Miért NE használjunk bébikompot?

A bébikomp használatának a számos előnye mellett számos hátránya van. Az alábbiakban leírom azokat a szempontokat, melyeket érdemes átgondolni mielőtt gyermeküket ebbe a játékba ültetnék. Bár tudom, hogy számos előnyét élvezik a szülők és a babák egyaránt, felhívom figyelmüket, hogy használata igen káros, ezért nem ajánlott a gyermeküknek.
Kérem, olvassák el ezeket a gondolatokat!

Miért káros a bébikomp használata?

Balesetveszélyes

Segítségével a gyermek a magasabban lévő tárgyakat (forró lábos, törékeny vagy nehéz tárgyak, vegyszerek…) is elérheti, és magára ránthatja, amennyiben erre nem figyelünk oda. Könnyen legurul a lépcsőn, vagy leesik a teraszról megfelelő korlát hiányában, vagy felborulhat a küszöbben. Előfordulhat, hogy nekimegy a polcnak és így magasabban lévő tárgy esik a fejére. Igaz, hogy ezek a maradandó sérüléseket is okozható balesetek állandó odafigyeléssel elkerülhetők.

Megterheli a kisgyermek gerincét, izületeit

Bébikompba abban a korban ültetik a gyermeket, amikor még nem tud járni, legfeljebb csak egy-két lépést tesz, de előfordul az is, hogy ülni nem tudó gyermeket tesznek bele. Ez olyan terhelésnek teszi ki a gerincét és izületeit, melyre még ebben a korban nem érett. Az esetleges következmények csak később láthatók: úgynevezett „O” láb, gerincferdülés, deformitások… Ezen az sem segít, ha olyan magasra állítják be a méreteket, hogy a gyermek csak pipiskedve, lábujjaival éri a földet. Ez ugyan részben csökkenti a lábak túlterhelését, de a gerincre jutó terhelést nem.

Veszélyezteti az idegrendszer megfelelő fejlődését

A kisgyermek abban az időszakában használja a bébikompot, amikor az idegrendszer fejlődéséhez fontos mászást kellene gyakorolnia. A kisgyermek valószínűleg így is megtanul járni, de egy fontos fejlődési fok esik ki az életéből.
Ha a mozgásfejlődés bármely szakasza kimarad, vagy nem gyakorlódik be (pl.: kúszás, mászás), akkor a hozzá kapcsolódó érzékelő és irányító központok nem fejlődnek, nem differenciálódnak megfelelően. A kúszás és mászás (8-12 hónapos korban) begyakorlása elengedhetetlenül fontos a helyes mozgáskoordináció, az agyféltekék dominanciájának, valamint a két bebikomp1agyfélteke együttműködésének kialakulásához. Az éretlen idegrendszer (melyben az említett funkciók nem működnek kielégítően) később tanulási problémákat, részképesség zavarokat okozhat.
Nem a bébikomp használata miatt lesz a gyermek diszlexiás, vagy tanulási problémás, de annak használata nagyban hozzájárulhat azok kialakulásához. Sok hasonló problémával küzdő gyermekkel foglalkozunk, akik 8-12 hónapos korukban valamilyen okból nem kúsztak-másztak eleget és emiatt idegrendszerük fejletlen. Az idegrendszer fejlődése szempontjából igen fontos a kúszás-mászás, nem szabad elsiettetni a felállást és a járást.

Mivel tudnánk a bébikomp adta előnyöket helyettesíteni, pótolni?

Melyek azok az okok, amik miatt szeretik a szülők?

” végre van egy perc nyugtom, hogy főzzek… ”
” tudom, hogy biztonságban van akkor is, ha nem látom ”
” a kis asztalkáján jól eljátszik ”
” akkor is el van benne, amikor egyébként nyűgös lenne ”
” élvezi, hogy felegyenesedhet és tevékenykedhet a kezével ”

Ezek a gondolatok, pozitív érzések fontosak az édesanyáknak a mindennapok során. Jogos annak igénye, hogy gyermekünk jól érezze magát, tudjon játszani, tevékenykedni valamint, hogy az anyukának legyen a nap folyamán egy-két perce más feladatokra is. Jó lenne ezt a problémát úgy megoldani, hogy ne okozzon kárt a gyermeknek, sőt lehetőleg használjon.

