Téma: Kreatív műhely

A mesetárban kutakodó író – Interjú Csík Mónikával

A babamama.rs facebook oldalának követői, s azok közül a szerencsésebbek meg is nyerhették tőlünk Csík Mónika Pópopó és Totyka című mesekönyvét, amely karácsony előtt nem sokkal jelent meg az Életjel kiadó gondozásában (ezúton is köszönjük a kiadónak a felajánlást!). A Kanyó Janovics Erika által illusztrált kötet csodás lett, szemnek és fülnek egyaránt kiváló élmény. A mesék írójával, Csík Mónika költő, íróval beszélgettünk.

Bővebben »

A könyv játékra ösztönöz – Interjú Palásti Andreával

Palásti Andrea 1984-ben született, Újvidéken. Felsőfokú és mestertanulmányait az újvidéki Művészeti Akadémia Fényképészeti Szakirányán végezte 2009-ben. Összefüggéseket keresve a médiumok rendszerében, mint szabadúszó művész  – fényképészként, tervezőgrafikusként és kurátorként dolgozik. Továbblépve a kimondottan képi kifejezésmódon, jelenleg a Belgrádi Művészeti Egyetem, Művészet- és médiaelmélet doktorjelöltje.

Bővebben »

Szél Jankó és a kiscsalád — arról, hogy bizony Vajdaságban is születnek mesék és belőlük könyvek

Toma Viktória Szél Jankó és a kiscsalád című kötete a nyár elején jelent meg a Forum Kiadó gondozásában. A könyv mellé, amelyet mindössze 400 dináros áron lehet megvásárolni, egy CD-lemez is jár, amelyen szerepel Szél Jankó dala is. A meséskönyvről a szerzővel, Toma Viktóriával beszélgettünk.

Bővebben »

Sensory play 2. – Az óceán

Az érzékszervi játékok rendeltetése, hogy stimulálja a gyerekek öt érzékét: a tapintást, a látást, a hallást, a szaglást és az ízlelést. Ezek arra sugallják a gyerekeket, hogy a tudományos felfedezés empirista módszereit használják játék közben, és serkentik a felfedezni vágyás ösztönét. Az érzékek stimulálása pozitív hatással van a kognitív, nyelvi, szociális, érzelmi, fizikai és kreatív fejlődésre. Mindezek mellett pedig jó szórakozást nyújt a hétköznap délelőttök eltöltésére, de érdekes lehet az egész család számára is.

Bővebben »

Sensory play – érzékszervi játékok

Ha van valami, amivel Alex igazán szeret játszani az a víz. Mivel az utóbbi néhány hében sikerült megtanulnunk a színek elnevezéseit, úgy éreztem, itt az ideje felturbóznunk a nyári locsolkodást. Kicipeltünk az udvarra háromféle ételszínezéket: pirosat, kéket, sárgát, és az összes használaton kívüli műanyag tárolónkat, néhány edényt, merőkanalat és egy muffinsütő formát is. Azért használtuk csak ezt a három alapszínt, mert a színes locsolkodás mellett azt is megnéztük, hogy hogyan kaphatunk új színeket a már meglevők keverésével.   

Bővebben »

Folyékony szappan házilag

Gazdaságos és praktikus megoldás, ha magadnak készítesz folyékony szappant. Nagyon egyszerűen elkészíthető.

Bővebben »

Prágai Tamás: Vadállatok a kabátzsebben (Móra Könyvkiadó, 2012)

Vajon van-e olyan gyerek, aki még nem képzelte el soha, mi történne, ha a játékállatai megelevenednének? Aligha. Hiszen a játszódás mindig attól izgalmas, hogy a képzeletünk segítségével a legparányibb dolgokból is óriásikat tudunk varázsolni, bármit meg tudunk teremteni, és a szoba szőnyegén ülve is hihetetlen kalandokban lehet részünk, ha engedjük, hogy a fantáziánk szárnyra kapjon.

Bővebben »

Kiss Ottó: Csillagszedő Márió (Móra Könyvkiadó)

Adott egy teljesen hétköznapi kislány. Igaz, egy csomó dolgot nem tudunk róla, többek között a nevét sem, Paulovkin Boglárka rajzainak köszönhetően azonban annyi bizonyos: helyes kis copfos ez a kislány, farmert és pulcsit, néha szoknyát visel, meg hogy ha összegömbölyödik, akár a macskák, belefér egy közepes bőröndbe.

Bővebben »

Játékok helyett csak egy dolog kell: ANYA!

Teljesen felesleges és haszontalan körbevenni a gyermeket rengeteg játékkal, hagyni kell felfedezni a világot. A gyermek számára semmi sem annyira érdekes és izgalmas, mint az édesanyja.

Bővebben »

Weöres Sándor Rigóvilága

konyvajanlo2Weöres Sándor: Ha a világ rigó lenne, (Hincz Gyula rajzaival)

Kalligram Kiadó

Bővebben »