Szülésfeldolgozó műhely a Születés Hetén

Kéthetente zajlanak az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány Manó Kuckó baba-mama-papa klub programjai, de az alapítványban már készülnek a május elején zajló Születés Hete rendezvénysorozatra is.

A Manó Kuckóban holnap, csütörtökön kivételesen 16 órától Kerekítő Bábos Torna lesz a 0-3 éves gyermekek számára.

Április 9 – én A mozgás szerepe az idegrendszer fejlődésében címmel Csernik Ilma mozgás és tanulási terápiás szakember tart előadást 17 órától, április 23-án pedig Kerekítő mondókás móka lesz.

A Születés Hete rendezvénysorozatot május 3-a és 10-e között szervezik meg. Ricz Dencs Tünde mentálhigiénés szakember elmondta, körvonalazódott a program, amelynek keretében szüléséményfeldolgozó műhely is lesz, de a babagondozásról is lehet majd előadást hallani.

– Május 6-án Andrek Andrea pszichológus császármetszés élményfeldolgozó műhelyt tart. Szülésünk története bizonyára legmaradandóbb emlékeink egyike. Sok év távlatában is meglepő részletességgel és érzelmi színezettel beszélünk róla, ha szóba kerül. Amíg friss az élmény, különösen nagy érzelmi töltéssel bír, akár meg is határozhatja a hétköznapok alaphangulatát. Bármi is történt, kitörölhetetlen emlékünk. Mit tegyünk hát, ha nem úgy történt, mint ahogyan elterveztük? Mit tegyünk, ha még mindig teli vagyunk kérdésekkel, „ha úgy lett volna” kezdetű mondatokkal, fájdalmas, érthetetlen élményekkel? Várjuk mindazok jelentkezését, akiket megszólítottak a fenti sorok, szeretnének közelebb kerülni saját szülésük történetének megértéséhez, elfogadásához. Szülésünk története egyben gyermekünk megszületésének története is. A nehézségek feldolgozása kihat gyermekeink életére, újabb gyermekek vállalásának vágyára, és annak beteljesülésére.

Továbbá szintén május 6-án a várandósok és az apukák számára haptonómiás műhelyet tart Andrek Andrea. A haptonómia egy lehetséges út az anyaméhben fejlődő magzattal való kapcsolatteremtésre és gyengéd kommunikációra. Ezt követően pedig előadás is lesz, A várandósságon innen és túl címmel, ahol arról beszél majd az előadó, hogyan hatnak a babára a várandósság alatt átélt élményeink.

Május 7-én Singer Magdolna író és veszteségekkel foglalkozó terapeuta Vendégbabák címmel tart előadást, a pre- és perinatális veszteségekkel kapcsolatban.

Május 8-án a természetes ápolásról hallhatnak előadást az érdeklődők a várandósság alatt illetve a baba megszületését követően. Május 9-én egy szerb nyelvű kerekasztal beszélgetésre kerül sor – ismertette a programot Ricz Dencs.

Az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány augusztus 1-je és 8-a között a Szoptatás Világhete rendezvénysorozatba is bekapcsolódik majd.

Szerző: tm

Forrás: Magyar Szó