Sensory play 2. – Az óceán

Az érzékszervi játékok rendeltetése, hogy stimulálja a gyerekek öt érzékét: a tapintást, a látást, a hallást, a szaglást és az ízlelést. Ezek arra sugallják a gyerekeket, hogy a tudományos felfedezés empirista módszereit használják játék közben, és serkentik a felfedezni vágyás ösztönét. Az érzékek stimulálása pozitív hatással van a kognitív, nyelvi, szociális, érzelmi, fizikai és kreatív fejlődésre. Mindezek mellett pedig jó szórakozást nyújt a hétköznap délelőttök eltöltésére, de érdekes lehet az egész család számára is.

Alex (2 éves) és én legtöbbször kettesben múlatjuk a hétköznapjainkat, és annak ellenére, hogy annyi játékunk van, hogy alig férnek el a gyerekszobában, rájuk tudunk unni. sens2Az internetet böngészve rájöttem, hogy ezzel nem csak mi vagyunk így. Rengeteg, ugyan nagyrészt amerikai, blog foglalkozik a két és három éves gyerekek otthoni szórakoztatásával és játékos tanításával. Egyszerű, gyors és olcsó receptek tárháza terül az érdeklődő elé Pinterest-en is. Sajnos sok hozzávaló nálunk nem található meg, de olyankor improvizálunk, és eddig még egyik sem bizonyult teljes katasztrófának.

Az óceán

Ebben a témában két aktivitást is szerveztünk. Az egyik volt az óceán az üvegben, a másik pedig a gyurmaóceán. Az utóbbi nem igényelt különösebb előkészületet. Egy doboz kék Play-Doh (sógyurmával is helyettesíthető) és egy marék kagyló kellett hozzá.A játék lényege az volt, hogy lenyomatokat készítettünk a gyurmában. Alex a nagyobb darabokkal, én pedig a kisebbekkel. Ez a játék fejleszti a finom-motorikát, a szem-kéz koordinációt. Összehasonlítottuk a kisebb és nagyobb kagylókat, a színeiket és a formájukat, így verbális fejlesztésre is alkalmas.

Később előkerült a narancssárga gyurma is, és Alex komolyan a kezébe vette az irányítást. A kagylónyomatok után kis halacskákat formáztam neki a gyurmából.sens3

 

Az óceán az üvegben játék hozzávalói:

  • egy üveg olaj
  • víz
  • kék ételszínezék
  • műanyag halak, rákok vagy, ami kéznél van
  • áttetsző műanyag üvegAz üveget egyharmadáig megtöltöttük vízzel, és belecsöpögtettünk néhány csepp ételszínezéket. Ez változhat attól függően, hogy milyen sötét vizet szeretnénk. Ezután belenyomkodtuk a műanyag állatsereget az üvegbe, és az egésznek a tetejére öntöttük az olajat. sens4Az üveget mozgatva és fejtetőre állítva szimulálni tudjuk az óceán mozgását, és azt, hogy mit csinálnak a hullámok a halacskákkal. A rák és hal szót ezelőtt is ismerte Alex, de amióta megcsináltuk a saját óceánunkat a tintahal szót is ki tudja mondani. 

Szerző: Vass O. Hermina