Szoptatástámogatás a Szabadkai Közkórházban

Megkérdeztük a Szabadkai Közkórházat van-e elég nővér, aki segíti az édesanyákat a szoptatásban, mit gondolnak az első találkozás fontosságáról, mikor teszik először mellre a  babákat. A császármetszéses anyukák helyzetéről is beszélgettünk. Ezt tudtuk meg:

A Szabadkai Közkórházban az elmúlt húsz évben támogatjuk a szoptatást, azt megelőzően az volt a tendencia, hogy a születést követően a babákat elvették az anyukáktól és az első 24 órában nem is hozták vissza az édesanyának szoptatásra. – magyarázta dr. Branka Milisavljević, a Közkórház igazgatóhelyettese.

Vizet, hozzátáplálást kaptak ekkor a babák és csak azt követően hozták szoptatni. Akkor ezt gondolták helyénvalónak. Ma már tudjuk, hogy nem ez a legjobb a babának, hanem az, ha azonnal az édesanyja mellett van és valóban igyekszünk is, hogy amennyiben a baba teljesen egészséges és születést követően semmilyen ellátást nem igényel, azonnal az anya mellé kerül és az első fél-egy óra hosszában mellre is tesszük, hogy meglegyen a baba és az anya számára is nagyon fontos kontaktus. Azt követően elviszik egy fél órára a babát hogy a neonatológus megvizsgálja, majd ismét az anyával van. Ami bizonyos, hogy a szoptatás, a baby friendly program akkor lehetne még sikeresebb, ha egyáltalán a táplálásra, a szoptatásra jobban felkészítenék az édesanyákat, még a szülést megelőzően. Az oktatás mellett a fizikai felkészülés is fontos, ha a szoptatásról beszélünk. Igyekszünk, hogy minden anyuka úgy távozzon a kórházból, hogy elsajátította a megfelelő szoptatási technikát, mert ez az alapja a baba ellátásának, minden mást meg lehet tanulni útközben.

Kérdésünkre, miszerint van-e arra remény, hogy változzon a szabadkai Közkórház gyakorlata, ha a császármetszéses szülésről beszélünk, lesz-e lehetőség arra, hogy azok az anyukák és babák is megkapják az első kontaktus és szoptatás lehetőségét a doktornő a következőket válaszolta:

– Az lenne a normális, hogy a császármetszést követően az anyukák ne ugyanabban a sokk szobában legyenek, amelyben azok a nők, akiken esetleg más nőgyógyászati beavatkozást végeztek éppen akkor. Nagy hátránya ez a szülészeti-nőgyógyászati osztályunk műtéti részlegének, ahol nincs lehetőség a sokk szoba két részre osztására. Egyelőre nincs lehetőség a változtatásra.

Szerző: Tómó Margaréta

Fotó: Molnár Edvárd