Örök szülői dilemma: milyen legyen a gyerekcipő?

Ez a kérdéskör előbb-utóbb minden szülőt megérint, hiszen mindannyian tudjuk, mennyire fontosak a megfelelő lábbelik már gyermekünk járni tanulásakor, ám az információhalmazokban sokszor elveszünk.

Van, aki azt mondja, legyen supinált, van, aki óva int ettől, mondván, hogy a lúdtalp természetes velejárója a gyermekkornak, míg többek szerint, jobb a megelőzés. Körbejártuk a témát: milyen lábbeli a legmegfelelőbb?

Az első lépések megtételénél még nem biztos, de amikor elindulnak a kicsik, rögtön felvetődik a cipő-kérdés. Ebben az időszakban indul meg a gyermek lábának fejlődése, hiszen ekkortól kezdi el használni a lábacskáit. Természetes, ha az első lépések idején még a sarok befelé dől és leér a földre a talp közepe, hiszen ekk cipo1or hirtelen nagy megterhelésnek vannak kitéve az aprócska lábak. Az izomzat kialakulásával ez a tartás el fog tűnni. Ám mindig tartsuk szem előtt, hogy minden lábproblémát megelőzhetünk, ha már a kezdetektől fogva a megfelelő cipőt adjuk gyermekünkre.

Tévhit, hogy az a jó gyerekcipő, ami a piacon a legdrágább! Elegendő, ha a gyerek cipő megfelel ezeknek a kritériumoknak:

  • A legfontosabb, hogy minden cipőnek legyen kérge, hiszen ez egyenesen tartja a sarkat. Éppen ezért ne adjunk 6 éves kor alatt gyermekünkre papucsot, vagy nyitott szandált, ezeknek éppen a kéreg-része hiányzik, ami instabillá teszi a járásukat.
  • Az anyaga valódi bőr legyen, hiszen nem mindegy, milyen közegben van egész nap a kicsi lába.
  • A lábbelik orr-része legyen kellően széles és magas, hogy a láb elülső részének legyen elegendő hely.
  • Fontos szempont a cipő talpának milyensége is: semmiképpen ne legyen csúszós, hanem legyen könnyű és kellően hajlékony.
  • Legyen torna mindennap!

A jó gyerek cipők kiválasztása mellett nagyon fontos, hogy szakítsunk időt minden nap a lábtornára, és amikor csak lehet, engedjük meg gyermekünknek, hogy egyenetlen talajon (fűben, homokon, talajon és ne betonon) mezítláb járjon – ajánlja a Lurkocipő. Lábtorna gyanánt próbáljuk ki az alábbiakat:

  • próbáljuk meg felállva a szétdobált kisebb építőkockákat lábbal belepakolni egy dobozba, vagy vegyünk fel papírzsebkendőt, zoknit a földről,
  • gyurmázzunk a lábunkkal: hengergessünk kígyót, vagy nyomjuk bele a kis lábakat a gyurmába, lenyomatot képezve,
  • a nagyobbakkal a lábujjak közé szorított ceruzákkal rajzoljunk köröket a levegőbe vagy az ügyesebbekkel papírra,
  • készítsünk akadálypályát egyenetlen felületekből: töltsünk meg párnákat gesztenyével, tegyünk egy dobozva kukoricaszemeket, babot,

cipo stb.

Supinált legyen vagy ne?

Ez a kérdés vetődik fel talán a leggyakrabban, hiszen jó sok érvet és ellenérvet is lehet hallani erről. A boltozat megemelése (pl. betéttel vagy belső kialakítással) a kezdeti gyermekkorban akár káros is lehet, hiszen megszüntetheti az izmok mozgását, ezáltal erősödését is. A supinált cipők, szandálok abban az esetben elengedhetetlenek, ha a gyermek izmai túl lazák, ha túlsúlyos a gyermek, hiszen ilyenkor még nagyobb teher van a lábakon, vagy ha alkatilag gyengébb, magasabb az átlagnál.

A kisgyerekek bokái befelé dőlnek a járás megkezdésekor. Ez teljesen normális és ezért van szükség első babacipőnek egy erős kérgű, a bokát jól tartó, széles lábfejrésszel rendelkező szandálra vagy cipőre a járás megtanulásához. Ha megnézitek a járni tanuló gyerek lábait akkor látható, hogy a bokák befelé dőlnek, és a lábak gyakran „X” formát vesznek föl. Ha egy képzeletbeli függőleges vonalat húztok hátul, a gyerek sarkánál, akkor ahhoz képest a boka bedőlésének mértéke 10 fokos szögig teljesen normális, a megfelelően kiválasztott első cipő segítségével ez egyenesbe fog kerülni. Ha ez a szög nagyobb 10 foknál, akkor van szükség speciális gyerekcipőkre, orthopéd cipőkre, súlyosabb esetekben (20 fokos dőlésszög esetén) műtétre.

A supinált lábbelik lényege az, hogy a cipő sarokrésze kifelé döntött, azaz általában egy döntött sarokéket tesznek a cipő talpának hátsó részébe, mely azt a célt szolgálja, hogy a gyerek bokája ne tudjon befelé dőlni. Ezzel a lábfejtartással csak az a gond, hogy a testsúly a talp külső élére kerül át, ami pedig a térdszalagok feszülésével és a csípő megerőltetésével jár. Mivel ezek a cipők általában merev talppal készülnek, jóval nehezebb bennük a járás. Ha a gyereknek olyan nagymértékű a bokájának bedőlési szöge, hogy orvosi kezelésre szorul, utána az utókezeléshez praktikus lehet egy supinált cipő viselése.

Forrás: babamama.hu, mammba.hu

Fotó: sxc.hu