Hermináék Thaiföldön — Ötlet és kivitelezés — kezdeti lépések egy hosszabb külföldi tartózkodás előkészítéséhez

A 2013-as év elején felmerült közöttünk a férjemmel az a lehetőség, hogy hosszabb időre elhagyjuk Szerbiát. Alex, a kisfiunk ekkor nagyjából hét hónapos volt, és mindketten úgy éreztük, hogy egy éves korára már elég nagy lesz ahhoz, hogy belevágjunk egy ekkora méretű kalandba.

Azért választottuk ezt a határvonalat, mert 13-14 hónapos korára Alex túl volt a kötelező oltások többségén, a következőig pedig még hosszú hónapok álltak a rendelkezésünkre, hogy megtaláljuk  a legjobb megoldást egy idegen országban.

 

A férjem munkatársa nagyjából fél évvel korábban említette, hogy az élettársával eltöltöttek néhány hónapot Thaiföldön, és annyira tetszett nekik, hogy alig várták, hogy visszamehessenek. Csábító volt ugyan a gondolat, hogy megismerkedjünk egy annyira távoli országgal, de akkor még úgy gondoltuk, hogy a thaiföldi utazásunk egy szép álom marad, amit egy napon talán megvalósítunk. Akkor még nem sejtettük, hogy fél év alatt a családunk mindhárom tagja annyit fog változni, hogy készek leszünk életünk eddigi legmerészebb vállalkozására. Mikor tehát 2013 februárjában felmerült a Hova? kérdésre Thaiföld lehetősége, a döntést szinte perceken belül meghoztuk. Márciusban pedig már az egy irányba szóló repülőjegyeink is megvoltak.

 

Aki már utazott repülővel, az tudja, hogy a jegyeket minél előbb meg kell vásárolni, mert ahogy közeledik a felszállás ideje, úgy emelkednek az árak. Mi márciusban megvásároltuk a jegyeinket egy augusztus második felében induló repülőre. Az indulásra tehát mindössze két nappal Alex védőoltását követően került sor. Ez valamennyire rizikós döntés volt, ha figyelembe vesszük az oltás kiváltotta esetleges mellékhatásokat. Túl sok választásunk nem volt az ügyben, ugyanis az Ázsiába tartó repülők árai nagyban függnek attól, hogy melyik légitársasággal és mikor utazik az ember fia és lánya. A számunkra elfogadható árkategóriában pedig akkor indult az utolsó gép. És, mivel Alex szervezete előtte egyetlen védőoltásra sem reagált negatívan, vállaltuk ezt a kockázatot.

 

thaifold1

                                                          A Hua Lamphong vasútállomás előtt, turista-infós ingyen térképpel keressük,
                                                         merre is menjünk először.

Az utazásunk szervezésében egyik első lépés volt az útlevél megszerzése Alexnek. Ami egyáltalán nem bonyolultabb vagy költségesebb, mint egy felnőtt útlevél megcsináltatása. Ugyanannál a tolóablaknál történik a Szabadka környén élők által jól ismert SUP Subotica épületében. Az egyik szülő jelenléte elegendő a dokumentumok beadásakor. Az útlevél felvételekor azonban mindkét szülő és a gyermek jelenléte is kötelező. A folyamat során egyetlen apró komplikációt jelentett a fénykép. A hat hónapos babák és a percekig tartó SUP típusú fényképezés nem alkotnak jó kombinációt, ezért az ekkora gyerekeknél elfogadják a klasszikus előre elkészített, vízumra méretezett képeket.

 

Tehát annak a problémának a megoldását, hogy hogyan fényképezzünk le egy ülni is alig tudó babát, hogy az a fénykép megfeleljen a követelményeknek a SUP dolgozói a kedves szülőkre bízzák. A két legfontosabb követelmény az egy színű, lehetőleg fehér háttér, amin nem látszik az alany árnyéka, továbbá a szülő keze sem lehet látható, ha esetleg a csecsemő támogatásra szorul. Mi ezt a talányt úgy oldottuk meg, hogy a pöttömöt ráfektettük egy fehér lepedőre, és felülről fényképeztük. Így született meg a tökéletes árnyék- és kézmentes kép, amit a vízum igénylésekor is fel tudtunk használni.

 

A thaiföldi vízum igénylését egyszerre bonyolítja és egyszerűsíti a tény, hogy Szerbiában nincs thai konzulátus, sem Thaiföldön szerb. Országunkból Thaiföldre tartók elvileg választhatnak a magyarországi és a horvátországi konzulátusok közül. A gyakorlatban azonban az előbbi kedvesen átirányít az utóbbihoz. A zágrábi thai konzulátus működése viszont olyan rugalmas, hatékony, előzékeny, gyors és megbízható, hogy az szinte felfoghatatlan. A vízumhoz szükséges dokumentumok egy részét az a thaiföldi iskola készítette el, ahol aztán egy évig tanultuk a thai nyelvet. Ezeket emailben küldték át, amiket aztán kinyomtattunk és levélben elküldtük a többi dokumentummal és útleveleinkkel együtt a zágrábi konzulátusra. Erre a tranzakcióra nem az állami posta szolgáltatásait vettük igénybe, hanem annak a belgrádi turisztikai irodának, aki egyébként is foglalkozik thai vízumok kérelmezésével. Az egy évig érvényes vízummal ellátott útleveleink három napon belül a kezünkben voltak, úgy, hogy ki se tettük a lábunkat Szabadkáról.thaifold2bankgog

                                                                                                                 Bangkokban

 

Mindenünk megvolt tehát, hogy elinduljunk egy hosszú kalandos útra. De, hogy a kalandok sora a lehető legbiztonságosabb legyen, ami releváns információt csak találtam, azt mind elolvastam az interneten a Thaiföld és babák kategóriában. Hónapokat töltöttem azzal, hogy Tripadvisor-on találjak 4-5 megfelelő lakást. Ismertem az időjárási viszonyokat és a változásukat, tudtam, melyik évszakban fogunk érkezni. Mire vigyázzunk, amikor ételt vásárolunk. Hol, mikor és hogyan próbálják átverni a turistákat. Hogyan viselkedjünk a helyiekkel, mit várhatunk tőlük, és mit nem. Mindent tudtam, még mielőtt felszálltam volna a repülőre, ami elvisz oda. Legalábbis azt hittem.

Folytatjuk

 

Szerző: Oláh Vass Hermina

Sliderfotó: sxc.hu