Weöres Sándor Rigóvilága

konyvajanlo2Weöres Sándor: Ha a világ rigó lenne, (Hincz Gyula rajzaival)

Kalligram Kiadó

Amikor idősebb fiammal várandós voltam, akkor a szépirodalmi érdeklődésemet felváltották a kismamasággal és neveléssel kapcsolatos könyvek. Mondanom se kell, rengeteg ilyen jellegű könyvet összeolvastam, érdekes, hogy nem tudtam ráunni a témára. A várandóság idejét összefoglaló könyveket és írásokat aztán fokozatosan felváltották a neveléssel kapcsolatos könyvek, amiket mái napig nagyon szívesen olvasok – már amikor jut rá időm.

Babavárás közben egy alkalommal azt olvastam, hogy amikor baba még a pocakunkban van, már akkor érdemes énekelni, verset mondani Neki, mert ezzel a baba érzi, hogy várjuk, kötődünk hozzá, hallja a hangunkat és nem utolsó sorban, ami a legfontosabb, azok a dalocskák, amiket a pocakunkból hallott amikor már a világra jön, ismerősek lesznek a számára.

Nekem ez az ötlet nagyon megtetszett és napi szinten énekelgettem, dúdolásztam a szívem alatt hordott kisfiamnak. Ennek később meg is lett a gyümölcse, mert amikor valami oknál fogva sírásával jelezte elégedetlenségét a felcsendülő ismerős dalocskák hallatán nyomban megnyugodott. Ezen már a kórházban is elcsodálkoztak a nővérek. (Megjegyzem: fiatalabb fiammal hasonlóan jártam el és úgyszintén bevált ez a módszer.)

Ahogy a pici nőtt, úgy igényelte a változatosságot, a dal- és versrepertoáromat fokozatosan bővítettem. Abban az időben leginkább Weöres Sándor Ha a világ rigó lenne c. gyűjteményét forgattuk. Weöres az egyik kedvenc költőm, ezek a versei pedig igazi csodák. Rövidek, frappánsak, változatosak, érdekesek, viccesek, ritmusosak, hömpölygőek – egyszóval teljesen lekötötték a gyermek figyelmét egy időre.

Nekünk az a kötetünk van meg, amelyben Hincz Gyula rajzai vannak. Ezek a rajzok meseszépek. Szerintem még egy felnőtt tekintetét is képesek elvezetni a varázshegyen túlra. A gyermek fantáziavilágához pedig mindenképp hozzátesznek. Nem tudom, hogy kisfiam ezen rajzok hatására, vagy más ráhatásra (talán a gének okán is), de hat évesen csodaszépen rajzol és nagyon fejlett a szépérzéke. Ezekre a versikékre pedig a mái napig emlékszik és sokszor Ő segít ki engem, amikor a kistesójának mondok verset, és elakadok.

Szerző: Pap Bartusz Karolina, magyar nyelv és irodalom szakos tanár