Áldatlan állapotok a szülészeteken, vannak kivételek

Áldatlan állapotok uralkodnak a szerbiai szülészeteken – egy civil szervezet megrendelésére készült felmérés szerint. A kismamák arra panaszkodnak, hogy senki sem törődik a szülő nők érzéseivel és egészségével. Vajdaságban azonban több településen is más a helyzet.    A Zentai Közkórház szülészeti osztályán levő kismamák elégedettek az ottani ellátással és a személyzet hozzáállásával.

Baráth Laura, Törökkanizsa: „A szülésznők nagyon kedvesek, odafigyelnek ránk. A babás nővérek is kedvesek, úgyhogy, egyelőre nincs panasz.”

Csanádi Erika, Törökkanizsa: „Első babám, úgyhogy én meg vagyok elégedve, mert segítőkészek nagyon. Segítenek a baba körül is, a nővérek is, a szülőszobában is, nagyon jó volt.”

A közkórház igazgatója szerint a páciensek elégedettségének egyik fő oka, hogy folyamatosan odafigyelnek az igényeikre.

Dr. Vasas Mihály, igazgató, Zentai Közkórház: „Természetesen mi időszakosan végzünk ilyen felméréseket, hogy mivel elégedettek, mivel nem a betegek, és ezt a döntéshozatalnál figyelembe vesszük. Az elmúlt években mindig is a szanitáris rész, az ágyak kényelmessége volt a probléma. Sok dolog van, amit a betegek sugallnak, és azt meg kell hallgatni.”

A szülészeten öt szakorvos dolgozik, tavaly összesen 850 újszülöttet segítettek világra. Ez több mint a kétszerese az észak-bánáti körzethez tartozó nagykikindai kórház adatainak.

Dr. Csáki Anasztázia, szülész nőgyógyász: „A szülészet-nőgyógyászat, mint szakma, valójában nem egy munka, hanem egy hivatás. Az ember napi 24 órában készenlétben kell, hogy álljon, és sokszor, sajnos, a családját is félre kell, hogy tegye bizonyos dolgokban, és a szabadidejét sem úgy tudja kihasználni, mint egy normális munkakörben. De azt hiszem, abban mindenki egyezik, hogy egy új élet világrajötte egy gyönyörűséges dolog, és ilyenkor sokszor elfelejtjük a munka nehézségeit.”

Az egészségügyi tárca bejelentette, hogy a jövőben szúrópróbaszerűen kikéri majd a várandósok véleményét, és menesztik majd azt az egészségügyi dolgozót, aki vét a szabályzat ellen, és ez bizonyítást nyer.

Forrás: PannonRTV