A járóka (ketrec)

hasznos bútordarab lehet egy kisgyermekes családban. A kicsi biztonságosan otthagyható, amikor az édesanyának dolga akad. Néhány gyermek hosszabb ideig is eljátszik benne. A járóka lehetőséget ad arra, hogy a gyermek megtanuljon egyedül játszani, ami előkészíti a későbbi önálló tanulást is. Hasznos abból a szempontból is, hogy a szülők jól szemmel tudják tartani a járókában játszó gyermeküket. Azonban sok gyermek kifejezetten utálja a járókát. Ebben az esetben lekerekíthetünk számára egy nagyobb, biztonságos területet, például a szobaajtóba elhelyezett korláttal (így rálátunk a konyhából, vagy a másik szobából).

A különböző játszószőnyegek

A játszószőnyegek jó elfoglaltságot nyújthatnak azoknak a csecsemőknek, akik még nem tudnak biztonságosan ülni, de szívesen manipulálnak, tevékenykednek a kezeikkel. A felfüggesztett játékok ráadásul nem gurulnak el, magára hagyva a gyermeket, hanem újra és újra a látóterükbe kerül.

A hinta

Különböző formái (függesztett hinta, hintaszék, hintaló…) a szobában és a kertben egyaránt fontosak a cseperedő gyermeknekhinta. A megfelelő hinta kiválasztásakor legyenek figyelemmel gyermekük fejlettségi szintjére. Amennyiben nem tud még biztonságosan ülni, olyan hintába tegyék a kicsit, amelybe fekve is berakható, illetve, amelyben el tud feküdni, ha már elfáradt. Ilyenek a csecsemőhinták, a függőágyak, függőhinták… Amennyiben már biztonságosan ül, érdemes felszerelni számára beltéri hintát. Kaphatók olyan hagyományos műanyag-, vagy fahinták, melyek kampóra akaszthatók. Ennél a fajtánál érdemes több helyen is lehetőséget biztosítani a gyermeknek, így akár hintában ülve is figyelheti, ahogyan főznek vagy éppen vasalnak. Jó ha ilyenkor a hinta két szárát egy kampóra akasztjuk, így több irányba is, akár pörgetve is tud mozogni. Amennyiben az épület szerkezete ezt a megoldást nem teszi lehetővé beszerezhető ajtókeretre csíptethető hinta is.
A hinta olyan ingerekkel bombázza a gyermeket, amely az idegrendszer fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Az idegrendszer fejlődése szoros kapcsolatban áll a középfülben elhelyezkedő egyensúlyi szervvel. A hintáztatással folyamatosan ingereljük, stimuláljuk egyensúlyi rendszert, mely kedvezően befolyásolja az összes agyi érési folyamatot. Mindez jó hatással van a mozgáskoordinációra, a mozgásfejlődésre, valamint a beszéd beindulására és fejlődésére és természetesen az egyensúlyra is. A hintáztatás vagy együtt hintázás kellemes együttlétet biztosít a gyermeknek édesanyjával és intenzív, erős ingerekkel látja el a gyermek idegrendszerét. Ugyanakkor hasznos a számára az is, ha egyszerűen a hintában ülve való szemlélődik. Ez a helyzet az anyaméhben való állapothoz hasonló érzetet kelt a gyermekekben, ezért általában szeretik is.
Amennyiben úgy érzik, hogy gyermekük mozgásfejlődése nem megfelelő, esetleg nehezen megnyugtatható állandóan sír, vagy éppen keveset mozog, kérjék ki a védőnő, vagy korai fejlesztéssel foglalkozó szakemberek tanácsát.

Kérem, hogy a fent bemutatott veszélyeket mérlegelve, felelősen döntsenek a bébikomp használatáról saját gyermekük esetében.

Szerző: Daritsné Rajzó Éva

Konduktor-korai fejlesztő

Forrás: felzarkozunk.hu