Téma: Szoptatás

Praktikák mellgyulladás esetére

A női mell csodálatos testrész: képes előállítani az anyatejet, amely táplálja, óvja babánkat. Ám a szoptatás során számtalan olyan jelenség felbukkanhat, amely problémát okoz az anyukáknak. Talán az egyik leggyakoribb ilyen gondot a mellgyulladás jelenti.

 Mi okozza?

A mellgyulladásnak több kiváltó oka is lehet: ha a mellben pang a tej, könnyedén elzáródhatnak a tejcsatornák, így csomók alakulhatnak ki, és ezekben aztán megkezdődhet a gyulladási folyamat...

Bővebben »

Sírás, hordozás, szoptatás

Miért nem sírnak az afrikai babák?

 

afrika1Kenyában és Elefántcsontparton nőttem fel. Tizenöt éves korom óta élek az Egyesült Királyságban. Azt azonban mindig is tudtam, hogy gyermekeimet (ha majd egyszer lesznek) otthon, Kenyában szeretném felnevelni. És igen, feltételeztem, hogy lesznek gyermekeim. Modern afrikai nőként, két egyetemi diplomával, negyedik generációs dolgozó nőként – viszont, ami a gyermekeket illeti, abban továbbra is tipikus afrikai nő maradtam.

Bővebben »

Vizet is kapjon a szoptatott baba?

Leggyakrabban ez a kérdés merül fel ilyen forró napokban. Bár úgy tűnhet, ekkora forróságban szükség lehet plusz folyadékra, valójában az a legbiztonságosabb, ha kizárólag szoptatjuk a hat hónaposnál fiatalabb babát.
Így szól az érvényes szakmai ajánlás is, ezt javasolja az Egészségügyi Világszervezet is.

Bővebben »

Emlőgyulladás, fejés, tejtárolás

A mastitisnek nevezett emlőgyulladás akkor alakul ki, amikor a tej az emlő szöveteibe szivárog, mert az túltelítődött vagy a tejcsatorna elzáródott. Ha ilyenkor a tej fertőződik, a mell vörössé, forró tapintatúvá és fájdalmassá válhat, és a jelenséget magas láz, rossz közérzet kísérheti.

Bővebben »

A baba visszaszoktatása a tápszerről az anyatejre

A legfontosabb: gyakran tedd mellre a babát! A cél napi 10 szoptatás, és a legjobb, ha ebben éjszakai szoptatások is vannak. Ha többször igényli a baba, mint 10-szer, akkor kapjon többször! Ha a baba nem szopik jól (nem hatékony, elutasítja a mellet, vagy fájdalmas a szoptatás), kérj tanácsot egy szoptatási tanácsadótól.

Bővebben »

Gigi szoptatástörténete

Topolya, szülészet. Alig hogy kibújt, a hasamra tették. Csak néztem a kékes, síró-kiabáló hajasbabát. Hát te vagy az?! Tedd mellre, mondja a doki. Rendben, és ügyetlenül próbálok fogást találni a csúszós kis testén. Hiába teszem oda, nem történik semmi, csak sír tovább, bennem meg dúlnak az érzelmi viharok, sóhajok, örömök, kérdések, félelmek, megkönnyebbülések…

Bővebben »

Kriszta szoptatástörténete

El szeretném mondani a szoptatással kapcsolatos élményeimet, elsősorban az Újvidéken szülő kismamák okulására, de remélem, másoknak is segíthetek. Friss a tapasztalatom, március elején született meg a második babám, Jázmin.Tudtam, hová megyek, mire számíthatok, mert az újvidéki szülészeten szültem meg az első kislányomat is, Íriszt (akit egyébként zavartalanul szoptattam 2 és fél évig).

Bővebben »

A szoptatás a legszebb élmény

A babák legfontosabb tápláléka életük első hat hónapjában az anyatej. Vannak, akik ódzkodnak a szoptatástól, a többség azonban egyetért a szakemberekkel, akik nem győzik eléggé hangsúlyozni annak fontosságát.

Bővebben »

A tíz legfontosabb tény az anyatejről

Az anyatej egy csodaital. A szoptatás világhete alkalmából íme a tíz legfontosabb tény az anyatejről.

Bővebben »

(Már megint) a szoptatásról

Ezúttal azonban egy kicsit másképpen….  Ma van a szoptatás illetve az anyatejes  táplálás világnapja! És olyan izgalommal vegyes büszkeség fog el, mintha születésnapom lenne! Mert fontos a mai nap, fontos az előttünk álló hét! Aki nem ismer, biztosan zakkantnak gondol, talán, aki ismer, az is. Hogyan lehet valakinek éppen a szoptatás a “mániája”?

Bővebben »