Zenta, Csóka és Nagykikinda községekben a legnagyobb a mellrákosok száma

Zenta a szerbiai községek közül elsőként végezte el a nők mellrák elleni szűrési programjának első fázisát – hangzott el a mellrák elleni küzdelem országos napja kapcsán a városházán tegnap tartott sajtótájékoztatón.

Az egészségház és a zentai kórház által megvalósított szűrőprogramban 235 (50 és 60 év közötti) nő vett részt, közülük mindössze 10 személynél találtak bizonyos elváltozásokat, s utaltak további kivizsgálásokra – ecsetelte a program eredményeit dr. Surján Gusztáv, az egészségház igazgatója. Elmondta, hogy Zentán az egészségügyi intézmény nőgyógyászata mellett az általános orvosok is részt vettek a program megvalósításában, ugyanis jelenleg az egészségházban egy nyugdíjas ginekológus, szerződéses alapon végzi a hölgyek vizsgálatát, de hamarosan egy fiatal orvos a szakosítás befejeztével a nyár közepén már munkába állhat nőgyógyászként.

A program keretében a műszeres vizsgálatokat a kórházban végezték – nyilatkozta dr. Vasas Mihály igazgató, s hozzáfűzte, hogy intézményükben 15 éve foglalkoznak mammográfiával, amit egy japán donációból származó, kiváló műszerrel végeznek, amihez kiváló szakemberekkel is rendelkeznek.

Az igazgató elmondta, hogy amennyiben a szűrés során elváltozásokat tapasztalnak, akkor az egyes beavatkozásokat a kórház sebészetén is el tudják végezni.

Zenta egyike azon 50 szerbiai községnek, amelyben elindították a szűrőprogramot, s a projektum első fázisában ez a község érte el a legjobb eredményeket – tájékoztatta az újságírókat dr. med. Tatjana Karaćepidemiológus, a Nagykikindai Közegészségügyi Intézet vezetője. Egyben kérést intézett a községben élő hölgyekhez, hogy a program második fázisában minél többen tegyenek eleget az egészségház felhívásának, mivel a szűrés egyike azon kiváló módszereknek, amelyekkel megelőzhető ez a daganatos betegség. Dr. Karać szerint már csak azért is lényeges, hogy mind nagyobb hangsúlyt fektessenek a megelőzésre, mert a statisztikai adatok alapján a község területén az előző időszakhoz képest 30 százalékkal többen betegedtek meg mellrákban, az elhalálozások száma pedig a többszörösére növekedett. A rákos megbetegedések jegyzéke szerint az Észak-bánáti körzet területén Zenta, Csóka és Nagykikinda községekben a legnagyobb a mellrákosok száma, míg a betegségben elhalálozottak aránya Zenta, Ada és Nagykikinda községekben a legmagasabb.

Forrás: Magyar Szó