Segítség! Valami megcsípte a gyereket!

Mikor kell azonnal mentőt hívni? Mikor kell orvoshoz vinni? Mikor elég a házipatika? Mikor nem kell semmit sem csinálni? Hogyan előzhetjük meg a rovarcsípéseket? Ezekre kerestem a választ.

HANGYACSÍPÉS
A kicsi fekete és a nagy vörös hangya egyformán csíp, ha fenyegetve érzi a bolyt. Bár csípésük nem veszélyes, ijesztő látvány, amint az ember lábán sok dühös hangya rohangál.
Milyen a csípés? Sok apró vörös, égő, viszkető folt.
Gyógymód: Ha erősen viszket, szódabikarbónából kevert pasztát kell rá kenni, ez semlegesíti a hangyasavat. A hangyacsípés nyom nélkül, hamar elmúlik.
Megelőzés: Nyáron a szabadan vigyázni kell, hová lép, hová ül az ember, okosabb mindig pokrócra telepedni.

BOLHACSÍPÉS
Bár kifejezetten emberre “szakosodott” bolha is létezik, a kutyán, macskán élősködő fajta is ráfanyalodhat az ember vérére. Ezért jobb, ha ismeretlen állatot nem simogat meg a kicsi – soha nem tudhatjuk, mi lapul a bundájában.
Milyen a csípés? Többszörös, csoportosan elhelyezkedő piros kiütés, közepén egy bevérzett kis piros folttal. A csípések többnyire ott találhatók, ahol a ruha szorosan a bőrhöz ér, a bolha ennek redőibe szeret elbújni. A bolha nem terjeszt betegséget, de kellemetlen lakótárs.
Gyógymód: Mivel rettenetesen viszket, gyakran nem elegendő a bőr helyi kezelése, és a gyógyulás idejére szájon át szedett viszketéscsillapítóra is szükség lehet.
Megelőzés: Ha bolhát vesz észre a gyereken, azonnal fürdesse meg, mossa ki a ruháját, és húzzon fel tiszta ágyneműt. Bolhátlanítsa speciális nyakörvvel a háziállatokat.

rovarcsipes1PÓKCSÍPÉS
Emberre veszélyes, mérges pókok nem élnek Magyarországon. Ám azért az itt élő pókoknak is van mérgük. Ez a fehérjékből álló vegyület korántsem halálos, de a csípés így sem kellemes érzés. Bár a pókok nem támadnak emberre, és csak védekezésre használják mérgüket, éjszaka, amikor aktívabbak, útjukba eshet az ágy. Ilyenkor a forgolódó emberről azt hihetik, hogy támadni készül. Ilyenkor szoktak csípni, általában több alkalommal is egymás után. A pók és a csípés mérete között nincs összefüggés – a nagy pókok nem csípnek nagyobbat, és nem is veszélyesebb vagy fájdalmasabb a marásuk.
Milyen a csípés? Pici piros folt, fehér vagy piros középső résszel, amely idővel fájdalmassá válik.
Gyógymód: Viszketést csillapító, hűsítő kenőccsel kell bekenni, és néhány napon belül elmúlik. A pókok nem terjesztenek fertőzést, és nagyon ritka a pókcsípés-allergia.
Megelőzés: A
laposan takarítsuk az ágy környékét, rendszeresen porszívózzuk ki az ágy alatti részt és az ágyneműtartót.

SZÚNYOGCSÍPÉS
A nőstény szúnyogok fullánkja olyan vékony, hogy a szúrást legtöbbször csak akkor vesszük észre, ha a jóllakott rovar már messze szállt. A csípés helyén a szúnyog véralvadásgátló anyagot juttat a szervezetbe, ettől viszket, ég a csípés helye.
Milyen a csípés? Erősen viszkető, fehér közepű, bőrből kiemelkedő duzzanat, piros udvarral. Középen általában látható a szúráscsatorna.
Gyógymód: Aki nem vakarja, annak hamarabb elmúlik. A viszketési ingert csökkenti a hűsítő krém, ha sok a csípés, esetleg borogathatjuk. Magyarországon a szúnyogok nem terjesztenek betegségeket, sem maláriától, sem AIDS-től nem kell tartani.
Megelőzés: Bár riasztóból sokféle van, különösen kisgyerekek esetében vigyázzunk a testre kenhető szerekkel, mert száríthatják és irritálhatják a bőrt. A szúnyogháló, az ágy fölé terített tüll sokkal hatásosabb. Az elektromos riasztók és füstölők is jó hatásfokúak.

