Parlamenti többséget szereztek az anyukák!

Az országos P(B)RAVO ZA MAME (szó szerinti fordításban: az anyák jogai, bravó az anyáknak – a szerz.megj.) kampány keretében a 250 aktivistának eddig 136 parlamenti képviselőt sikerült meggyőzni arról, támogassák a családok finanszírozásáról szóló törvény módosítását. A döntésre már akár a szeptemberi ülésszak első ülésén sor kerülhet.

A P(B)RAVO ZA MAME kampány keretében azt kérik az államtól, hogy a családi, szülői pótlék minden fajtáját késedelem nélkül fizessék ki, a gazdaság felesleges adminisztratív költségektől való tehermentesítését, illetve azt is, hogy az állam vegye át a várandós nők feletti felelősséget. A kampány célja, hogy az alkalmazott, munkavégző anyukák rendszeresen megkapják a szülési szabadság idején járó járandóságukat, s hogy azt az állam közvetlenül az anyukák számlájára utalja, ne pedig a munkaadónak. A törvénymódosítás elsősorban a támogatás késését szüntetné meg.

A kampány hivatalosan március 8-án kezdődött meg. A kampányt három civil szervezet, a Szerbia Mozgásban (Srbija u pokretu), a Szülő (Roditelj) és az Anyukák Központja (Centar za mame) indította, eddig több mint ezren támogatják őket, több mint 80 volontőr anyuka segíti a munkájukat és néhány vállalat is mögéjük állt.

Ana Babović, a kampány vezetője elmondta, a következő lépés már az, hogy a parlament elé kerülhessen a törvénymódosítási javaslat. “Hatalmas sikernek éljük meg, hogy sikerült többségi támogatást szereznünk a kezdeményezésünkhöz. A héten tárgyalunk Lazar Krstić pénzügyminiszterrel is és számítunk a támogatására, mert ez a változás nem követel nagyobb anyagi forrást a költségvetésnek, viszont kulcsfontosságú a natalitás szempontjából az országnak” — mondta Ana Babović.

Forrás: centarzamame.rs

Fotó: yumama.com