Válás – mindig jobb, mint egy rossz házasság

Azt a tényt, hogy minden esetben jobb a válás, mint egy rossz házasság, a szakember is megerősíti. Telečki Borisszal, a szabadkai Szociális Központ keretében működő Családsegítő és Tanácsadó központ munkatársával, pszichológussal válásról, annak hátteréről, megoldásokról beszélgettünk.

boristelecki— A legnagyobb feladat egy pár számára, amennyiben válásra kerül sor, hogy azt az elválást jól kommunikálják le egymás között, s természetesen
a gyermekkel/gyermekekkel, amennyiben vannak. A legfontosabb, hogy a gyermek felé szülői szerepből történjen a kommunikáció, ami azt jelenti, hogy nem kerekedik felül az anya és apa közötti konfliktus, a párkapcsolati elemek és érzelmek. Nem könnyű, de sok pozitív példával is találkozom – magyarázta a pszichológus.

Kiemelte, amennyiben a szülők úgy látják, hogy a kapcsolatuk már nem helyrehozható, azt nyíltan beszéljék meg a gyermekekkel, és külön hangsúlyt fektessenek arra, hogy a gyermeknek elmagyarázzák, hogy a válásra nem miatta került sor, hogy továbbra is ugyanúgy szeretik, mert nagyon sok gyermek magát hibáztatja azért, mert a szülei nincsenek jó viszonyban, s évekig marcangolja magát, ha válásra kerül sor. Amennyiben nyíltan megbeszéljük ezt a gyermekkel, illetve a konfliktusokat nem vetítjük ki rá, nem veszekszünk előtte, akkor valóban lehet jó egy válás és a gyermek is jól kijöhet belőle.

A válások oka sokszor a családon belüli erőszak, amit a legtöbb esetben hosszú éveken át tűr a nő. Az erőszak alatt, emeli ki a pszichológus, nem feltétlenül a fizikai erőszakra gondoljunk, hiszen a pszichikai erőszak, a másik fél korlátozása is rombolóan hat a viszonyokra.

— Társadalmunk hatása, kultúránk hatása is az, hogy a férfi a domináns. Azt sem kell elfelejteni, hogy száz éve csak, hogy a nők kiharcolták a szavazójogot. Nem várhatunk csodát. Bizony még mindig szégyen elválni, azt hallja a nő a családtagoktól, akár a saját anyjától is, hogy tűrni kell, a férjednek igaza van. Ezek még mindig a patriarchális értékrend maradványai. Mégis vannak változások, sőt sokan úgy gondolják, hogy a nők átvették a hatalmat, deén úgy gondolom, hogy még mindig csak hasonlítunk valamiféle egyenjogúságra, de még nem tartunk ott.
Telečki kiemeli, nagyon ritka az az eset, hogy a férfi a bántalmazott fél. Ha megnézzük a statisztikai adatokat, mindössze pár százalékról van szó.

A szabadkai Szociális Központ tanácsadója felnőttekkel foglalkozik, a kiskorúakkal a fejlesztési tanácsadóban foglalkoznak a pszichológusok a gyermekorvosi rendelőben.

A válást hivatalosan a bíróság mondja ki, sok esetben kikérik a szakemberek segítségét.valas

— Legtöbbször akkor, amennyiben a szülők nem tudnak megegyezni, hogy kinél legyen a gyermek, vagy a láthatási modellben nem tudnak megegyezni, akkor a bíróság felkéri a Szociális Központ szakembereit és mi kivizsgáljuk, hogy milyen a kapcsolat és milyen nevelési módszereket alkalmaz a szülő, akkor írunk egy ajánlást, amely alapján dönt a bíróság. Van olyan is, hogy a szülők tudnak kommunikálni és a bíróság csak hivatalos döntést hoz. Mi arra biztatjuk a szülőket, hogy felelősek legyenek elsősorban a gyermekek felé, de maguk felé is.

Egy-egy beszélgetés, terápia eltarthat akár hónapokig is, de ez természetesen az egyéntől függ.

A pszichológus hozzáteszi, ugyan még mindig előítélettel viseltetnek az emberek a pszichológushoz járással szemben, de vannak pozitív változások.

— Mi nem csak családokkal és párokkal, hanem egyénileg is foglalkozunk pszichoterápiával, és tele van a naptáram, hetekre előre. Ez biztató, hiszen segíteni tudunk – mondta.

A Családsegítő és Tanácsadó Központhoz fordulhatnak házastársak, párok, szülők és egyének, amennyiben emocionális nehézségeik, partneri kapcsolatokban felmerülő gondjaik, nevelési problémáik, felnőtté és éretté válás problémáik, emberi kapcsolatokból eredő problémáik vannak.

De készen állnak a beszélgetésre akkor is, amennyiben az egyén kreativitása elérésének, életminősége javításának, élete válságos időszakának áthidalása érdekében önmagát és lehetőségeit szeretné megismerni. Ha fontos határozatait szeretné felülvizsgálni (házasságkötés, családalapítás, válás), kapcsolataiban szeretne eredményes lenni, a konfliktusokat szeretné eredményesebben megoldani, növelni szeretné szülői kvalitásait.

Leggyakrabban akkor jelentkezünk pszichoterápiára amennyiben különböző típusú félelmek, pánikrohamok, szorongás, depresszió, pszichoszomatikus eredetű rosszullét, magányosság érzése, önbizalom hiánya, szerelmi és szexuális problémák, vészjósló gondolatok kerítenek hatalmukba esetleg fizikai, érzelmi vagy szexuális erőszaknak vagyunk kitéve.

A tanácsadó központ Szabadkán, a Šantić utca 27. címen található. A telefonszám: 024/551-619.

E-mail: savetovaliste@csrsu.org.rs. Jegyeztesse elő jövetelét, beutaló nem szükséges!

A tanácsadás és terápia magyar és szerb nyelven folyik. Szabadka polgárai számára a szolgáltatások díjmentesek. A beszélgetéseket bizalmasan kezelik.

Munkaidő: munkanapokon: 7-14 óráig, kedden délután is 12-19 óráig.

Szerző: babamama.rs

Fotó: sxc.hu