Téma: Külföld

Ultrahangfelvételek készültek a dohányzó anyák magzatairól

A Durham és a Lancaster Egyetem kutatói dohányzó és nem dohányzó anyukák kisbabáiról készítettek nagyfelbontású 4D-s ultrahangképeket a terhesség 24., 28., 32. és 36. hetében. Húsz anyukát vizsgáltak, akik közül négyen naponta átlagosan 14 szál cigarettát szívtak el.

Bővebben »

A várandósan dohányzó anya növeli születendő lánya rákkockázatát

A várandósan dohányzó anya születendő lánygyermekénél megnő a kockázata annak, hogy későbbi életében petefészekrák vagy mellrák alakuljon ki nála – erre az eredményre jutottak ausztrál kutatók, akik csütörtökön publikálták eredményeiket.

Bővebben »

Meghalt egy kanyarós kisgyerek Berlinben

Németországban vita kezdődött a kanyaróoltás kötelezővé tételéről, miután Berlinben halálos áldozatot szedett a hónapok óta tartó kanyarójárvány. Németországban egyetlen fertőző betegséggel kapcsolatban sincs védőoltási kötelezettség, tavaly ősz óta viszont az utóbbi tíz év legsúlyosabb kanyarójárványa bontakozott ki, és a fővárosban a hatóságok hétfői bejelentése szerint meghalt egy másfél éves gyerek a fertőző betegségben, aminek nyomán újrakezdődött a vita a kötelező oltásról.

Bővebben »

Nyolc indiai nő belehalt a sterilizációs műtétbe

Az orvosok hanyagsága miatt nyolc nő belehalt a hatóságok által támogatott sterilizációs műtétbe az India középső részén fekvő Cshattíszgahr államban, a helyi média szerint húsz másik nőnek válságos az állapota.

Bővebben »

Veszélyes bébiétel – nálunk is kapható?

Atropin alkaloid jelenlétét mutatta ki a német élelmiszerbiztonsági hatóság svájci előállítású bébiételből (gabonapép) egy piaci ellenőrzést követően. Az Alnatura márkajelzésű bio, négy magvas gabonapépet Magyarországon a Drogerie Markt Kft. (DM) üzletlánc forgalmazza. A vállalkozás a 14.152.1 számú tételazonosítóval és 30.11.2015 minőségmegőrzési idővel előállított terméktételeket a riasztást követően saját hatáskörben azonnal kivonta a kereskedelmi forgalomból, majd megsemmisítette azokat.

Bővebben »

A WHO állásfoglalása a tisztességes bánásmódon alapuló szülészeti ellátásról (magyar fordítás)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalásban állt ki a nők azon alapvető emberi joga mellett, hogy a várandósság és szülés során a lehető legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátásban, és az emberi méltóságot tiszteletben tartó bánásmódban részesüljenek.

Bővebben »

A cumi becsapja a szülőket

A cumi a legújabb kutatási eredmények szerint gátolja a szülőket abban, hogy megfelelően értelmezzék a csecsemő örömét, illetve bánatát.

Bővebben »

Háborítatlan szülés 400 ezerért? Vagy orvosválasztás a 6. hét végén?

Szülni sokféleképpen lehet. Egyik út sem jó vagy rossz, a gond az, ha egyre kevesebb lehetőségünk van választani. Pedig Magyarországon, a „Szent Imre-ügy” óta mintha ez lenne a helyzet. Utánajártunk, hol lehet ma még Magyarországon háborítatlanul szülni.

Bővebben »

Veszélyes vegyületet találtak a kis gumikarkökötőben

Ismeri azokat a színes kis műanyag gumikból fűzhető karkötőket, amiket a gyerekek nagyüzemben gyártanak egymásnak? Most Angliában levette ezeket 92 üzletének polcairól az egyik legnagyobb független angol játéküzletház, a The Entertainer, miután egy vizsgálat megállapította, hogy a karkötők némelyike mérgező lehet.

Bővebben »

Striái miatt alázták a strandon az ötgyermekes anyát

Egy ötgyermekes kanadai anyuka Tannis néven nyílt levelet tett közzé a Facebookon (mellékelve a hasáról készült alábbi fotót) – és mostanáig több mint egymillió lájkot és 247 ezer megosztást kapott –, mert megalázónak érezte, ahogy a strandon bántak vele. Beszámolója szerint két fiú és egy lány a striás hasán élcelődött feltűnően, és még felé is rúgtak, pedig ilyesmit egyszer sem kellett átélnie az elmúlt 13 évben. 

Bővebben »