Ötödször is Mosolytenger Zentán!

Június 15-én, vasárnap délután két óra és nyolc óra között ismét a gyermekek kacajától és zsongásától lesz hangos a zentai Népkert, ugyanis ekkor szervezik meg a Mosolytenger Gyermekfesztivált, amely az előző évekhez hasonlóan az idén is számos foglalkozással, szórakoztató játékkal várja a legkisebb korosztály tagjait.

A rendezvényre természetesen az idén sem lesz belépő – nyilatkozta a Magyar Szó napilapnak dr. Zsoldos Ferenc, a fesztivál fő szervezője, s elmondta, hogy ugyanakkor a gyermekek számára az idén is lehetővé teszik, hogy garasokat kereshessenek, amelyeket a különböző játékhelyszíneken „költhetnek el”. Természetesen az idén is érdekesebbnél-érdekesebb játékokkal várják a csöppségeket, így lesznek körjátékok, csodák palotája, középkori- és táblás játékok, vásári mutatványosok, de lesz kalandpálya is, sőt az előző évekkel ellentétben több légvárral készülnek a nagy napra, s egy körhintát is felállítanak. Ezenkívül a rendezvény napján a gyermekes családok kedvezményes áron vehetik igénybe a fesztivál területéhez közel eső medence szolgáltatásait is, így akár egy egész napos kirándulás keretében is ellátogathatnak a gyermekfesztiválra.

Mi is ottleszünk!

Az V. Mosolytenger Fesztiválon a babamama.rs portál is jelen lesz, keressetek bennünket, javasoljatok témát,  kérdezzetek majd bátran!

A fő szervező kitért a kísérőprogramokra is, s elmondta, hogy az Alma zenekar helyett az idén a magyarországi Kiskalász együttest hívták meg a fesztiválra. Az együttest 2009 januárjában alapították, de ettől függetlenül már három lemezzel büszkélkedhet. Az első kettőt Fonogram-díjra is jelölték, ezenkívül mindkét zenei anyag 2013 őszére aranylemez lett. Az együttes tagjai (Varga Bori, Sántha Gábor, Boros Attila és Mogyoró Kornél) számos fellépésen vannak túl, s ezért szinte biztos, hogy méltóképpen helyt állnak majd a zentai fesztiválon is. Rajtuk kívül természetesen az idén is fellép az adai Zenegér zenekar is. A koncerteken kívül a szervezők bábjátékokkal, és más érdekes produkciókkal is igyekeznek a legkisebbek kedvében járni. A kiállítóhelyeikkel és foglalkozásaikkal ezúttal is jelen lesznek a zentai és a környékbeli civil szervezetek is. Az V. Mosolytenger Gyermekfesztivállal kapcsolatban bővebb tájékoztatást a Ci-Fi Civil Központ irodájában, Zentán, a Fő tér 18-as szám alatt, vagy a 024/811-383-as telefonszámon kaphatnak az érdeklődők.

Részletes program:

SZÍNPAD

14.00  A Mosolytenger Gyermekfesztivál himnusza

14.10  Megnyitó (A nyertes csapat köszöntése)

14.15  Flamenco Táncklub mazsorett-csoportja, Zenta

14.45  Az adai Aranykapu Művelődési Egyesület Pöttöm Néptánccsoportja

14.50  Merkúr Táncegyüttes Midnight Tánccsoportja, Zenta

15.30  Pepi bohóc és Társai, Szeged (kedvcsináló, lufi-hajtogatás)

15.50  Mátyás király lopni megy – vidám, zenés, interaktív, történelmi bábjáték

Körmöci Petronella és Lackó Bálint előadásában

16.40  Pepi bohóc és Társai, Szeged

17.30  Zenegér együttes, Ada

18.10  Dárika bábcsoport, Zenta

18.30  Pepi bohóc és Társai, Szeged (lufi-hajtogatás)

19.00  Kiskalász Zenekar, Budapest

 

BÁBOZÓS SAROK

15.00  A kiskakas gyémánt fél-krajcárja – Vándor Bábszínház

17.00  Szél Jankó és a kiscsalád (5-7 éveseknek) – Toma Viktória könyvbemutatója

18.00  A csillagszemű juhász – Vándor Bábszínház

18.30  Középkori lovagi torna – St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület

A KEX Egyesület jóvoltából a fenti programok között a helyszínen az egész rendezvény alatt zenesarok működik.

 

KÖZÉPKORI FALU

St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület középkori korhű sátrainál kipróbálhatod a régi idők szabadtéri és táblás szórakozásait, az ókor és a középkori Európa kedvelt vásári legénykedéseit, időtöltéseit, valamint a közelmúlt magyar népi játékait.

A budapesti Toma és Csapata történeti játékkincs gyűjteménye, akár sok órás különleges időtöltést adhat bármely korosztályú és érdeklődésű, játszani nem rest vendégnek. Három játékmester szállítja tréfás és furfangos mókák nagyszámú gyűjteményét, lesz itt hordós móka és sorversenyek, sok-sok autentikus kellékkel.

