Vasárnaptól: Gyermekszínházi Fesztivál Szabadkán!

Bulgária, Montenegró, Észtország, Grúzia, India, Japán, Kazahsztán, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovénia, Ukrajna, Magyarország és Szerbia – az idei Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon ezen országok előadásait láthatjuk a versenyprogramban, amelynek ezúttal is három helyszíne lesz: a Gyermekszínház, a Kosztolányi Dezső Színház és a Jadran színpad. A részletes program szerb és angol nyelven itt érhető el.

Slobodan Marković, a fesztivál igazgatója egyebek között azt hangsúlyozta, hogy 44 országból, 230 produkció jelezte részvételi szándékát, ami bizonyítja a fesztivál jelentőségét. Ezekből nagy nehézségek árán tizenhatot választottak ki. A fesztiváligazgató arról is szólt, hogy idén a szlovéniai bábjátszást helyezik a középpontba.

– Ennek apropója százéves jubileumuk megünneplése. Egy kiállítás is nyílik e témára 21-én, a Képzőművészeti Találkozó Modern Galériában, ahol több mint százéves bábokat is láthatunk. A fesztivált tehát idén is kísérőrendezvények tarkítják. A belgrádi művészeti akadémia hallgatóinak plakátkiállítása a Danilo Kiš Alapítvány Raktár klubjában tekinthető majd meg, a Szabadkai Könyvtárban pedig Bartos Erika írónő bábjai. Továbbá ezúttal is tervezünk szabadtéri műsorokat, amelyek rossz idő esetén nem a város központjában, hanem a Jadranban zajlanak a fesztivál napjain 17 órától. A kiállításokon kívül könyvbemutatók és előadások is lesznek, valamint sor kerül a hatodik nemzetközi fórumunkra. Idén is díjazzuk a legjobb produkciókat, míg életműdíjat Balogh Géza rendezőnek ítéltünk oda, poszthumusz pedig John Byfordnak – hallottuk a fesztiváligazgatótól.

A költségvetésről Blažo Perović, a végrehajtó produceri teendőket ellátó Szabadegyetem igazgatója számolt be:

– Megfeleződött a költségvetés. Idén 75 ezer euró áll rendelkezésünkre, míg két évvel ezelőtt 150 ezer euróból gazdálkodtunk. Emiatt igencsak nehéz megtartanunk a fesztivál programstruktúráját és színvonalát. A költségvetés lefaragása a kulturális minisztériumhoz vezethető vissza, ahonnan korábban hatmillió dinárt kaptunk, most már csupán egymilliót. Ennek ellenére sem őket okoljuk, hanem egyes személyeket a városvezetésben, akik a korábbi miniszter előtt degradálták a fesztivált. Tartományi és városi szinten viszont megértésre találtunk, akárcsak a Vajdasági Színházi Múzeum részéről is. Szabadka város 3 602 000 dinárt, a tartományi művelődési titkárság hárommilliót, a művelődési minisztérium egymilliót, a Vajdasági Színházi Múzeum pedig 1 060 000 dinárt különített el e célból. Ez összesen 8 662 000 dinár. A költségvetés jelentős csökkenése azt is eredményezi, hogy nem járulhatunk hozzá a csoportok költségeihez. A fellépők eddig sem kaptak honoráriumot, de legalább az útiköltséghez és a szállítás költségeihez némileg hozzájárulhattunk. Ezt most önerőből kell megoldaniuk, mi szinte csak az elszállásolást biztosíthatjuk. Ami továbbra is problémát okoz, az a helyhiány. Az előadásokat három helyszínen játsszuk ugyan, de így sem jut elég hely az érdeklődőknek – mondta Blažo Perović.

Ljubivoje Ršumović, a szerbiai gyermekköltészet kiemelkedő alakja, a fesztiváltanács új elnöke, immár tíz éve a gyermekszínházi fesztivál aktív résztvevője:

– Mint tudjuk, mindig a kultúrán, a gyerekeken, az időseken és a magatehetetleneken spórol az állam. Nem is beszélve az extrém helyzetekről, ha épp tragédia sújtja az országot, mint jelen esetben az árvíz. Mindennek tudatában csak dicsérni tudom a szervezőket, akik ilyen körülmények között is megszervezik a gyermekszínházi fesztivált. Egyrészt nagyszerű alkalom a gyermekszínházak megmérettetésére, másrészt a gyerekeknek meghatározó élményt jelenthet egy-egy előadás megtekintése. Talán egész életükben emlékeznek majd rá – fejtette ki a fesztiváltanács elnöke.

Forrás: magyarszo.com