Téma: Gyermekbetegségek

Bárányhimlő

A bárányhimlő (varicella, hólyagos himlő) az egyik leggyakoribb – védőoltással megelőzhető – gyermekkori betegség. Cseppfertőzés és közvetlen érintkezés útján terjed, lappangási ideje két-három hét. Jellegzetes tünete a kis piros, nagyon viszkető hólyagok megjelenése a test egész területén, amelyek a legtöbb esetben egy-két hét alatt nyom nélkül gyógyulnak.

Bővebben »

Ajak- és szájpadhasadék

Az ajak- és szájpadhasadék a magzati élet korai szakaszában kialakuló, veleszületett fejlődési rendellenesség. A genetikusok két nagy csoportba osztják: az egyik csoportot az ajakhasadékok alkotják szájpadhasadékkal vagy anélkül, a másik csoportba az izolált, csak a szájpadra terjedő hasadékok tartoznak.

Bővebben »

Amikor kiderül: diabéteszes a gyermek

Elfogadni azt, hogy a legdrágább kincs, az ember gyermeke diabéteszes. Mindent megtenni azért, hogy ő ne érezze magát betegnek, s közben megküzdeni a nehézségekkel, feladatokkal: napi hét vércukorszint mérés, inzulinadás, életmódváltás. Szerbiában jelenleg több mint négyezer egyes típusú diabétesszel élő gyermek él, 1500-an 14 évnél fiatalabbak. Varga Lilla egy közülük. Édesanyjával, Szilágyi Dorottyával a diabétesz világnapja kapcsán beszélgettünk a felismerésről, elfogadásról, mindennapjaikról.

Bővebben »

Háromnapos láz

A roseola infantum (háromnapos láz, exanthema subitum, 6. betegség) csecsemők és kisgyerekek fertőző, kiütést és magas lázat okozó vírusos betegsége. Ez a gyermekbetegség leggyakrabban 6 hónapos és 3 éves kor között fordul elő. A legtöbb esetben magától és könnyen gyógyul, szövődményei pedig igen ritkák.

Bővebben »

Az ötödik betegség

Az eritema infekciózum vagy ötödik betegség (további elterjedt nevei: pillangóvírus, lepkehimlő) egy főként kisgyermekeket érintő vírusfertőzés, mely általában 7-10 napig tart, és többnyire nem igényel kezelést. A tünetek jelentkezésekor a beteg általában már nem fertőző.

Bővebben »

Nyári fertőző betegségek

A nyári időszakra jellemző fertőző betegségek a vakáció legszebb pillanatait keseríthetik meg, ezért érdemes fokozott figyelmet fordítani ezek megelőzésére. A különféle vírusfertőzések és ételmérgezések gyakoriak a forró, nyári hónapok alatt, amelyet a gyerekek leginkább a vízparton vagy a családi kirándulások alkalmával kaphatnak el. Hogyan kerülheted el a nyári betegségeket?

Bővebben »