Pici a családban: hogyan mossunk, vasaljunk?

baby-clothesRuhák mosása

A baba ruháit gyűjtsük külön és külön is mossuk! Olyan mosószert használjunk, amelyen feltüntették a Sensitive kifejezést, a babának még érzékeny a bőre és ez nem fogja irritálni. Használjuk az extra öblítés gombot, így biztosak lehetünk abban, hogy a víz a mosószer-maradványokat eltávolítja a ruhákból. Öblítőt egyáltalán ne használjunk, felesleges egy plusz kémiai anyaggal terhelni a babánk – amúgy is érzékeny – bőrét. A ruhákat legalább a gyermek egy éves koráig érdemes külön mosni, de ez egyénenként változó lehet. Amikor már ő is kint játszik a szabadban, és a ruhái sem annyira kényesek, akkor nyugodtan együtt moshatjuk őket a felnőttekével.

Felmerülhet az a kérdés is, hogy hány fokon mossuk a pici ruháit? A ruhákat nem szükséges 90 C fokon mosni, elegendő 50-60 C fok. Kevés mosószert használjunk, ezek a ruhák még nem nagyon szennyezettek.

A ruhákat száríthatjuk a lakásban vagy a szabad levegőn. A kinti szárítás rovására szokták írni, hogy a szél ráfújhatja a ruhákra a polleneket, emiatt allergizáló lehet a babára nézve. Előnye azonban, hogy a nap baktériumölő hatása így érvényesülhet a ruhákban is, és az allergiát tekintve sokat hangoztatják, hogy nem jó, ha túlvédjük a gyerekeket, jobb, ha már korán érintkezik a gyermek mindenféle anyaggal. Ezt a döntést az ifjú anyukákra bízzuk, döntse el ki-ki saját maga, hogy bent vagy kint, netán szárítógépet használva szárítja a babaholmit.

Wash Newborn-Baby-Clothes-Before-UsingVasalás

A vasalás az egyik legmonotonabb és sokak által feleslegesnek tartott házimunka. Mégis: a babaruhákat, elsősorban azokat, amelyek a baba bőrével érintkeznek vasaljuk ki minden esetben. A vasalásnak fertőtlenítő, csíraölő hatása van. Ma már nagyon jó minőségű, nagy teljesítményű gőzölős vasalókat lehet kapni, amelyekkel a vasalás hatékonysága jelentősen nőtt. A gőzölős vasalókba vegyünk desztillált vagy ioncserélt vizet, ezzel jelentősen megnövelhetjük a készülékek élettartamát.

A vasalás nem csak fertőtlenít, de a ruhákat is puhábbá teszi.

A textilpelenkák kezelése

Aki a textilpelenkák használata mellett dönt, azoknak szól az alábbi néhány jó tanács. A textilpelenkákat elkülönítetten tároljuk attól függően, hogy pisis vagy széklettel szennyezett a pelenka, ez utóbbiakat mindig frissen öblítsük ki, és csak ezután tegyük a gyűjtőedénybe, vízbe. Ha összegyűlt egy mosógépnyi adag, akkor legalább 60 fokon mossuk ki őket, sokszor nem árt fehérítőt használni. A pelenkáknál szintén fontos a vasalás, hiszen itt a legfontosabb a fertőtlenítés, ám ezt sokan elhagyják, és így sem lesz a kicsinek baja. Persze az óvatosság nem árt. A textilpelenkák élettartama egy gyerekre szól, addigra általában teljesen elvékonyodnak, eldeformálódnak, így a második gyereknél vegyünk újakat, ez higiéniai szempontból is szükséges. A pelenkakülsőket is mossuk-fertőtlenítsük rendszeresen, jó ha többet szerzünk be belőlük, így mindig akad váltás, ha valami baleset történik.

Szabó Eszter

 

 

forrás: http://babamama.hu/eletmod/pici-a-csaladban-hogyan-mossunk-vasaljunk/2099

képek:

http://cdn2.momjunction.com/wp-content/uploads/2015/06/Wash-Your-Newborn-Baby-Clothes-Before-Using.                 http://www.kidspot.com.au/birth/galleries/pregnancy-galleries/15-things-to-do-before-your-baby-arrives