R

Radioterapeuta – lásd Onkoradiológus

Radioterápia – lásd Sugárkezelés

Rectum – végbél. A vastagbél utolsó 20-25 centimétere.

Rektoszkópia – lásd Proktoszkópia

Relapsus – lásd Relapszus

Relapszus (relapsus) – romlás, visszaesés. A tünetek és panaszok újbóli megjelenése javulás vagy tünetmnetes időszak után.

Remisszió – a rák jeleinek és tüneteinek eltűnése. Amikor ez megtörténik, azt mondjuk, a betegség remisszióban van. A remisszió lehet ideiglenes vagy végleges.

Ren – lásd Vese

Respiration – lélegzés

Respiratorikus distressz szindróma (Respiratory distress syndrome, RDS, IRDS, Hyalin memnrán betegség) – az újszülötteknél, és azok között is leggyakrabban a koraszülötteknél előforduló tüdőbetegség. Az érettlenség miatt jön létre egy bizonyos nedvesítő anyag hiánya végett a tüdő nem tud kitágulni, ami gyors felületes légzéshez, szederjességhez és az alveolusokban üveges hyalin hártyák kialakulásához vezet. Megelőzése az úgynevezett tüdőérlelés, mely során nagy dózisu steroid (dexamethason) injekciót adunk az anyának, amely a felületaktiv anyagok termelődését váltja ki 48 óra alatt. Az RDS kezelése oly módon történhet, hogy a köraszülöttek tüdejébe születésük után surfactant (egy rendkivül drága felületaktiv anyag) juttatnak.

Retardáció – lásd Intrauterine growth retardation

Retardált – visszamaradt a testi vagy szellemi fejlődésben, sorvadt, nem jól fejlett

Retardált ejakuláció – Késleltetett vagy gyengült ejakuláció. A közösüléshez szükséges megfelelő merevedés kialakulásának ellenére ezek a férfiak képtelenek a hüvelybe való bevezetés után a magömlés elérésére. Általában pszichés okokra vezethető vissza.

Retrográd ejakuláció – az ondó a húgycsövön keresztül nem a külvilág vagy a hüvely felé távozik, hanem visszafelé, a húgyhólyagba ürül. A befelé történő magömlés oka a hólyagnyak záróizmainak nem megfelelő működése. Az ejakulációval párhuzamosan lezajló orgazmus zavartalan, ennek ellenére az eredmény – az ondó – elmaradása komoly pszichés problémák forrása lehet.

Rezekció (resectio) – levágás, kivágás, kimetszés, amputáció

Rhabdomióma (rhabdomyoma) – a harántcsíkolt izomból kiinduló mióma.

Rima pudendi – lásd Szeméremrés

Rizikófaktor – kockázati tényező. Valamilyen szokás, jellemző vonás vagy körülmény, amely megnöveli a betegség kialakulásának esélyét.

Rosszindulatú daganat – lásd Malignus

Rostdaganat – lásd Fibróma