Veszélyes vegyületet találtak a kis gumikarkökötőben

Ismeri azokat a színes kis műanyag gumikból fűzhető karkötőket, amiket a gyerekek nagyüzemben gyártanak egymásnak? Most Angliában levette ezeket 92 üzletének polcairól az egyik legnagyobb független angol játéküzletház, a The Entertainer, miután egy vizsgálat megállapította, hogy a karkötők némelyike mérgező lehet.

Az Independent magazin értesülései szerint a The Entertainer azután szüntette be az érintett karkötőszettek árusítását, hogy értesültek a BBC Midlands Today által kezdeményezett vizsgálat eredményeiről: vagyis, hogy egyes karkötők 40 százalékban tartalmaztak flatátot, holott az EU-s szabályozás szerint a vegyület mennyisége nem haladhatja meg a 0,1 százalékot. A közölt eredmények után a játékáruház vezetői kezdeményezték az ügy haladéktalan kivizsgálását. 

Mi az a ftalát?

KA PVC lágyítására használt anyag, amitől rugalmasak lesznek a termékek, írja vonatkozó oldalán a Wikipédia Padlóban, lambériában, műanyag burkolatokban és egyéb műanyag cikkekben is előfordulnak. A ftalátokkal lágyított PVC-t rendszeresen használják az egészségügyben (oxigénmaszkokhoz, katéterekhez, vértasakokhoz), és többek között gyermekjátékok készítéséhez is. A ftalátok megtalálhatók élelmiszerekben, flakonokban, ruhákban és műszaki cikkekben egyaránt, a számítógép műanyag részeitől kezdve a telefonkábelen át a kábelszigetelésekig, valamint csövek, autóalkatrészek, adalékanyagok, festékek, lőszerek és szerszámok műanyag részeiben is.

 

Veszélye: A nehezen lebomló ftalátok a legelterjedtebb szennyező anyagok, gyakorlatilag minden ember vérében, a hazai élővizekben és a házi porban is kimutatható ftalátszennyezés.

 

Hatásuk: Az Európai Unió korlátozza a ftalátok használatát és a felhasználható mennyiséget. Egyes ftalátok a hormonrendszert megkavarva korai pubertást okoznak, károsítják a férfiak szaporodási képességét és csökkentik a serdülő fiúk tesztoszteronszintjét, ami alacsony spermaszámhoz vezet, ezért összefüggésbe hozhatók a férfiak termékenységi problémáival. A ftalátok át tudnak jutni a placentán is, és a gyermeket már az anyaméhben is károsítják. A ftalát egyik típusa, a DEHP belégzéskor nincs káros hatással az egészségre, lenyelve viszont gyomorirritációt, hasmenést okozhat. A bőrrel való érintkezés hatásairól kevés az adat. Állatkísérletekben minimális vagy enyhe bőr- és szemirritációt okozott. Néhány esetben embereknél bőrirritációt, bőrérzékenységet írtak le, de ez nagyon ritkán fordult elő. A ftalátok rákkeltő hatása vitatott, ugyanakkor az ENSZ rákkutató szervezete, az IARC besorolta a DEHP vegyülettípust a lehetséges rákkeltő anyagok listájába. Az endokrin rendszert károsító hatásukat számos kutatás és az uniós besorolás is alátámasztja.

Katalin hercegné is ilyet hord

Az eset azért is kavart nagy port, mert Amerikában és Angliában is nagy siker a karkötőkészítő szett, amit az is bizonyít, hogy még Katalin hercegné is ilyen karkötőt hordott a kezén az új-zélandi látogatásuk alatt. Ilyen karkötőt rajta kívül is számos híresség viseli rendszeresen, sőt nemrég egy ezzel a technikával készült ruhát is eladtak 170 ezer fontért, azaz több mint 67 millió forintért. Olcsó, nemde?

A vizsgálatott végző birminghami labor elmondta, hogy két tiltott ftalát vegyületet is tartalmaztak a minták, mindkettő komoly egészségkárosító és rákkeltő hatású. A karkötők és a rájuk applikálható csüngők és medálok főleg szájba véve veszélyesek, ami gyerekeknél mind készítés közben, mind használat során előfordulhat.

Forrás: divany.hu