Mosható vagy eldobható? Ez itt a kérdés…

Amíg a gyermek szobatiszta nem lesz átlagban 5000-7000 darab eldobható pelenkát használ el. Ez körülbelül 70 000 – 80 000 dinárba kerül. S ha nem csak az anyagiakat, hanem esetleg a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vesszük, talán megéri elgondolkodni azon, hogy a mosható pelenkát válasszuk.

Ezekből ugyanis mintegy 25-30 darab elegendő, amíg a gyermek szobatiszta nem lesz, és ez összesen 35 000, legfeljebb 40 000 dinárba kerül.

A mosható pelenkák használatáról egy szabadkai házaspár, Engi Georgina és Kiss Kornél tartottak előadást a Születés Hete rendezvénysorozat keretében Szabadkán, az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány helyiségeiben. Lányuk, Boróka 13 hónapos, két hónapos volt, amikor elkezdték a mosható pelenkákat használni. Mint kiemelték, ők több félét kipróbáltak, s az, hogy nekik mi vált be, még nem jelenti azt, hogy az másik gyermeknek is tökéletesen megfelel.

A mosható pelenkák természetes anyagból készülnek, pamutból, bambuszból vagy kenderből, és ugyan sűrűbben kell őket cserélni, mint az eldobhatóakat, viszont bizonyítottan kisebb az esélye a húgyúti fertőzésnek, amennyiben mosható pelenkát használunk.

— A zsebes pelusokban van betét, vannak amelyeket egy betéttel, vannak, amiket kettővel árulnak, a mi tapasztalatunk azt mutatta, hogy a két betétre szükség van. Az egyik típus frottír anyagú, ennek talán az az előnye, hogy könnyebben szárad, viszont hátránya a másikkal szemben, ami bambuszból készül, hogy viszonylag kisebb a nedvszívó képessége – magyarázta Georgina.

— Nekünk hatalmas összegnek tűnt az a havi, átlagban négyezer dinár, amit amíg a gyermek szobatiszta nem lesz, az eldobható pelenkára költ az ember. Ekkor kezdett el feleségem egy alternatív megoldás után keresgélni, és találtunk rá a mosható pelenkákra. Természetesen van ennek egy környezettudatos jellege is, de az elsődleges szempont a pénz – mondta Kornél, aki a következőképpen számolt:

IMG_1280— Ugyanis ha havi szinten átlagban 3000 dinárt költünk eldobható pelenkákra, akkor ez a 24 hónap alatt 72 000 dinár gyerekenként. A mosható pelenkáknak körülbelül 1300-1400 dinár darabja, s kell belőlük mintegy 25 darab, ami 35 000 dinár kiadást jelent. S amennyiben az első gyermek már szobatiszta, amikor a második gyermek érkezik, akkor a pelenkára költött összeg nem is növekszik, hiszen a mosható pelenkákat használhatjuk a többi gyermeknél is.

Ami a kezelésüket, tisztántartásukat illeti: a javaslat szerint előbb ecetes vízben, majd tiszta vízben kell áztatni, de Kornél tapasztalata az, hogy nem romlik a minőségük, amennyiben kihagyjuk az áztatásokat: — A huszonöt pelenkát 3-4 naponta kell mosni. Használat után el kell öblíteni, majd mehet a vödörbe, ahová én néha szoktam teafaolajat csöppenteni, a fertőtlenítés miatt, de sokszor ez is elmarad, majd –  mi a gyermek ruháival együtt mossuk –  60 Celsius-fokon, előmosással, gépben kell kimosni. Akit zavar a kaki, használhat kakifogó papírt. Mosás után a betéteket szárítógépben szárítjuk, a külső réteget pedig vagy érzékeny programon szárítógépben, vagy szabad levegőn. Kályhán nem szabad.

A pelenkák már újszülött kortól használhatóak.

— Ami az éjszakákat illeti, ma már éjszakára mi is eldobhatót használunk, körülbelül tíz hónapos kora óta, mert a mosható nem bírta ki.  Nappal sem bírja tovább három óránál, tehát ezeket a pelenkákat 2.5 – 3 óránként cserélni kell. Figyelni, hogy esetleg mikor nedvesedik át, de hát azért van gyerekünk, hogy törődjünk vele, figyeljünk rá, nem igaz?

A mosható pelenka egyébként a csípőfejlődést is segíti, kisebb a húgyúti fertőzés veszélye és állítólag használatával előbb lesz szobatiszta a gyermek.

Szerző: babamama.rs