Mi leszel, ha nagy leszel – és miből?

A baba születését követően minden bizonnyal nem az az első gondolatunk, hogy mi lesz majd akkor, ha ez a gyerek egyetemre kezd járni. Akar-e majd tovább tanulni, s hogy ha igen, milyen ambíciói lesznek? Azonban nem sokkal később a gyermek maga is szembesül ezzel a kérdéssel, mi leszel, ha nagy leszel? Számtalanszor feltesszük, felteszik neki ezt a kérdést, de vajon gondolkodunk-e idejében arról, hogy az iskoláztatását miből fizetjük majd?

Ma már nem kell messzire mennünk, hogy megfelelő programot találjunk, szinte mindegyik biztosítóháznak vannak iskoláztatási programjai, amelyeket a saját pénztárcánkhoz tudunk alakítani, s ha már a gyermek megszületése után közvetlenül elkezdünk takarékoskodni, akkor akár havi 15 euróból szép összeget tudunk biztosítani a 19 év alatt. Fürstner Krisztián biztosítási tanácsadóval beszélgettünk.

 

MI LESZEL, HA NAGY LESZEL?

— Amikor elmúlik az első pár hét eufória, amikor elkezdünk azon gondolkodni, hogy mi lesz ebből a gyerekből, ha felnő, pilóta vagy tanár, előbb-utóbb arra jövünk rá, hogy ez valószínű felsőbb szintű oktatást fog igényelni, ami tudjuk, pénzbe kerül. Ezek a programok úgy vannak kitalálva, hogy sokkal könnyebbé tegyék ezt az időszakot, hiszen egyszerűbb, ha huzamosabb ideig fizetünk kisebb összeget, mint hogy ha pár év alatt próbáljuk összegyűjteni, vagy megvárjuk, hogy a gyerek beiratkozzon az egyetemre és akkor kapcsoljunk, hogy egyszerre kellene előteremteni egy nagyobb összeget.

KIS ÖSSZEGEKBŐL, FOKOZATOSAN

A cél az, hogy kis összegekből meg tudjunk takarítani a végén egy nagyobb összeget, az iskoláztatásra, hogy az biztos helyen legyen, ne tudjuk elkölteni előtte. Nem kötelező a szülő fizetni, bármikor leállhat vele, s az addig összegyűlt pénz várja a 19 év leteltét.iskola1

Ez egy hosszútávú megtakarítás, egy kicsit kötelezi is a szülőket, hogy amit muszáj, azt elő kell teremteni. Ami biztos, hogy ez a pénz  nem fog elúszni, nem költjük el útközben valami másra. A program mellé lehet sérülésbiztosítást is kötni a gyermekre. A 19-ik évben pedig ez a pénz felszabadul, és senki sem kötelezi a szülőt, és a gyermeket sem, hogy azt iskoláztatásra költse.

Ami még előny lehet, hogy lehet névre szólóan a gyermekre kötni, de a szülőre is. Amennyiben ez az egyetlen ilyen program a családban, akkor lehet, hogy az utóbbi érdekesebb lehet, mert hiába a gyermekre szól, ha a szülő sérül és nem tudja tovább fizetni. Igy többszörösen lebiztosíthatjuk magunkat. Nagyon sok kombináció lehetséges, mindegyik célja az, hogy a gyermek jövőjét megalapozzuk, hogy a gyermek ott tanulhasson, ahol elképzeli.

BÁRKI FIZETHETI, NEM CSUPÁN A SZÜLŐ

Rendszerint az ilyen programokat, ha van rá lehetőség, nem a szülők finanszírozzák. A mai világban egy éves gyermeknek mit tudunk ajándékozni? Vagy valami játékot, vagy ruhát, ami lehet, hogy nem felel meg. Sokkal jobb lenne, ha a szülő azt mondaná, hogy ehelyett, amennyi pénzt gondolt az ajándékozó, tegye egy kovertába és azt befizetik az iskoláztatására. Így mindenkinek megkönnyítjük a dolgát.

 

Programot bárki indíthat, nagymama, nagytata, bárki, aki fontosnak tartja a gyermek jövőjét. Mi történik, ha a nagytata többet nincs? Egy másik érdekelt személy természetesen átveheti a program fizetését.

HOL VAN AZ MÉG?

Sokszor hallhatjuk a szülőktől, hogy a jelennel foglalkoznak, hiszen ott is nehezen tudják megteremteni a mindennapokhoz szükséges anyagiakat. Mivel lehet ilyenkor meggyőzni őket?

— Meggyőzni nem szeretek senkit. Azt mondhatom, persze, messze van, majd megoldod később, csak akkor drágább lesz. Majd holnap… – hallom sokszor. Igen, csak az eljön gyorsan, egyszer csak a gyermek elénk áll, hogy felvették az egyetemre és szüksége van pénzre, s majd akkor vakarjuk a fejünket.

Szerző: tm

A témában érdeklődni lehet Fürstner Krisztiánnál facebook üzeneten keresztül, itt: https://www.facebook.com/furstner?ref=bookmarks

Fotó: Illusztráció http://www.dailymail.co.uk/femail/article-1388478/Will-cosseted-new-generation-break-Bank-Mum-Dad.html ,

http://www.kompasiana.com/bintanglily/rencana-pendidikan-anak-cara-menghitung-dan-ragam-investasinya_562307e1e6afbd8205b662bb