Az első hajvágás

Mikor van szükség az első hajvágásra? Mikor vágjuk le a baba haját? Mit tegyek, ha a gyerek visít vágás közben? Hogyan oldjuk meg a hajvágást egészen kicsi korban? Mikor lehet először fodrászhoz menni? Használjunk-e hajnyírót? Összefoglaltam a hajvágással kapcsolatos tudnivalókat.

A babák többsége kis hajjal születik és csak nagyjából 10-12 hónapos korra lesz akkora a haj, ami esetleg a szemébe lóghat. Csak egészen kis része a csecsemőknek születik olyan hosszú hajjal, ami később is megmarad, de ilyenkor is igaz, hogy csak 8-9 hónapos korra lesz zavaró a hossza. Elsőként általában a lányok szorulnak hajvágásra, hiszen az ő hajuk gyorsabban nő. Amikor először azt látod, hogy a szemébe lóg a haj, akkor náluk még elegendő egy csattal félrecsatolni vagy felgumizni, nem muszáj azonnal vágni.

Az első vágás lányoknál történhet ollóval. A fiúknak többnyire 1 éves koruk után lesz annyira hosszú a hajuk, hogy igazításra szorul, náluk azonban még egy kérdés felmerül: gyakran hátul már erősen nő a hajuk, de felül kétoldalt még nagyon pihés a fejbőr. Ilyenkor, ha csak ollóval vágod a haját, akkor ezek a pihés részek még sokáig megmaradnak, nem erősödnek meg, ezért praktikusabb fiúknál az első hajvágást hajnyírógéppel megejteni, így mindenhol erősödni kezd a haja.

Érzékenyebb bőrű kisfiúknál gyakori, hogy még 3-4 évesen is koszmósodik a fejbőr, ami különösen meleg időben erősödhet, ezért ilyenkor praktikusabb az egészen rövid haj, mert így nem izzad annyira a fejbőr, ami a koszmó kialakulását elősegítheti és könnyebb eltávolítani is a koszmót.

De hogyan vágjunk?

Egészen piciknél a legjobb megoldás a babát Apa ölébe ültetni, amíg te vágod a haját, vagy a te öledbe ültetni, amíg valaki levágja a haját, de ilyenkor csak keveset kell vágni, amit gyakran akár szárazan is megejthetünk, nem muszáj előtte hajat mosni.

Örökmozgó totyogóknál jó megoldás lehet az etetőszékben levágni a hajat, vagy pedig a fürdőkádban fürdés közben (ollóval).

Amennyiben hajnyírógéppel vágod a haját, vagy nagyobb mennyiséget kell levágni, akkor azt az etetőszékben, vagy kisszékre ültetve lehet megejteni, a vállára pedig törülközőt kell tenni, hogy ne hulljon a nyakába a haj. Olyan hajnyítót használj, ami garantáltan nem húzza a hajat, ha nagyon hosszú a haja, akkor érdemes előtte ollóval levágni belőle, hogy ne húzza a haját a gép.

Ha a kicsi nem szereti a hajvágást, akkor legyünk vele türelmesek. Meg lehet próbálni több részletben vágni a hajat, mindig egy kicsit, de sokat segít az is, ha pontosan megmutatjuk és elmagyarázzuk, mi történik majd, így nem lesz olyan ijesztő a folyamat, valamint segíthet az is, ha közben látja magát a tükörben. Különösen a fül környékén történő hajvágás szokott nagy visítást kiváltani, erre is jó megoldás a tükör.

Először a fodrásznál – mikor?

A fodrásszal érdemes legalább 2, de inkább 3 éves korig várni. Szerencsére a gyermekfodrászatok többségében ma már van olyan magasított szék, amire valamilyen játékot (pl. kis kormányt) szereltek, így elfoglalja magát a kicsi, amíg vágják a haját. Lehet kérni szárazon vágást is, ami akkor lehet jó, ha a hajmosástól megijed a kicsi. A dackorszakban gyakran hisztibe fullad a fodrász, de általában a lányok jobban viselik, mint a fiúk és szívesebben mennek, míg a fiúk inkább csak 4-5 éves koruk körül békélnek meg vele.

Forrás: kismamablog.hu
Szerző: Vida Ágnes babapszichológus

http://www.kismamablog.hu/baba-apolas/baba-hajvagas