 

CSODÁK PALOTÁJA

Than Emlékház jóvoltából a fizika rejtelmeit bemutató helyszínen kicsik és nagyok egyaránt élmények között tekinthetnek be a természettudomány kínálta ismeretek közé.

 

TÁBLAJÁTÉK-BIRODALOM

Surányi Ferenc magyarországi feltaláló több mint 50 különböző táblás ügyességi játékkal készül a gyermekek számára. A játékok mind egyéni találmányok, csak nála lehet játszani velük, és erre most ismét Zentán is sort keríthetnek az érdeklődők.

 

 

LOGIKAI SAROK

A felsőhegyi Ballangó Civil Szervezet és szabadkai Tehetségek Határok Nélkül Egyesület logikai kihívásokkal várja a játékos kedvű apróságokat. Az Eszperantó Egyesületnél izgalmas és érdekes játékokat játszhatnak a gyerekek: asztali teke,  képes dominó.

 

EGÉSZSÉG-LAK

Az Éld az Életed Egyesület sátránál meridián torna várja nem csak a kicsiket, a szülőket is, s emellett gyógynövény felismerő játék, Le a csövön, Le a lyukon, Polip és Pattogatott kukorica. A Gyógyuljunk Együtt Klubnál és a Fény Civil Szervezetnél is lesz lehetőség ügyeskedni, mind-mind mozgást igénylő játékos feladatok. A Zentai Cukorbetegek Egyesülete is gondoskodni fog az egészséges életmódhoz való tudástárról, itt sok mindent megtanulhattok. Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete egy gyerek-méretű kerekesszéket mutat be, melyet ki is lehet próbálni, különféle akadályokon át. Az egészségmegőrzéssel foglalkozó ÉTER Közhasznú Egyesületnél a Részeg szemüveg játékot próbálhatjátok ki és a játékos TOTÓ kitöltését.

 

ÁLLATI MÓKA

Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete szervezésében igazi játék-kavalkád várja az oda látogatókat: bátorságpróba, állat kifestő, állatos képkirakó, kérdés-válasz, kedvencrajzoló, almahalászás (egy vödör vízből), toalett-papír gurigából állatkák készítése, asztalitenisz labda fújogatás, zsákban ugrálás és Leesett a Füles farka játék is !

 

ZÖLD SZIGET

Locator Város és Környezetvédő Egyesület megmutatja, hogy mire is használhatóak a szemétnek vélt tárgyak. Ügyességi játékaik mellett (úszó-torony, memóriakupak, hullámszerva) még arcfestés is lesz náluk.

 

KÉZMŰVES FALU

Rozetta Kézműves Társaság a gyermekeknek kidolgozott kézműves programmal színesíti a fesztivált. Ez a program több kézműves szakág bemutatójáról szól. A zentai Gazdakör Hagyományápoló szakága is készül meglepetéssel a kicsiknek.

Nők Kishegyesi Fórumának a helyszínéről számos kézműves alkotás vihető haza, mint pl. bőrékszer, bőrdísz, alkalmi képeslapok, valamint Macsó vagyok játék is náluk található. ANem vagy egyedül – Tisza-menti Rákellenes Szervezetnél katicabogarat lehet készíteni. A Modellius Makett Klub figura-festéssel és különféle repülő alkalmatosságok gyártásával, a Népi Technika modellező szekciója pedig habszivacs repülő készítéssel várja az ügyes kezű lurkókat. A Mindent a Gyermekekért Polgári Egyesület és a  Világi Apostolok Közössége is többféle kézművességgel várja a gyerekeket, akárcsak aGyermek Misszió, és az Identitás Kisebbségkutató Műhely, ahol a foglalkozások mellett, garasért cserébe csillámtetkót is kérhetsz.

 

KÉZMŰVES VÁSÁR

Rozetta Kézműves Társaság szervezésében a látogatók igényes kézműves termékeket is vásárolhatnak. Ugyanitt megtekinthető lesz Toma Erzsébet kiállítása, melynek címe:Vajdaság régi cserepeken (hódfarkú cserepekre festett vajdasági tájak).

 

BOHÓC PARÁDÉ

Varázslatos Cirkuszi Akadémia, ahol rengeteg fajta feladattal, zsonglőrködéssel várják a kicsiket és nagyobbakat is ! Lesznek még itt Gólyalábas járó-kelő bohócok is.

BABA-SAROK

A 0-5 éveseknek kialakított helyszínen a legkisebb gyermekek is játszhatnak képességeiknek megfelelően. A baba-sátorban rengeteg színes, zenélő, egymásba építhető kockák, formák, könyvek várják a piciket és szüleiket.

