Olcsóbb óvodai ellátás Szabadkán

Február elsejétől van érvényben a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény új árjegyzéke, amelynek értelmében a szülők egy része kevesebbet fizet majd a gyermeke ellátásáért. Az árak meghatározásáról szóló szabályzat változtatásainak köszönhetően a szülők a teljes ár mindössze húsz százalékát kell hogy törlesszék, a fennmaradó nyolcvan százalékot a város fedezi.

Erre a változtatásra azért volt szükség, mert az oktatásügyi minisztérium új szabályzatot határozott meg az iskoláskor előtti intézmények gazdasági árainak kiszámítására.

Blaško Stantić, a Városi Tanács oktatásüggyel megbízott tagja azt nyilatkozta, a gyakorlatban ez a döntés azt jelenti, hogy azoknál a családoknál, ahol az egyik szülő munkanélküli, 5 százalékkal növekszik az ellátás ára, ahol pedig mindkét szülő munkaviszonyban van, kevesebbet fizetnek majd.

A Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója lapunknak február elején azt nyilatkozta, hogy az új árak egységes árakat jelentenek.

– Ez a döntés alapján az eddigi 4951 helyett most 3444 dinárba kerül a bölcsőde, 3–5 éves kor között a napi ellátás 4300 helyett pedig 2985 dinár, a félnapi ellátásban az iskola-előkészítőben a gyermek pedig csak az uzsonnát fizeti, a többit az állam és az önkormányzat állja – mondta az igazgató.

A szabályzat újdonsága az is, hogy amennyiben a gyermek nem jelenik meg az óvodában, akkor a szülő az ár nem húsz, hanem ötven százalékát fizeti.

Šimić lapunknak adott interjújában hangsúlyozta, hogy az intézmény az idén harmincmillió dinárral kevesebből gazdálkodhat, mint tavaly, s hogy egyelőre még azt sem tudják, miből biztosítják az év végéig a gyermekek étkeztetését.

– Ebben az évben még csak a fenntartásra sem kaptunk pénzt, nemhogy beruházásokra. Az idei költségvetésünk vita tárgya, mert túlságosan kevés pénzt kaptunk. Harmincmillió dinárral kevesebbet, mint az előző évben. Több mint 17 millió dinárunk hiányzik csak ahhoz, hogy az év végéig mindenki számára biztosítani tudjuk az étkezést. Ígéret van arra, hogy majd költségvetés-módosítással ez megoldódik, majd kiderül – mondta Šimić.

Szerző: tm

Forrás: Magyar Szó