A baba visszaszoktatása a tápszerről az anyatejre

A legfontosabb: gyakran tedd mellre a babát! A cél napi 10 szoptatás, és a legjobb, ha ebben éjszakai szoptatások is vannak. Ha többször igényli a baba, mint 10-szer, akkor kapjon többször! Ha a baba nem szopik jól (nem hatékony, elutasítja a mellet, vagy fájdalmas a szoptatás), kérj tanácsot egy szoptatási tanácsadótól.

A napi 10 szoptatás mellett igyekezz minél gyakrabban fejni is, és a lefejt tejet adni pótlásképpen a babának tápszer helyett.

Ne keseredj el, ha eleinte keveset tud csak szopni a baba, illetve keveset tudsz fejni. A tej mennyisége cseppről cseppre növekszik. Ha nagyon nagy a különbség a tejed mennyisége és a baba napi igénye között, akkor a tejszaporítás hetekbe is telhet. De amíg egy csepp tej is van, a tej mennyisége visszahozható! Légy türelmes!

A tápszerről való leválasztás módszere

Ne hagyd el hirtelen a pótlást! Csak fokozatosan.tapszer1

1. Készülj fel. Pár napig írd a pótlás mennyiségét, hogy lásd mennyi pótlást kap a baba egy nap. Ha van lefejt tej, használd ezt pótlásként. Ha nincs elég lefejt tej, szerezz donor női tejet (nálunk Újvidéken lehetséges) vagy használj tápszert.

2. Minden etetésnél először próbáld meg mellre tenni a babát. Ha elfogadja, és kiszívta a tejet, rakd át a másik mellre. Ha még igényli, érdemes megpróbálni visszarakni az első mellre, sőt, addig váltogatni a melleket, amíg a baba hajlandó elfogadni, van türelme hozzá. Ha már nincs, akkor jöhet a pótlás. (Cumisüveg helyett érdemes kipróbálni a Szoptanít nevű készüléket, amely segítségével a baba a mellen, szopás közben kapja a pótlást.)

3. Az első három nap: A baba TELJES NAPI pótlását csökkentsd le 30 ml-vel. Figyelem: Nem minden egyes evésnél kell 30 ml-vel kevesebbet adni, hanem a napi összes pótlást csökkentsd ennyivel. Figyeld a baba pisis és kakis pelenkáinak a számát (újszülöttkorban napi 4-6 jó, 6 hetes kor után már változó). Ha van elegendő kakis-pisis pelenka, akkor tartsd ezt a csökkentett szintet három napig. A babát MINDIG rakd mellre, ha kéri (ez azt jelenti, hogy akár 10 perccel az etetés után, vagy félórával, vagy egy órával), és használj ki minden alkalmat, hogy a mellen vigasztalódjon, és ne cumival, mert ezzel is serkenti a tejtermelést.

3. A második három nap: Ha sikerült az első csökkentés, akkor most csökkentsd a pótlást még napi 30 ml-vel. Figyeld a baba kakis-pisis pelenkáit. Mindig rakd mellre a babát, ha kéri.

4. A harmadik három nap: Ha jól mennek a dolgok, akkor most megpróbálhatod hogy a napi összpótlást 60 ml-vel csökkented egyszerre. Ha még döcögősen megy, akkor próbáld meg csak 30-cal csökkenteni. Továbbra is figyeld a baba kakis-pisis pelenkáinak a számát.

5. Ezt a módszert folytasd míg oda nem értek, hogy a baba csak lefejt tejet kap pótlásképpen. Ha már ez a helyzet, akkor már elég tejed van a baba számára, csak át kell szoktatni arra, hogy mellből kapja, ne a cumisüvegből.

6. Ha a baba gyarapodása vagy kakis-pisis pelenkák száma nem kielégítő, akkor próbáld meg tartani az éppen aktuális pótlás szintet még egy pár napig, vagy térjetek vissza az eggyel előző szintre, és haladjatok lassabban.tápszeres-etetés-2 (1)

7. Figyeld a baba fejlődését. Mérd a súlyát hetente egyszer, hogy lásd, hogy fejlődik (a napi, illetve napi többszöri mérés általában csak idegeskedéshez vezet). Miután sikerült visszatérni a kizárólagos szoptatáshoz, mérd, hogy továbbra is megfelelően gyarapszik-e. (Kizárólagosan, igény szerint szoptatott babák átlagos súlygyarapodása az első 4 hónapban 120-250 gramm / hét, 4 hónapos kor után pedig 90-150 gramm / hét.)

Fejjél, hogy növeld a tejtermelést

– A fejés segít, hogy a gyakori szoptatás mellett gyorsabban növeld a tejtermelést, ráadásul a lefejt tejet fel tudod használni tápszer helyett mint pótlást. A fejéssel az a cél, hogy gyakrabban és több tejet szerezz a mellből. MINÉL TÖBB TEJET TÁVOLÍTASZ EL A MELLBŐL, ANNÁL TÖBB TEJET FOGSZ TERMELNI.

– Egy kórházi minőségű duplafejű motoros fejőgép időt takaríthat meg és többet tudsz fejni vele. De a kézi fejés gyakran hatékonyabb és kíméletesebb, mint a gépi fejés, csak időigényesebb.)

– Amíg nincs elég tejed hogy a baba napi táplálékigényét fedezd, addig fontos hogy 24 órán belül MINIMUM 8 alkalommal jó alaposan kiürítsd a melled, vagy egy kiadós szopival, vagy egy alapos fejéssel. A napi 10 alkalom még jobb. Sőt, minél több, annál jobb.

tapszer2– Ha egy etetés alkalmával a baba nem szopik, fejjél amíg már csak cseppenként jön a tej, illetve ezután még pár percig. Ha a baba szopott, de nem ürítette ki a melled, akkor fejjél még az etetés után. Ha jól kiszívta melledből a tejet és szoptatás után már nem tudsz fejni belőle, akkor próbálj meg két etetés között fejni, mert ez a leghatékonyabb. Általában a reggeli órákban többet fogsz tudni fejni, az esti órákban kevesebbet. Ez normális.

– Ürítsd ki a melled amennyire csak lehet, minden egyes alkalommal. A fejés előtt, illetve alatt hatékony lehet a gyengéd, körkörös, mellbimbó felé tartó mellmasszázs.

Légy türelmes!

Ha a baba hozzászokott, hogy naponta csak 5-7 alkalommal kapott nagyobb mennyiséget enni, akkor lehet, hogy eleinte nem veszi jó néven, hogy most gyakrabban kell kisebb adagokat ennie. Lehet, hogy a kialakult napirend átmenetileg felborul. A szoptatást nem szabad erőltetni, a babát pedig nem szabad éheztetni annak érdekében, hogy szopjon! Ha a baba nagyon sír a mellen, elutasítja, akkor érdemes megnyugtatni pótlással, majd ha megnyugodott, akkor újra felajánlani neki a mellet. Ha a baba tartósan elutasítja a mellet, kérj tanácsot szoptatási tanácsadótól!

rekamorvay.com

Források:

www.kellymom.com

www.breastfeeding.com