Az adai Kerekítő Magyar Pedagógusok Egyesülete ölbeli játékok, mondókákkal készülnek a 0 – 5 éves korú – édesanya és gyermek önfeledt közös játékra. A játékok jellege: népi ölbeli játéktár felidézése, mozdulatkincs és hangjáték kíséretében – hintáztatók, lógázók, csiklandozók, cirógatók, dögönyözők, höcögtetők, lovagoltatók, ének, mókás mondókázás és játék Kerekítő Manóval.

S ha kicsit ugrándozni szeretnének, ezt szolgálja a 3 kis légvár.

 

JÓ, HA NAGY A CSALÁD

Tisza menti Nagycsaládosok Egyesülete TINCSE festéssel, rajzolással és ügyességi játékokkal várja a gyermekeket. A Kolibri NCSE spagettivel és szívószállal teszi próbára a kicsiket. A VANCSESZ és Tűzsziget sátránál pedig ásványvizes palackokból tanulhatsz meg egyedi virágokat készíteni.

„Kéz a kézben” Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete szervezésében különböző kirakós és képesség fejlesztő játékokat lehet majd játszani.

Magyar Nemzeti Tanács a Népesedési Akcióterv keretében játékos formában, a garas mellett kitűzők elnyerésével népszerűsíti a családi értékeket.

Bemutatkozik a babamama.rs – a vajdasági magyar kismamák és kispapák internetes portálja.

 

A MOZGÁS ÖRÖME

A Gyermekbarátok Egyesülete a következő ügyességi játékokkal várják a gyermekeket: Kacsatalp, Százlábú, Ugráló és Dobáló.A Zentai Tűzoltó Egyesületnél pedig igazi tűzoltó fecskendővel tudnak majd vízzel célozni. A zentai Vöröskereszt idén tíz játékkal készül, néhány közülük: Vakon a csavarokkal, Találj a színébe!, Libanyak, Állatok a mocsárban…

 

KÖLYÖK-OLIMPIA

A zentai sportszervezetek idén is várják a gyerkőcöket és kísérőiket.  A zentaiSporthorgász Egyesületnél természetesen pecázni kell, néhány karikát kell kifogni, sok-sok garasért. A Sakk Klub óriás bábúkkal készül, a Teke Klub pedig lengő tekével. AKézilabda klub is várja az érdeklődőket. A Tiszavirág Kajak-kenu Klubnál mindenki szárazon megúszhatja az evezést. A Futball Klubnál mindenki kedvére rúghatja a bőrt, de az Atlétika Klub is számos kihívást és versenyt kínál.

Tenisz Klub edzője 15:00 és 17:00 között várja az érdeklődőket a teniszpályán, ahol aki mer, az nyer, ugyanis a tenisz kipróbálásáért garasokat gyűjthetsz.

 

REKESZÉPÍTÉS

Egy hegymászó segítségével a gyermekek ládaépítéssel feljuthatnak egy magas pontra, miközben átélhetik, hogy milyen is lehet a hegymászók hevederét használni.

 

UGRÁLÓ BIRODALOM

Trambulinok, ugrálóvárak sokasága is várja a Népkertbe látogató gyermekeket. Kicsik és nagyok egyaránt élvezik az önfeledt ugrándozást, mókázást, ezért bevethetik magukat az ugrálóvárba, trambulinozhatnak, kanyaroghatnak a labirintusban. Idén a légvárak mellett csocsóasztalok és körhinta is várja a gyerekeket.

 

LOVAGLÁS

Öt nagy és egy kisebb lovon, valamint egy pónin próbálhatod ki, hogy milyen is lovagolni.

 

SÓLYMOK SZÁRNYÁN

Egyedi Sólyom kiállítás, ahol élő 13 ragadozó madarat tekinthetnek meg az érdeklődők, emellett Előadás is lesz e gyönyörű madarakról. Mindenképpen egyedülálló és páratlan a maga nemében !

 

TRAKTOR, QUAD, MINI-TRAKTOR

Zentai Gazdakör Gazdálkodj Okosan szakága egy újdonsággal rukkolt elő, lehetőség lesz ugyanis igazi óriás-traktorba beleülni és fényképeszkedni, a fényképek a helyszínen garasért cserébe elkaphatóak. Szintén garasokért kipróbálhatjátok a quad és mini-traktor vezetését is.

 

A rendezvény az előző évekhez hasonlóan teljesen ingyenes, a résztvevő gyermekek minden helyszínt és játékot térítésmentesen használhatnak. Sőt, az egyes helyszíneken garasokat (a fesztivál fizetőeszköze) gyűjthetnek, amelyeken a fesztivál közben a Fabatka-boltban rágcsálnivalókat és nyalánkságokat vásárolhatnak maguknak. 

 

További információ:

Ci-Fi Civil Központ

24400 Zenta, Fő tér 18.

Tel: 024/811-383, 064/160-4686

E-mail: iroda@civilportal.net

Honlap: www.cifi.rs

Facebook: www.facebook.com/mosolytenger

Szerző: Hhzs

Forrás: magyarszo.com