Utasbiztosítás, tudnivalók (Vajdaság)

1.KINEK SZÜKSÉGES UTASBIZTOSíTÁST KÖTNIE ÉS MIÉRT?

Mindenkinek aki külföldre utazik ajánlatos utasbiztosítást kötnie. Amikor átlépjük a határt, külföldi állampolgárokká válunk, és nem vonatkozik ránk a betegbiztositás fedettsége amelyet a saját országunkban élvezünk. Bármilyen egészségügyi ellátást ki kell majd fizetnünk az adott országban.

 

2.HOGYAN MŰKÖDIK AZ UTASBIZTOSíTÁS?

Az utasbiztosítás fedettséget nyújt a kötvényen szereplő  összegig (ez a biztosítási összeg). Ha egészségügyi ellátás esetén a költségek összege 150 euró alatt vannak, akkor a helyszínen kifizethetjük a számlát amelyet fontos megőriznünk a leletekkel együtt, majd hazatérés után visszatéritjük az összeget a biztosítótól. Ha a költségek nagyobbak mint 150 euró, akkor nem fizetünk semmit a helyszínen, hanem aktiváljuk a kötvényt. Mindkét esetben értesiteni kell a biztositó telefonos központját (call center).

 

3.KÖTELEZŐ-E AZ UTASBIZTOSíTÁS?

Az utasbiztosítás nem kötelező az esetek nagy részében. Egyes országok kérik a kötvény felmutatását a  határátlépésekor. Viszont utasbiztosítást ajánlatos kötni, mert az utasbiztosítás díja szinte nem  számottevő egy külföldi orvosi ellátás költségével szemben. Egy kis befektetéssel  nyugottabban tudjuk élvezni az utazást.

 

4.MIT FED AZ UTAS BIZTOSíTÁS?

Az utasbiztosítás  a váratlan,  előre nem láthatóan előállt egészségügyi költségeket fedi.

 

5.MIKORTÓL ÉRVÉNYES AZ UTASBIZTOSíTÁS?

Az utasbiztositás kötvényén fel van tüntetve a fedettség kezdete és végződése. Ha  a pontos idő nincs feltüntetve, akkor az adott dátum 00.00 órátol 23.59 óráig érvényes. Ennek az alapfeltétele hogy be legyen fizetve a prémium vagyis a biztosítás ára.

 

6.LEHET-E MAGYAR ÚTLEVÉLLEL UTASBIZTOSíTÁST KÖTNI SZERBIÁBAN?

Szerbiában magyar útlevéllel is  köthetünk utasbiztosítást. Ebben az esetben a fedettség nem lesz érvényes Szerbiában (mert itt kötöttük) és az anyaországban (Magyarország). Ennek az elméleti az oka ,hogy akinek útlevele van, az állampolgár és fizeti az adókat és a járulékokat az anyaországban. Ebben az esetben betegbiztosítása is van…

 

7.LEHET-E MAGYAR IGAZOLVÁNNYAL UTASBIZTOSíTÁST KÖTNI SZERBIÁBAN?

Magyar igazolvánnyal NEM lehet kötni utasbiztosítást Szerbiában, csak útlevéllel.

 

8.LEHET-E CSOPORTOS BIZTOSíTÁST KÖTNI, MILYEN FELTÉTELEKKEL?

A csoportos biztositás tíz vagy annál  több személyt fed egy kötvényen. Ebben az esetben kedvezményes az ár is. 

 

9.MILYEN DOKUMENTUMOK SZÜKSÉGESEK A KÁRBEJELENTÉSHEZ?  

A kár vagy baleset esemény esetén az első  teendőnk (és ez feltétel is egyben) az hogy a kárt bejelentsük a call centerbe.

Ha ez megtörtént és hazajöttünk az útról, akkor a kárbejelentés a következő képpen zajlik le: az útlevelet le kell fémymásolni, hogy látszódjon a kimenő pecsét (határátlépés), át kell adni a biztosítónak az orvosi leletet, vényt, egyéb orvosi papírokat és a nyugtát. Emellet, ki kell tölteni a kárbejelentési űrlapot, és csatolni kell a számlaszámunkat igazoló okmányt ahova óhajtjuk, hogy megérkezzen a kártérítés.

