Téma: Hozzátáplálás

Hozzátáplálás: Ráér? Siessünk?

baby-2490284_960_720Gond-e ha az 1 éves még szívesebben fogadja az anyatejet, minden mást csak kóstolgat? Problémát jelent-e, ha a baba nem szívesen eszi az ajánlások szerint korának megfelelő ételeket? Mikorra kell azt az ételt ennie a babának, mint a felnőtteknek? Mikor kell tudnia darabos ételt ennie? – a kérdések mögött felsejlik a siettetés: jó lenne, ha a kicsi minél hamarabb megenné a rendes ételeket. De hova is sietünk tulajdonképpen?

Mikor kezdjük el a hozzátáplálást?

Bővebben »

6 tévhit a hozzátáplálásról

A hozzátáplálás megkezdése számos kérdést vet fel a szülőkben. Pláne, ha a saját kérdéseik mellé még jótanácsokat is kapnak, hogyan kéne elkezdeni, mit kéne adni a babának és miért.

Bővebben »

Feketelista – tiltott élelmiszerek egy éves korig

Hozzátápláláskor az egyik legfontosabb veszélyforrást a különféle allergének jelentik – mint a tojásban és tejtermékekben lévő fehérjék, a kenyérfélékben található glutén, a mogyoró, citrusfélék vagy az apró magvas gyümölcsök – amelyekre nem csak érzékeny lehet a baba, hanem felesleges megterhelést is jelentenek az emésztőrendszerre nézve.

Bővebben »

Mit egyen a baba?

Minden baba (és kismama) életében eljön az a pillanat, amikor az anyatejen kívül már más táplálékra is szükség van. Az anyukák helyesen szeretnék etetni a gyermeküket, ezért aggódnak, hiszen nem mindegy, mikor, mit és hogyan fogyaszt a baba. A gyakran felmerülő kérdésekre Komenda Renáta hajdújárási védőnő, a szabadkai Exspecto Mentálhigiéné Alapítványban tartott előadásában adta meg a válaszokat.

Bővebben »