Téma: Hordozás

A hordozott gyermek világa

A mindennapi munkavégzés a hordozott gyerekek számára nagyon izgalmas. Azért is mert neki minden új. Ez ugyanaz az izgalom, mint amit a gyerek érez és élvez, amikor a levegőbe dobálják őt. Az általában félelmetes élmények élvezetesek, ha biztonságérzettel párosulnak.

Bővebben »

A hordozás gyakorlati előnyei

A hordozás gyakorlati előnyeit elsőre nehéz felismerni. „Te szegény, egész nap magaddal kell cipelned azt a gyereket!” Sok hordozó szülő hall ilyen, vagy ehhez hasonló megjegyzéseket. Pedig a látszat csal. Egy hordozó édesanya szabadabb, mint az, aki gyermekét állandóan lefekteti.

Bővebben »

A hordozás ortopédiai szempontjai

Az ortopédiailag helyes hordozásnál az a legfontosabb dolog, hogy a helyes hordozás során a baba lábai “béka pózban” vannak. Vagyis a baba combjai egymással kb. 90-110 fokos szöget bezáró terpeszben állnak, térdei pedig felhúzva és behajlítva. Így fejlődik a legoptimálisabban a csípője.

Hogy a guggoló-terpesztartás megvalósulhasson, a kendő szárait térdhajlattól-térdhajlatig kell húzni...

Bővebben »

A hordozás hatásai

Az újszülöttnek természetes igénye van a testközelségre. Egészséges testi és lelki fejlődéséhez pedig – különösen az első életévben – elengedhetetlenek a mozgásos külső ingerek, ahogyan az is, hogy folyamatosan megfelelő választ kapjon jelzéseire.Így aztán teljesen kézenfekvő, hogy a szülők hordozzák a gyermekeiket.

Ez a szükséglet, ahogyan a többi is, ahogy a gyermek növekszik, lassan, fokozatosan csökken...

Bővebben »

Miben hordozzunk?

Akármilyen típusú hordozót választasz (kendő, Mei Tai, csatos hordozók), van néhány alapkövetelmény, aminek mindenképpen meg kell felelnie ahhoz, hogy ortopédiailag megfelelően, kényelmesen és biztonságosan hordozd a babád.

Bővebben »

Így hordoztunk!

 A babahordozás hete rendezvénysorozat keretében pénteken Szabadkán mintegy húsz édesanya és édesapa kötötte kendőbe, helyezte hordozóba a gyermekét és tett egy sétát a város központjában. Az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány rendezvényének célja a hordozás, a helyes hordozás népszerűsítése.

Bővebben »

Miért ne hordozzunk kifelé és kenguruban?

Jól csak a szívével lát az ember, szól a híres idézet, amely a babahordozásban is a legjobb tanácsadó lehet, mert, ha hallgatunk arra, amit az ösztöneink, megérzéseink diktálnak, akkor bizony a helyes babahordozóval pár óra múlva az eszünk is utánunk fog kiabálni, hogy “jajj erre eddig miért nem jöttem rá”. 

Bővebben »

Zentai baba-mama klub

Zentai baba mama

 

A „Zentai baba-mama klub” egy zentai és környékbeli kismamákat, anyukákat, és gyermekvállalást fontolgató, vagy annak kapujában álló leendő édesanyákat összefogó közösségként jött létre.

Bővebben »

Sírás, hordozás, szoptatás

Miért nem sírnak az afrikai babák?

 

afrika1Kenyában és Elefántcsontparton nőttem fel. Tizenöt éves korom óta élek az Egyesült Királyságban. Azt azonban mindig is tudtam, hogy gyermekeimet (ha majd egyszer lesznek) otthon, Kenyában szeretném felnevelni. És igen, feltételeztem, hogy lesznek gyermekeim. Modern afrikai nőként, két egyetemi diplomával, negyedik generációs dolgozó nőként – viszont, ami a gyermekeket illeti, abban továbbra is tipikus afrikai nő maradtam.

Bővebben »