  • Biztosítási kötvény
  • Orvosi igazolások
  • Jegyzőkönyv balesetbiztosítási káresemény esetén
  • Eredeti számlák
  • Eredeti gyógyszervásárlási számlák
  • Eredeti rendőrségi jegyzőkönyv
  • Haláleset esetén halotti anyakönyvi kivonat

 

10.LÉTEZNEK-E ÁLTALÁNOS MENTESÜLÉSEK AZ UTASBIZTOSíTÁS ALÓL, KIZÁRÁSOK?

Az utasbiztosítás csak váratlan, nem előreláthatóan előállt helyzetekre érvényes. A krónikus, már létező panaszok orvoslását nem fedi. Emellet, pszichés panaszok kezelését nem fedi ugyanúgy mint a plasztikai sebészeti kezeléseket sem. Fogorvosi ellátást csak akut fogfájásnál.

A biztosítások “klasszikus” kizárásai (nukleáris sugárzás, háború, zavargás, jogellenes vagy súlyosan gondatlan magatartás, súlyosan ittas állapot, vagy kábítószer hatása miatt, öngyilkosság, vagy annak kísérlete miatt bekövetkezett károk) jelen esetben is érvényesülnek.

Az utasbiztosítás kizárólag az utazás megkezdése előtt köthető meg. Az utazás megkezdése után (akár online) megkötött szerződés érvénytelen.

Tipikusan nem biztosított a versenyszerű sportolás, nem – illetve csak pótdíj megfizetése mellett – biztosítottak az extrém sportok. A betegségbiztosításoknál hasonló megfontolások miatt természetesen nem biztosított az utazás előtt már meglévő betegség külföldi kezelése, a terhességgel kapcsolatos események.

 

11.MENNYIBE KERÜL AZ UTASBIZTOSíTÁS?

Az utasbiztosítás ára több dologtól függ: a fedett napok száma, az utazás célpontja, a fedettség magassága, egyéni vagy családi, illetve csoportos kötvényről van szó, kortól is függ az ár…

A leggyakrabban egyéni kötvényről beszélünk, 30.000 eurós fedettségről, Európa területére… ebben az esetben kb 1 euró / nap felnőtteknek.

Rendszerünk lehetővé teszi, hogy akár az utazás előtti napon is, pár perc alatt, bankkártyás fizetéssel, könnyen és biztonságosan megkösse a kívánt szerződést, és így nyugodtan indulhasson külföldre.

Ajánlat kérés e-mailben, akár magyarul:  kontakt@savetizaosiguranje.com

 

12.HOL KÖTHETŐ MEG, MILYEN DOKUMENTUMOK SZÜKSÉGESEK, ONLINE KÖTÉSRE VAN-E LEHETŐSÉG?

Az utasbiztosítás megkötéséhez a kötelező dokumentum az érvényes útlevél. Ha külföldi útlevéllel rendelkezünk, akkor a szerbiai cím és az egyedi állampolgári főazonosítószám (JMBG) is kötelező.

Emellet meg kell határozni a fedettség (út) kezdetének dátumát, és a fedettség végét.

Online is megköthető a biztosítás, azzal hogy kötelező a kötvény nyomtatása és aláirása. Az utasbiztosításra vonatkozó feltételeket is el kell olvasni, megismerni majd ezt megerősiteni egy aláirással.

Az utasbiztosítás kizárólag az utazás megkezdése előtt köthető meg. Az utazás megkezdése után (akár online) megkötött szerződés érvénytelen.

Ajánlat kérés, akár magyarul is:  kontakt@savetizaosiguranje.com

 

13.TERHESSÉG, BABÁK, GYERMEKEK FEDETTSÉGE

A terhesség alatt kialakuló sürgős,váratlan, nem előrelátható esetek fedve vannak, , viszont a rendes folyamatban való szülés nincs fedve. Az utazó gyermekeket külön fel kell tüntetni külön útleveleikkel a biztosítás megkötésekor.

 

14.HOL KÖTHETEK UTASBIZTOSíTÁST?

Utasbiztosítást bármelyik biztosítóháznál lehet kötni, az árak viszont biztosítóházanként változnak.

Kérjen ingyenes ajánlatot e-mailben vagy telefonon akár magyarul is
Fürstner Krisztiánnál az alábbi elérhetőségeken: kontakt@savetizaosiguranje.com
vagy telefonon 064/1221253

 

forrás: biztositas.hu, http://savetizaosiguranje.com/ponuda-osiguranja-za-vas

Kép: https://www.pexels.com