Vajdasági Anyukák- Kozma Izabella

kozma izabella

 Új sorozatunkban vállalkozó kedvű vajdasági anyukákat mutatunk be, akik több fronton állják meg a helyüket. Első a sorban Kozma Izabella, két gyermek édesanyja valamint a Bella Flower &Decor üzlet tulajdonosa. Tavaly indította a vállalkozását Csantavéren és töretlen a sikere. Izabellával a hétköznapi élet kihívásairól és örömeiről beszélgettünk.

Mióta foglalkozol virágkötészettel, mikor döntöttél úgy, hogy ezzel szeretnél foglalkozni?

2016 szeptemberében kezdtem el otthon készitegetni az első őszi asztaldíszeimet és kopogtatóimat, amivel először a szüleimet és a rokonságot ajándékoztam meg, ez még nagyon távol állt a virágkötészettől, sőt akkor még nem is gondolkodtam ezen. Egyszerűen jól esett kipróbálni a kreativitásom, élveztem alkotni. Januárban jött egy ötlet, hogy  mi lenne ha virágdobozok forgalmazásával kezdenék foglalkozni, pár éve már letöltöttem egy képet egy csodás virágdobozról ami azóta is az irodám falán van és mivel én nem kaptam soha ilyet, úgy döntöttem én leszek az aki elkészíti és ezzel megörvendeztetetem sok-sok hölygtársamat. Megosztottam az ötletet a férjemmel és ő annyit mondott, hát vágjunk bele. Igazából ezzel indult minden.
Valentin napra  több mint 30 virágdobozt adtunk el, elég szépen kezdett beindulni. Láttuk, hogy érdemes lenne komolyabbra venni ezt a dolgot, hisz van rá igény  így május 22-én megnyitottuk üzletünk Csantavér központjában. Az üzlet rohamos fejlődésnek indult a vágott és cserepes virág mellett helyet kapott sok más dolog is, otthon dekor, ajándék ötletek, szolgáltatásaink közé pedig bejött a teremdíszítés és a házhozszállítás is egész Szerbia területére.

Volt-e a közvetlen környezetetben példaképed akitől elleshetted volna a magánvállalkozás csínját-bínját?

Közvetlen példaképem nem volt, de nagyon sok könyvet elolvastam a vállalkozásokról, illetve a könyvelőm minden segítséget megadott a kezdetektől.

Milyen nehézségekkel kellett eddig megküzdened, mi volt a legnehezebb?

Ez jó kérdés, sok nehézség van egy üzlet vezetésénél, a munkatársakkal való összhang, az árúbeszerzés, a vásárlókkal való jó kommunikáció, szerintem a jó hozzáállás fél siker, bármilyen nehézség jöhet ha az ember nem probléma hanem megoldásközpontú. Én  próbálok a második lenni és helytállni a nehézségekkel szemben.

Mit szeretsz  a legjobban a munkádban?26056932_1729213913797657_820664682_n

A legjobban azt szeretm benne, hogy van fejlődési lehetőségem, minden napunk más, új kihívások, új megvalósításra váró ötletek, új kreációk születnek nap mint nap a kezeink között, élvezem.

Voltak-e már különleges vagy extrém kérések?

Igen voltak, vannak is, de azért eddig még olyan nem volt amit nem tudtunk volna teljesíteni. Szeretjük ha van elképzelése a vevőnek mit szeretne, képet is szoktak hozni, hogy az alapján valósitsunk meg dolgokokat. A legjobb az egészben, az amikor ekészül a kért dolog és látjuk az arcokon a megelégedettséget, ettől több nem kell, ezért éri meg csinálni –nap mint nap.

Férjnél vagy és van két csodálatos gyermeked, hogyan tudod összeegyeztetni a családi életet az üzletivel?

Hát nem egyszerű összeegyeztetni csak annak köszönhető, hogy ez így is működik, hogy a család segít mindenben,
a szülőkre mindenben számíthatunk, nélkülük nem menne. Mérhetetlenül hálás is vagyok nekik mindenért.

Az emberek általában azt gondolják, milyen jó üzlet tulajdonosnak lenni hiszen szabadságot ad valamilyen formában. Szerinted könnyebb vagy nehezebb dolgod van amióta magánvállalkozó vagy a többi anyához képest?

Sokkal nehezebb, igaz, hogy a szabadságom megvan, hogy mikor mennyit dolgozzak és hogyan, de pont emiatt sokszor nemhogy kevesebbet, hanem többet vagyok bent és ha hazajövök sem ér véget a munkaidőm, hisz sokszor  itthon se tudok kikapcsolni  mert már a következő megvalósitásra váró projekt jár az eszemben. Igyekszünk többször elutazni egy évben pár napra, hogy akkor csak egymásra és a gyrekekre tudjunk figyelni.

Mi a legnehezebb anyaként?

Anyaként a legnehezebb, hogy elegendő időt és figyelmet kapjanak a  gyermekeim. Mindig próbálok minőségben időt tölteni velük, ami azt jelenti, hogy amikor velük vagyok nem főzök, mosok takarítok ők meg játszanak, hanem akkor csak velük vagyok és játszok velük, sokat  beszélgetünk.

Mindamellett, hogy sikeres üzletasszony vagy és kiváló édesanya a megjelenésed is mindig tökéletes. Mi a titkod?

Hát köszönöm, de azért ez nincs mindig így egy fárasztó nap után már néha tükörbe sincs kedvem nézni, de próbálok figyelni amennyire lehet magamra is.

kozma izabella 2

 Üzennél-e valamit a vállalkozó kedvű vajdasági anyukáknak akik még nem mertek belekezdeni a saját üzletükbe?

Igen, ha van céljuk, merjenek nagyot álmodni és lépni, hisz egy életünk van, éljük le úgy  ahogy azt mi szeretnénk és ne engedjük meg, hogy a félelmeink  és mások véleménye megállítson minket a célunk felé vezető úton. Azt nem ígérem, hogy könnyű lesz csak azt, hogy megéri.

Izabella és csapata különleges kéréseket és új ötleteket is szívesen fogadnak.

Az üzlet elérhetőségei: facebokon a Bella Flower &Decor oldalon illetve a ruzaukutiji.rs oldalon .