik szeretnének ugyan koccintani, de alkohol nélkül. Az alábbi példa alapján jó munkahelyi köszöntő ital lehet a Kölyökpezsgő. A baj csak az, hogy az orvos szerző elolvasta a címkét is…

Az új év első munkanapján kis köszöntőt tartottunk a rendelőmben. Mivel a munkát nem akartam megzavarni alkohollal, úgy döntöttem, szeszmentes itallal koccintunk. Igen alkalmasnak tűnt erre a Kölyökpezsgő, amelyből nagyvonalúan a szamócás változatot választottam. Nem igazán néztem meg a feliratokat, szemüveg nélkül úgysem látom a kis betűket. Így történhetett, hogy csak utólag, iszogatás közben kezdtem el vizsgálgatni a címkét, mivel igen furcsa, mondhatnám penész íze volt a „finomságnak”.

A címke felirata egyébként szó szerint: Szamóca szénsavas gyümölcsital. A gyümölcsök zamata jól érvényesül ebben az elsősorban gyermekek számára összeállított gyöngyöző italban. A kicsik is „felnőttként” koccinthatnak az ünnepi asztalnál a palackba zárt Kölyökkel. Gyártja: Walton Kft. Budapest, Hungary. Összetevők: víz, szamócalé 12%, cukor, CO2 7 g/l, (E290), étkezési sav (E330), aroma, tartósítószerek (E202, E211, antioxidáns (E300), színezék (E124). A címkén szerepel még: Nem visszaváltható palack.

Mit rejt a címkefelirat?

Az adalékanyagokat illetően nézzünk utána egy kicsit az egészségügyi vonatkozásoknak! Az adalékok között szereplő összetevő, az E124 egészségkárosító (ez a színezőanyag Japánban tiltott komponens, allergén, nehézlégzést, légúti szűkületet okozhat – a szerk.). Az E330 (azaz a citromsav) rendkívül veszélyes, szájpenészt és szájgyulladást okozhat. Egyesek (gondolom, a gyártásban érdekeltek) erősen cáfolják és támadják azt a nézetet, hogy az E330-as komponens rákkeltő lehet, ugyanis általában éppen a szájpenész és a szájgyulladás ellenszereként ismerik el, semmint annak okozójaként. (Az E330-as adalékanyag hatása: allergén, bőrérzékenységet okozhat, karcinogén – a szerk.)

Ételek és italok egyébként szép számban egyaránt tartalmazzák antioxidáns szinergistaként. Ha okoz rákot, ha nem, ajánljuk, hogy fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt, bizonyos vitaminok ugyanis meggátolhatják a betegség kifejlődését a szervezetben.

Ez a cirtomsav nem ugyanaz

Ellentmondásnak látszik tehát, hogy a citromsav, amely megtalálható a gyümölcsök levében, okozhat például malignus rákot, amikor is egyértelmű, hogy a gyümölcsök fokozott fogyasztása éppen hogy meggátolhatja annak keletkezését. Igen, ez így van, lehetséges, hogy tévedek – természetesen azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy nem feltétlenül egyezik meg e két citromsav.

A pezsgő italban szereplő adalékok között az egyik összetevő az E211. (Ez a nátrium-benzoát. A vegyületnek és sóinak használatát a kutya- és macskaeledelekben betiltották. A macskáknak már 5 ezreléknyi is halálos lehet. Az E210-213 az embernél viszonylag gyakran vált ki allergiát, asztmát, csalánkiütést. Az L-aszkorbinsav, az E300 jelenlétében a nátrium-benzoátból mérgező benzol képződik. Fennáll a gyanú, hogy lebomlásakor megterheli a májat, érzékeny embereknél – különösen az aszpirin-allergiásoknál – allergiát okozhat – a szerk.)

Az csak ráadás, hogy a sok ártalmas adalék mellett a nem visszaválható üveggel is terheljük a környezetet. Megjegyzem, az italból azért szépen kortyolgattam (egyedül a vendégeim közül), hogy meglegyen az idillem az ünnepléshez. Nem is maradt el a jutalom. Kb. 4 dl elfogyasztása után negyedóráig kettős látásom volt. Ennyi alkoholos pezsgő meg sem látszott volna rajtam, bár nagyon ritkán iszom szeszt. Ha valaki viszont ezt várja a buborékos italtól, biztatom, kóstolja meg a Kölyökpezsgőt, mert erre kiválóan alkalmas.

Egészséges kölyökpezsgő házilag:

Hozzávalók:

  • 1 liter szénsavas ásványvíz (oldott ásványi anyag tartalom 500 mg-nál ne legyen több)
  • 1-2 dl cukormentes málna szörp
Szerintetek kell még valami bele? Szerintem nem. Buborékos, gyümölcsös… és finom.

Forrás: csaladinet.hu
Fotó: illusztráció