Mindannyiunk története … – Születés Hete Szabadkán

Május 6-a és 12-e között szervezi meg az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány ebben az évben is a Születés Hete rendezvénysorozatot. Az előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken kívül élményfeldolgozó műhely is lesz, s a rendezvény érinti a magzattal való kapcsolatfelvételt, a szülésélmény feldolgozását, valamint a babaápolást is. A szombati kerekasztal-beszélgetésen pedig a háborítatlan szülés hazai megvalósítási lehetőségeiről beszélgetnek hazai szakemberek.

2015. május 6. 14 órától Haptonómia: Kapcsolatban önmagunkkal, kapcsolatban magzatunkkal címmel kétórás saját élményű műhelymunkát szerveznek. A műhelyen való részvétel korlátozott, előzetes bejelentkezést igényel, ami a 024/687-620-as telefonszámon vagy a f.exspecto@gmail.com e-mail címen lehetséges. A haptonómia az érzékelő érintés, a kontaktus teremtés tudománya és művészete. A haptonómia egy lehetséges út az anyaméhben fejlődő magzattal való kapcsolatteremtésre és gyengéd kommunikációra. Várandós pároknak abban segít, hogy a szülők spontán kapcsolatteremtési kísérletei a babával – kölcsönös párbeszéddé alakulhassanak. Az anya és a baba zárt világa így megnyílik az apák számára is: anya, apa és baba egyszerre vesznek részt, s ezáltal megélhetik hármuk egységét, családjuk teljességét. A műhelyvezető Andrek Andrea pszichológus, hipnoterapeuta, haptoterapeuta.

2015. május 6. 16,30 óra Nem csak gyerek születik… címmel Andrek Andrea tart előadást. Az előadás egy közös gondolkodásra hívja a résztvevőket arról, mit is jelent ma szülni és megszületni.

2015. május 6. 17 órától Szülésem története – Így szültem én…címmel interaktív kiscsoportos műhelyt szerveznek. A műhelyre kizárólag már szült nők jelentkezését várjuk a 024/687-620-as telefonszámon vagy af.exspecto@gmail.com e-mail címen. A részvétel kizárólag előzetes bejelentkezés után lehetséges. Mit tegyünk hát, ha nem úgy történt, mint ahogyan elterveztük? Mit tegyünk, ha még mindig teli vagyunk kérdésekkel, „ha úgy lett volna” kezdetű mondatokkal, fájdalmas, érthetetlen élményekkel? Várják mindazok jelentkezését, akiket megszólítottak a fenti sorok, szeretnének közelebb kerülni saját szülésük történetének megértéséhez, elfogadásához.

2015. május 7. 17 órától  Asszonyok álmában síró babák – Egy mostohán kezelt gyász címmel tart előadást Singer Magdolna író, gyásztanácsadó. Asszonyi sors! − mondták anyáink, nagyanyáink sóhajtva egymásnak, amikor művi abortuszról, vetélésekről vagy halvaszülésről hallottak. Magzatunk elvesztése lelki fájdalommal jár, ám ennek a gyásznak a létjogosultságát a környezetünk kevésbé ismeri el. Majd jön a következő baba! − mondják vigasztalóan, és elvárják az anyától, apától, hogy minél előbb lépjen túl a szenvedésén. Ezzel izolálódik, elmagányosodik, ami tovább fokozza gyötrelmeit. Vannak, akik elfojtják a fájdalmukat, új gyermekkel, munkával, elfoglaltságokkal vigasztalódnak, de a mélyben megbújva − akár tudnak róla, akár nem − ott lapul a feldolgozatlan veszteség fájdalma.

 2015. május 8. 16 óra Gyógynövények és illóolajak a várandósság  és a szülés támogatására  címmel Vataščin Balázs Emese, gyógytornász, jógaoktató, dúla tart előadást.

A gyógynövények és az illóolajok használatától gyakran tartanak a kismamák. Ennek talán az az oka, hogy manapság a gyógyszeripari termékek szélesebb körben elterjedtek, a gyógynövények ismerete pedig valamikor a „nagymamáink korában” feledésbe merült. A várandósság azonban nem betegség, hanem egy természetes állapot, amely kitűnően támogatható a „természet patikájából”. A műhelymunka során olyan bábák által javasolt gyógynövényeket, teakeverékeket, olajakat és illóolajakat ismerhetnek meg a kismamák, amelyek a várandósság és a szülés alatt biztonságosan alkalmazhatóak. Kiemelten foglalkozunk egyes kellemetlenségek kezelési javaslataival, valamint a szülés megkönnyítését szolgáló természetes megoldásokkal is.

 

2015. május 8. 17 órától Természetes babaápolás címmel Bánvölgyi Helga gyógyszerész tart előadást. Természetes anyagokkal való tisztálkodás lehetőségei, baba (és mama) bőr, haj és fogápolása, esetlegesen jelentkező kellemetlen tünetek baba-mamabarát orvoslása.

Május 9-én 11 órától kerekasztal-beszélgetést szerveznek az Exspecto helyiségeiben, Háborítatlan szülés Szerbiában címmel. A beszélgetést Joó Horti Lívia vezeti, a beszélgetőpartnerek pedig Danijela Birta Čkonjević dúla, Szabó Edit bába, Balázs Vataščin Emese gyógytornász, dúla, Balassa Erzsébet szülésznő, Jasmina Lolin dúla, szoptatási tanácsadó, Jovana Ružičić, a Centar za mame igazgatója, Hegedűs Melánia bába, dr. Cservenák Péter szülész-nőgyógyász.

A rendezvény záróprogramja május 12-én, 17 órától a Kerekítő Bábos Torna, ölbeli játékokkal, tornaszeres játéktérrel és Kerekítő Manó bábos jelenetével várjuk az édesanyákat, édesapákat és a 0-3 éves gyermekeket.