MÉHCSÍPÉS – DARÁZSCSÍPÉS
A méhek belehalnak a csípésbe. A darazsak ellenben többször is “haraphatnak”, ezért sokkal könnyebben osztogatják csapásaikat. Ám mindkét csípés ijesztően fájdalmas a gyerek számára, aki könnyen pánikba eshet, ha méhecskét lát maga körül.
Milyen a csípés? Méhcsípésről árulkodó jel a hirtelen, éles fájdalom mellett a sebben rezgő fekete fullánk. A darázscsípés jellegzetessége, hogy ritkán jár egyedül. Egy pánikba esett vagy dühös állat akár öt-tíz alkalommal is megcsípheti ugyanazt az embert pár pillanaton belül. A méhcsípésre adott allergiás reakció ritka, ám annál súlyosabb lehet. A csípés után figyelje gyerekét – ha bármelyik testrésze megdagad, a gyerek reszketni, fehéredni kezd, esetleg elájul, vagy szaporábban, nehezebben lélegzik, azonnal hívjon mentőt. Ha a gyereknek egyszer már volt ilyen allergiás reakciója, minden következő csípésnél egyre súlyosabb várható. Az adrenalin-injekció gyorsan enyhíti a panaszokat, ám hosszú távon csak a szakképzett allergológus által végzett deszenzibilizációs kezelés hozhat eredményt.
Gyógymód: A jégkocka gyors enyhülést hoz, ám a méhcsípés esetén a fullánkot előtte ki kell venni, lehetőleg csipesszel, hogy több méreganyagot ne préseljünk a szervezetbe.
Megelőzés: Méhek, darazsak közelében nem szabad hadonászni, csapkodni. Vonzza őket a színes ruha, az édes illat (nem csak az élelmiszer, hanem bizonyos illatszerek is), ezért aki érzékeny a méhcsípésre, nyáron viseljen fehér ruhát, és kerülje a parfümöket. Szabadban minden üdítősüveget be kell csukni, mert a benne csapdába esett méh a szájüregben csíp, s emiatt a légutak veszélyesen elzáródhatnak a duzzanattól. rovarcsipes

KULLANCS
Az esős tavasz, az egyre kevesebb madár kedvez a kullancsok elszaporodásának. Ma már nem csak a kirándulók vannak veszélyben, a parkok, sőt akár a néhány fával rendelkező utcák is lehetnek kullancsosak. Bár a csípést nem lehet érezni, a támadás ritkán marad hosszú távon észrevétlen, mert a jóllakott kullancs egyre nagyobbra és nagyobbra duzzad.
Milyen a csípés? Pár óra múlva könnyű megtalálni, mert benne van a 0,5-2 milliméteres, fekete, anyajegyszerű kullancs, apró teste körül a bőrben jól látszanak a lábai. Nem minden kullancs terjeszt betegséget! Ha a környék erősen fertőzött, a háziorvostól oltást kérhet a kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás ellen. Ám ha a csípés helye körül pár nappal később vörös karika jelenik meg, egy másik betegség, a Lyme-kór veszélye miatt mindenképpen forduljon orvoshoz. Ekkor egy vérvizsgálat eldönti, hogy a kórokozó valóban ott van-e már a szervezetben, és kell-e ellene kezelést adni.
Gyógymód: Azonnal ki kell venni az állatot, lehetőleg olyan speciális kullancscsipesszel, amely nem nyomja össze a potrohát, így elkerülhető, hogy a benne élő kórokozók bejussanak az emberi véráramba. Tilos bármiféle krémmel bekenni kihúzás előtt, nehogy visszaöklendezze esetleg fertőzött testnedveit. Az kisebb baj, ha a bőrben marad a feje, néhány napon belül ugyanis kilöki magából a szervezet.
Megelőzés: Mivel a kullancs felülről is potyog, és alulról is mászik, a ruházat nem véd meg ellene, bármilyen alaposan is beöltözik. Az egyetlen igazán jó módszer a kirándulás utáni alapos esti átvizsgálás.

