Tavaszi nagytakarítás

Kinn a szabadban friss a levegő, benn a házban pedig mindenütt por és kosz. Aki még nincs túl a tavaszi nagytakarításon, adunk néhány tuti tippet, hogyan tisztítsa meg gyorsan a lakást, takarítson meg pénzt és használjon természetes szereket.

Matractisztítás – vodkával

Ahelyett, hogy drága szerekre költesz vagy mélytisztításra viszed a matracot, tisztítsd azt meg vodkával! Fertőtlenítő hatása miatt ideális, csak arra figyeljünk, hogy ne vizesítsük túl a matracot, mert akkor sokáig szárad. Fújjuk le a felületeket és hagyjuk megszáradni. Ha kivisszük szikrázó napsütésre, garantált a fertőtlenítés.

Bútorok, függönyök, szőnyegek – eukaliptusz olajjal

A láthatatlan baktériumok és kis állatkák megtelepszenek a szőnyegeinkben és ülőgarnitúráink huzataiban, s ezzel tisztában sem vagyok. Nagyon sokszor allergiás tüneteket okoznak. Egy egyiptomi kutatás bebizonyította, hogy az eukaliptusz olaja a megoldás ezekre a problémákra. Amikor az ágytakarókat, függönyöket mosod, tegyél a mosógépbe 10 csepp eukaliptusz olajat, hogy minden baktériumot elpusztíts. A bútorokat fél liter víz és tíz csepp olaj keverékével tisztítsuk, míg a szőnyegek tisztításához még hozzáadhatunk szódabikarbónát is. Miután bespricceltük a szőnyeget, hagyjuk állni fél órát, majd alaposan porszívózzunk fel.

A mikrohullámú sütő tisztítása – citrom és só

Hogy gyorsan és könnyen megszabaduljunk a kellemetlen szagoktól és zsírtól, keverjünk össze citromlevet és sót. A citrom a szagokat, a só pedig az ételmaradékokat tünteti el.

Gyorstisztítás

Az asztalainkat naponta áttöröljük, a poharak, bögrék nyomot hagynak a felületen és erre különböző szereket, törlőkendőket használunk. Úgy tudunk takarékoskodni, ha elkészítjük a víz, ecet, citrom és kevés mosogatószer keverékéből készült tisztítószert, ami mindig a kezünk ügyében lehet. Ezzel csak lefújjuk az adott területet, majd áttöröljük egy száraz ronggyal.

Forrás: b92.net