Méregdrága tankönyvek – az átlagfizetés sem elég az iskolakezdésre

Drágulnak a tankönyvek a 2015/2016-os tanévre. Az általános iskolák felsős diákjainak könyvei körülbelül 10 százalékkal lesznek drágábbak az előző tanévhez képest.

Az alsósoknak sem jár ezentúl az ingyenes tankönyv, csak a szociálisan rászorulóknak. A szülőknek akár 15 ezer dinárt is fizetniük kell a könyvcsomagért.

Ökrös Csilla lánya most ötödikes, minden könyvet meg kellett vásárolniuk a tanévkezdéshez. Ez több ezer dináros költséget jelent, és ezek csak a könyvek.  „Sok tanár megengedi azt, hogy a félig üres füzeteket folytassák, ez mondjuk nagyon jó. Hatalmas kiadás elindítani a gyereket, mire az összes tanszert beszerezzük, a hozzá való kiegészítők, a lombfűrészen, a vonalzókon, a körzőkön keresztül a töltőtoll, a tornafelszerelés. Sorolhatnám reggelig, hogy mi minden, tehát nagyon megterheli a pénztárcát.”

Klaudia Gubić Šelken igazgató szerint is drágák a tankönyvek. A tanárokkal közös megegyezés alapján csak négy-öt évente cserélnek kiadót, amennyiben szükséges. Ez abban könnyítés, hogy a többgyermekes családoknál a testvérek egymástól öröklik a könyveket.  „Abban segítünk, hogy a minisztériumból megérkezett az értesítés, hogy egyes tanulók kapni fognak ingyenes tankönyveket. A pályázat folyamatban van. A többiek pedig elmennek a könyvkereskedésbe, a listát leadta minden tanár, tanító és osztályfőnök, hogy melyik kiadótól, melyik tantárgyból, milyen könyvet kell venni.”

A következő tanévben az alsós diákoknak sem jár már az ingyenes könyvcsomag. Ezentúl mindent meg kell vásárolni, és ez akár tízezer dinárig terjedő kiadást is jelenthet. A felsős diákok könyvcsomagja meghaladhatja a tízezer dinárt is.

Mirko Kovač, a szabadkai Danilo Kiš Városi Könyvesház igazgatója: „Eddig az első négy osztálynak ingyenes volt, most fizetni kell nekik is, abban az esetben, ha nem szociális esetek. Persze, hogy drága akkor, ha azelőtt ingyen volt, most meg fizetni kell. Van olyan, hogy három-négy részletben tudják megvenni.”

A tankönyvcsomag a szülőknek hétezer dinártól 15 ezer dinárjukba is kerülhet, attól függően, hogy hanyadik osztályos a gyerek. Az új tanévre szóló tankönyvek árlistája megérkezett, a könyvek pedig június végén kerülnek a boltokba.

Forrás: PannonRTV