Kérjen a gyógyszertárban kullancsvizsgáló csomagot. A kiszedett kullancsot tegye bele, és küldje el a megadott címre. Néhány héten belül megtudhatja, hogy az állat terjesztett-e valamilyen fertőzést, és ha igen, háziorvosa megmondja, ilyenkor mi a teendő.

Mikor kell orvoshoz fordulni?
– Ha megdagad a gyerek bármelyik testrésze.
– Ha a csípés hólyagos lesz.
– Ha csípés helyétől vörös csík indul el, mert ez arra utal, hogy a bekerült méreganyag elkezdett terjedni a nyirokutakon.
– Nehezen lélegzik, elájul vagy eszméletét veszti.
– Egész testén kiütések jelennek meg, nem csak ott, ahol megcsípték.

Kismamatipp
Ha nincs otthon semmiféle krém, vegyen elő egy uborkát, vágja ketté, és tegye a csípésre! Az uborka hűsít, és gyorsítja a bőr gyógyulását.

Ami minden csípésnél használ!
– Mossa meg a csípést szappanos vízzel – ez segíthet eltávolítani a bőrön lévő maradék mérget, allergént!
– Kenje be hűsítő krémmel, tegyen rá jégkockát!
– Ne vakarja! Ha nem tudja megállni, akkor csakis ujjbeggyel, semmiképpen ne körömmel! A vakarástól minden csípés elfertőződhet, és könnyen ótvarrá alakulhat, amely azután már másokat is megfertőzhet! Ezért ha a csípés nedvedzik, pörkös lesz, forduljon orvoshoz!
MEGELŐZÉS:

Ne rikító ruhába menjetek kirándulni, hanem terepszínűben, zöldben, barnában…

Használjatok rovarriasztó szereket (pl. Szuku, Off, Vape…) különösen hajnalban, alkonyatkor.

Ha tudod, hogy alergiás a gyermeked valamilyen csípésre, akkor különösen óvd, és ha az orvos írt ki nektek adrenalin inj.-ot, akkor az legyen mindig nálatok!

Ha sokat jártok kirándulni, vagy fertőzött kullancsos környéken laktok, akkor 1 éves kor után adasd be a meningitis elleni védőoltást. A Lyme kór ellen sajnos nincs hatékony védőoltás.

Tanítsd meg a gyermeked, hogy mely rovaroktól kell óvakodni, és hogy a döglött rovar is megszúrhatja.

Napközben is ellenőrizd, hogy nincs-e kullancs fúródva a testébe, de este mindenképp.

Változóak az ajánlások, hogy mennyire kell felöltözni. Van, aki azt mondja, jobb minél lengébben lenni, mert akkor hamarabb észre lehet venni a kullancsot és le lehet könnyen seperni. Szerintük, ha bemászik a ruha alá, akkor észrevehetetlen napközben. Mások azt mondják, hogy hosszú ruhába kell menni az erdőbe és a zokniba be kell húzni a nadrágot. Én gyerekek esetében az utóbbival értek egyet, a hosszú nemcsak a rovarcsípésektől védheti a gyereket.

Ne feledd, hogy akár a kertben is lehetnek kullancsok!

Ha allergiára van gyanú (lsd. a fentebb említett tüneteket), akkor azonnal hívd a mentőket és szükség esetén kezzd el az újraélesztést!

Szereljetek fel szúnyoghálót, ha van, rendszeresen ellenőrizd van e rajta lyuk. Az ágy fölé lehet moszkitóhálót felszerelni…A babakocsira is lehet szúnyoghálót kapni.

Házi praktika, ami hasznos lehet rovarcsípésekre: kukorica keményítő, húspuhító, banánhéj, szegfűszegolaj, aloe vera, méz.

Forrás: dokimami.hu, babaszoba.hu