Multiproblémás családokban élünk

A szabadkai Szociális Központ szerteágazó munkáját bemutatni szinte lehetetlen feladat. Miroslava Bagavac, az intézmény megbízott igazgatónője, szociális munkás és családi pszichoterapeuta a központ éves tervei és problémái kapcsán kiemelte, mivel egyre több a probléma, egyre összetettebb a munkájuk, s emiatt több alkalmazottra lenne szükségük.

– Az éves terveinket az előző évi adatok tükrében készítjük el, vagyis tervezett számú támogatásokat osztunk, az eddigi tapasztalatok alapján. Így ebben az évben szociális segélyt négyezer személynek irányoztunk elő, harmadik személy ápolásáért 820 személy kap juttatást, a szociális intézményekben való elhelyezés terveink szerint 550 felnőtt és idős, illetve 20 gyermek számára lesz szükséges. Felnőtt személy családoknál való elhelyezését a projekció szerint 85 esetben tervezzük, míg nevelőcsaládnál 215 gyermeket tudunk elhelyezni. Jelenleg 235 gyermek van nevelőcsaládnál, de tudni kell, hogy ezekben az esetekben a végső cél, hogy a gyermek szüleinél megteremtsük a feltételeket, hogy a gyermekről ismét gondoskodni tudjanak. A gyermek igényei és szükségletei alapján választunk neki családot, vannak olyan családok, akik inkább a kisgyermekeknek felelnek meg, vannak, akik pedig a kamaszkorú gyermekekről tudnak gondoskodni inkább. Az idén végezzük a nevelőcsaládok revízióját. Újra át kell nyújtani a dokumentációt, s ellenőrizzük, hogy változtak-e a viszonyok, hiszen a család változó, dinamikus entitás, valaki megbetegedhet, elhunyhat, elköltözhet, sok minden történhet, ami megváltoztatja az adottságaikat – magyarázta az igazgatónő.

Gyámságra gyermekek esetében 240, felnőttek esetében 285 elhelyezést terveznek. Tudni kell azonban, hogy ezek nagyon változó számok. Tervek készülnek, mert az előző adatok alapján valamennyire előre lehet vetíteni, hogy hány embernek lesz szüksége segítségre, de sok esetben ezt lehetetlen előrelátni. A szociális segélyre szorulók száma is például 3800 és 4000 között mozog, ami azért nem kis eltérés.

– Ami Szabadka város szociális hálóját illeti, azt kell, hogy mondjam, hogy ez a város mindig nagy odafigyeléssel fordult a rászorulók felé. Ezért a város további segítséget nyújt az év folyamán, mégpedig egyszeri pénzsegély formájában – tervezetten 1300 felhasználó részére, 2300 élelmiszercsomagot és 250 higiéniai csomagot osztunk majd ki, tüzelővel 1000 háztartást tudunk segíteni.

Ami pedig a nem anyagi, hanem lelki és pszichikai támogatást illeti, a deviáns viselkedésű fiatalok számára van egy nappali központunk, ahová eljárhatnak, itt 270 fiatalt tudunk fogadni. A családtámogató tanácsadó központunkban átlagban háromszázan fordulnak meg. Vannak személyi kísérőink és személyi asszisztenseink is, ezek kisebb számban, amikor igény mutatkozik rájuk.

A családi tanácsadóban van egy programunk, ahol a családon belüli erőszakot elkövetőkkel dolgozunk, terápiás csoportban. Itt arról tanulnak, hogy tudják felismerni az agresszív viselkedésüket és hogyan tudják ezeket megváltoztatni és ennek köszönhetően folytatni a családi életet párjukkal, gyermekeikkel. Ebben a programban nemcsak Szabadka, hanem Újvidék, Belgrád, Kragujevac is részt vesz. Ezeknek a terápiás találkozóknak a tapasztalatai alapján törvénymódosítási javaslatok is születnek majd a családon belüli erőszakról szóló rendelkezésen belül. Szeretnénk, ha az erőszakot elkövetőket nemcsak büntetnék, hanem köteleznék az egyéni, vagy a csoportos terápiás foglalkozásra, ami hosszútávon megoldaná a gondokat – magyarázta Miroslava Bagavac.

Ami a válásokat illeti, tavaly sem döntöttek kevesebben a házastársi viszony befejezése mellett, mint az előző években, ugyanis a szociális központ 330 válás esetében vett részt, a valós szám 500 körül mozog.

– Szabadka város szintjén 2012-ben járt le a szociális-védelmi stratégia, s azóta nem született újabb. Viszont a város helyi fenntartható fejlődést előtérbe helyező stratégiája tulajdonképpen mindent fed, ami a közeljövőben fontos lehet a szociális védelem szempontjából. Ezek közül külön szeretném kiemelni a felnőttek és idősek befogadó központját, amelyet a tervek szerint 2018-ig meg kellene alapítani és valóban nagy szükség volna rá. Számunkra nagyon sokszor nagy gondot jelent a felnőttek és idősek sürgős elhelyezése, a legtöbb esetben olyan személyekről van szó, akiket kórházban kezeltek, de nincs hová menniük, hajléktalanok, esetleg az utcán maradtak, más okok miatt. A Ház félúton elnevezésű projektum pedig azokat a fiatalokat segítené, akik nevelőszülőknél nőttek fel és az iskoláik befejezésével nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak önállósulni, elsősorban anyagi és más okok miatt.

Kérdésünkre, a Biztonságos ház hiányát illetően az igazgatónő azt mondta, úgy véli, hogy komolyan ki kellene vizsgálni, hogy szükséges-e a működtetése, van-e rá igény, az mennyibe kerülne a városnak. Jelenleg a zombori ház szolgáltatásait veszik igénybe, amikor szükséges.

– Az én személyes véleményem az, hogy az illetékes szerveknek kell lépniük az erőszakoskodó esetében, megfelelően büntetni és törődni az érintett  személlyel a későbbiekben, nem pedig elzárni az áldozatot a külvilágtól. A Biztonságos ház jó megoldás, amikor gyorsan közbe kell lépni, azonban a későbbiekben terápiás szolgáltatást is kell nyújtania az áldozatnak is és törődnie kell a gyermekekkel is, amennyiben vannak.

A központi épület felújítása kapcsán az igazgatónő elmondta, az idén nem terveznek beruházásokat.

– Számunkra a legnagyobb gondot az ügyfelek nagy száma okozza, és az, hogy kevés az alkalmazottunk, új munkahelyeket nem nyithatunk. A szociális munkás, pszichológus munkája ma sokkal összetettebb, mint néhány évtizeddel ezelőtt volt. A mai családok multiproblémásak, ami azt jelenti, hogy ott, ahol szociális, anyagi problémák vannak, ott sokszor alkoholizmus is van, esetleg családon belüli erőszak is, valamilyen betegség is. A család minden tagjának van valamilyen gondja, ami miatt segítségre szorul. Emiatt nagyon összetett a munka, kevés a munkaerő, nagy a nyomás és kevés a pénz, de mindent megteszünk, hogy a lehető legjobban segítsük a családokat. Pénz és alkalmazott, vagyis szociális munkás, pszichológus és pedagógus kellene, illetve a minisztériumnak nem csak a lakosság száma alapján kellene az anyagiakat meghatároznia, ahogyan most teszi, hanem figyelembe kellene venni a problémák sokasodását is – magyarázta Miroslava Bagavac.

Szerző: tm

Forrás: Magyar Szó