Nyestmedvét kapott a Palicsi Állatkert Szegedtől

Nyolchónapos nőstény nyestmedvét, vagy más néven binturongot (Arctictis binturong) kapott a Palicsi Állatkert a Szegedi Vadasparktól – számolt be az ajándékozásról a szabadkai Pannon RTV csütörtökön.

A cibetmacskafélék  családjába tartozó ragadozónak ez az egyetlen példánya Szerbiában. Más állatkertekben is nagyon ritka, mert populációja kicsi, és az állat rejtőzködő életmódot folytat.
A binturong főként Ázsia délkeleti részén él, hosszúkás testét hosszú fekete szőr fedi. Feje a testéhez képest kicsi, szeme kerek, és hosszú, fehér bajsza van. Külleme és telitalpas, mackós járása miatt nyestmedvének, medvenyestnek és medvemacskának is hívják. Kifejlett példánya elérheti a 15 kilogrammot is. Ragadozónak számít, de étrendjében gyümölcsök, levelek, bogyók és tojás is szerepel.
A Szegedi Vadaspark 2012-ben kapott binturongokat, amikor átadták az intézmény felújított Ázsia-házát. Most a Palicsi Állatkerttel való többéves együttműködés keretében ajándékozták a fiatal nőstényt a vajdasági településnek.

Forrás: MTI