Miért ne hordozzunk kifelé és kenguruban?

Jól csak a szívével lát az ember, szól a híres idézet, amely a babahordozásban is a legjobb tanácsadó lehet, mert, ha hallgatunk arra, amit az ösztöneink, megérzéseink diktálnak, akkor bizony a helyes babahordozóval pár óra múlva az eszünk is utánunk fog kiabálni, hogy “jajj erre eddig miért nem jöttem rá”. 

Sajnos nagyon nagy a tájékozatlanság a helyes babahordozó megválasztását illetően, és ennek tudható be az is, hogy sokan nem is mernek vagy akarnak hordozni. Elég csak magamból kiindulnom, mikor még terhes voltam eszembe nem jutott, hogy a babakocsin kívül bárminemű babahordozó alkalmatosságra is szükségem lenne, a “kendőzésről” pedig meg voltam győződve, hogy az valójában nem is babahordozás, hanem jóval inkább életstílus, méghozzá olyasmi, amivel én nem tudok azonosulni.

Aztán megszületett Alíz…és a többit már nem kell magyaráznom, elég csak körbenézni a MyBabyHug háza táján.

Szóval most összeszedjük, hogy miért fontos a helyes babahordozó és mindenki maga eldöntheti, hogy kiteszi e a rosszul megválasztott termék veszélyeknek a gyermekét vagy választ egy olyan hordozót, amely minden szempontnak megfelel.

Ortopédiai tények:

Egy baba mikor megszületik, számára a magzatpóz a PÓZ. Figyeljük csak meg, mikor felemelünk egy újszülöttet, lábait felhúzza, gerincét összegömbölyíti, nyakát behúzza. A mozgásfejlődés szakaszai fogják a babát “kiegyenesíteni”. A gerinc S alakjának  kialakulásához és csípő éréséhez hosszú-hosszú fejlődés és erősödés szükséges.

Először megerősödik a nyak, majd a gerinc felső szakasza, kialakulnak a fogáshoz szükséges apró izmok és így haladunk végig a baba testén egészen a lábakig, míg ki nem egyenesedik a baba gerince és fel nem áll az emberpalántánk. Az teljesen természetes, hogy nem ültetjük a babát míg nem tud ülni magától, nem állítjuk míg nem áll fel magától, akkor miért tennénk egy olyan hordozóba újszülött babánkat, ahol nem a magzatpóz a természetes tartás.

 

Nézzük ezt képekben:helyeshordozas

Jól látható a bal oldali képen, hogy a baba gerince pontról-pontra megtámasztva veszi le a baba gerincéről a terhelést és engedi a magzati pózt felvenni. Ez a pozíció úgynevezett “soft” hordozókban, mint a hordozókendő és  Mei Tai-okban, valamint ezek társainál lehetséges.

A jobb oldali képen látható általános kenguru, pedig kiegyenesedett tartásba -a merev háttámlájával- nem  pontról-pontra megtámasztott pozícióba kényszeríti a babánkat.

Tévhit tehát, hogy a babát egy erős, kemény háttámlájú babahordozóban vinni a legbiztonságosabb…pont ellenkezőleg.

 

A következő képek a helyes terpesztartás fontosságát mutatják be. Sokat nem is kell ezen magyarázni, szemmel látható a különbség. Egy általános kengurunál szinte nem is beszélhetünk terpeszszélességről, hiszen mindössze egy vékony szakasz tartja a babát. Ez pont olyan mintha ráülnénk egy gerendára…hát még belegondolni is rossz. Egy helyes babahordozó térdhajlattól-térdhajlatig tartja a baba popsiját. A helyes terpesz a csípőrendellenességek megelőzésében nagyon komoly szerepet játszik. helyeshordozas1

Mentális tények, avagy miért ne hordozzunk kifelé: 

A kifelé hordozás során babánk körülbelül olyan mentális veszélynek van kitéve, mintha egy 10 évesnek horrorfilmet vetítenénk. A babák természetes reakciója, hogy a külvilágot anyjuk óvó környezetéből fedezik fel. Amikor egy baba megijed, vagy olyan inger éri, amivel még nem találkozott természetes reakciója, hogy anyja ölébe bújik. Erre egy babának a kifelé hordozás során esélye sincs. Teljesen magára marad egy olyan ingergazdag környezetben, amelyre sem fizikálisan az érzékszerveivel, sem mentálisan nincs felkészülve.

Kifelé hordozás során a babák nehezebben vagy egyáltalán nem tudnak elaludni, ez pedig az idegrendszerükre további veszélyt jelent. Az ortopédiai károk pedig halmozottabban igazak egy kenguruban kifelé hordozás során, mint befelé hordozásnál.

Tévhit tehát, hogy egy babának jót tesz a kifelé hordozás, mert többet lát a világból, egy baba akkor tapasztalja meg az idegrendszerét nem veszélyeztetve a világot, ha közben a mellkasa érintkezik a hordozójával.

 

A mi megoldásunk:

A mi javaslatunk, hogy a kenguruk helyett inkább válasszunk az első időszakban vagy rugalmas vagy szövött kendőt, ezeket már kölcsönözni is lehet nem kell megvásárolni, majd 3/4 hónapos korban válthatunk a könnyebb használatot jelentő Mei Tai-ra, amely egészen tipegőkorig kihasználható.

 

Forrás: mybabyhug.com