Séta a szülés-születés minőségéért – Hajdújáráson és Szabadkán át a topolyai bábafáig

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Perinatális Szaktanácsadó szak oktatói és hallgatói, dr. Varga Kata, egyetemi docens és Andrek Andrea, pre- és perinatális pszichológus vezetésével, 2014-ben szervezték meg először a Séta a SzüléSzületéS minőségéért elnevezésű akciót, melynek során Budapesttől az Eger mellett lévő bábafáig gyalogoltak.

A sétával arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen messzire nyúló jelentősége lehet annak, hogy egy szülés milyen élmény az édesanya, a baba és a család számára. Hiszen a szülés-születés minősége legalább olyan fontos, mint annak közvetlen eredménye. Ezt a minőséget nagyban elősegítené, ha minden szülés követné a WHO ajánlását, a baba-barátság pontjait, illetve az AnyaBaba-barát szülészeti ellátáshoz vezető utat.

Az idén, 2015-ben Budapesttől Topolyáig tervezik a sétát, útközben megállnak Szabadkán is, és további kisebb településeken, különböző rendezvények keretében.

A séta Magyarországról érkező részvevői július elsején 11 és 12 óra között lépik át a határt az Ásotthalom–Királyhalom határátkelőn. Ezt követően fél kettő és fél három között érkeznek a hajdújárási Lurkóházba, ahol a Kolibri Nagycsaládosok Egyesületének vezetősége és aktivistái fogadják a séta résztvevőit. Délután fél négytől Andrek Andrea és Varga Kata mesél a „szeretethormonról” és a korai kötődés fontosságáról. A beszélgetés mindenki számára nyitott.

Délután öt órakor Palicsra indulnak a sétálók Hajdújáráson keresztül. A hajdújárási helyi közösség udvarában a Születés fájához várják a 2014/2015-ben született babák szüleit, hogy feltegyék a gyermekük nevét hordozó szalagot a fára.

Július 2-án reggel nyolc órakor Komenda Renáta vezetésével indulnak Szabadkára a Ricz-villa elől. Szabadka főterére 10 órakor érkeznek, itt engedik fel a szüléssel kapcsolatos pozitív üzeneteket tartalmazó léggömböket az égbe. A rendezvény nyitott, minden érdeklődőt, üzenetfogalmazót szívesen látnak: Mit üzensz egy olyan nőnek, aki rövidesen szülni indul? Egy mondatban fogalmazd meg!

A szabadkai Kórház Szülészeti, Nőgyógyászati és Neonatológiai Osztályának képviselőivel 11.30-kor találkoznak a séta részvevői a kórház kapujában. 12 órakor lovas kocsival indulnak tovább Topolyára a Művésztelepre.

Július 3-án már Topolyán folytatódik a program. Tíz órakor képzőművészeti tárlat nyílik a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház szülészetén. A 3+ Nagycsaládos Egyesület által szervezett képzőművészeti pályázat eredményeit is itt hirdetik ki, majd megnézik a topolyai bábafát. Fél háromtól Csernik Árpád színművész vidám irodalmi hangolóját kerekasztal-beszélgetés követi Szülni a XXI században címmel a topolyai Könyvtárban.

A beszélgetés részvevői Dr. Varga Katalin, PhD. pszichológus, Andrek Andrea pszichológus, Balassa Erzsébet szülésznő, Sablauer Brindza Beatrix, dr. Cservenák Péter szülész-nőgyógyász. Moderátor: Mengyán P. Ildikó pszichológus. 17 órakor a Microbirth – Mikroszülés című film vetítését is beszélgetés követi Novák Jula és Cservenák Péter vezetésével, szintén a Juhász Erzsébet Könyvtárban.

19 órától Route 5 koncert lesz a topolyai Szökőkútnál.

A sétához bárki csatlakozhat akár végig, akár egy-egy szakaszon. Aki a sétához csatlakozik, kérik, szállásáról, étkezéséről gondoskodjon.

A szerbiai útszakasz megtervezésében és szervezésében a szabadkai Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány segít, Joó-Horti Lívia és Ricz Dencs Tünde vezetésével. A programról bővebb információt a 024/687-620-as telefonszámon kaphatnak.