Szabadságot a szülésnek!

A nők a világ számos országában nem gyakorolhatják a saját testük feletti önrendelkezési jogukat, ami alapvető emberi jog. Nem választhatják meg a szülésük módját és helyszínét. Előfordul, hogy azokat a nőket, akik kitartanak a természetes szülés mellett, császármetszésre kényszerítik, vagy megfenyegetik őket, hogy a gyermekvédő szolgálat elveszi tőlük az újszülött babájukat.

Március 2-a és 8-a között több volt jugoszláv tagállam is részt vesz egy programsorozatban a nőnap alkalmából, amely a Sloboda rađanju – Legyen szabadság a szülésben, születésben! címet viseli. A kampány célja felhívni a társadalom figyelmét a nők szülés alatti jogaira, valamint egy emberibb kommunikációra az egészségügy és a kismama között.

Számos országban, ha a szülő nő bábával kísért otthonszülést választ, a bábát bűncselekmény vádjával tartóztatják le.

A programsorozat részeként vetítésre kerül a Freedom for Birth – Legyen szabadság a szülésben, születésben! című, 60 perces dokumentumfilm, amely a várandóssággal és a szüléssel kapcsolatos, sürgető emberi jogi kérdéseket feszegeti. A Legyen szabadság a szülésben, születésben! című dokumentumfilm a várandósgondozás és a szülészeti ellátás radikális megváltoztatásáért kiált. A filmben több mint 40, világszínvonalon elismert szakértő szólal meg, közöttük bábaprofesszorok, egy szülészprofesszor, szülészorvosok, gyermekgyógyászok, szülésznői és bábaszervezetek vezetői, világhírű könyvek szerzői, emberi jogokkal foglalkozó szakemberek – köztük Robbie Davis-Floyed, Ina May Gaskin, Sheila Kitzinger, Lesley Page, Michel Odent, valamint dúlák és szülés körüli aktivisták.

A filmet Szabadkán a Lifka Sándor Art Moziban vetítik, március 3-án, 19 órától. A filmvetítés után a szabad véleménycserére adunk lehetőséget. A jelenlévők megoszthatják érzéseiket, gondolataikat és személyes tapasztalataikat a filmben elhangzottakról. A vetítés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk! – mondta Balázs Vataščin Emese, a tvojporodjaj.com képviselője, szervező.

A filmvetítést követő napon a kampány részeként beszélgetést is szerveznek a Népkörben Szüléstörténetek a változásértHogyan szülünk mi nők a Vajdaságban? Gyere el. Meséld el. Változtass! Címmel.
A kampány részeként beszélgetést szervezünk a Népkör Magyar Művelődési Központban, amelyre olyan édesanyákat várunk, akik szívesen megosztanák a szüléstörténetüket, és hangot adnának a véleményüknek. A megmozdulás célja, hogy a jelen lévők történetein keresztül egy szubjektív, mégis valóságos képet kapjunk arról, hogy hogyan szülnek a nők Vajdaságban, mit élnek át, és ez hogyan hat rájuk a későbbiekben. A történetek nyomán összefoglaljuk a pozitív és a negatív élményeket, és megfogalmazzuk az igényeinket egy humánusabb szülészeti ellátás érdekében. A humánus, nőbarát szülészeti ellátás és bánásmód alapvető emberi jogunk – mondta Emese.
A beszélgetésre a Népkör Magyar Művelődési Központ Játszóházában kerül sor március 4-én, 17:30 – tól.

@keret = További vetítések Vajdaságban:

Óbecse, Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, emeleti könyvtárterem
Nikola Tesla 38.
Időpont: 2015. 03. 02. 17 óra

Újvidék, AmerikaiSarok
Petar Drapšin 3.
Időpont: 2015. 03. 03. 14 óra

Magyarkanizsa, Vöröskereszt épülete
Damjanich utca 4 (bejárat a Nikola Tesla utca felől)
Időpont: 2015. 03. 05. 17 óra

Szerző: tm