Mennyit igyon a baba?

Amikor a baba már nem csak anyatejet kap, akkor meg kell kezdeni az itatását is, ez azonban még nem jelenti azt, hogy sokat fog inni evés után, hiszen még egyelőre anyatejet is kap. De vajon mennyi folyadékra van szüksége?

Anyatejes babákat még nagy melegben sem szükséges vízzel itatni, hiszen az anyatej fedezi a folyadékszükségletet, tápszeres babáknál viszont a tápszer után, valamint melegben két étkezés között is kell adni kevés vizet. A régebbi könyvek teát írnak és gyakran az orvosok is azt javasolják, de ennek valójában nincs orvosi indoka, tehát nyugodtan lehet adni helyette babavizet, vagy forralt vizet.

Ameddig többségében anyatejet és gyümölcspépeket kap a csecsemő, addig elegendő minden étkezés után megkínálni az itatópohárban egy kis vízzel (forralt víz, babavíz vagy szénsavmentes ásványvíz), valamint két evésidő között legalább kínáljuk meg még legalább egyszer. Egyelőre még nem fog sokat inni, csak egy-egy kortyot, de nem kell aggódni emiatt: a csecsemők ösztönei még jól működnek ilyen téren, pont annyit isznak, amennyire szükségük van.

Ami gondot okozhat, ha édes teákhoz, gyümölcslevekhez, kakaóhoz szokik hozzá a kicsi. Ezek ugyanis nem oltják a szomjat, a kicsi szomjas marad és még többet iszik, ami miatt az anya azt gondolhatja, több folyadékra van szüksége a kicsinek és ha kevesebbet iszik a megszokottnál, akkor pedig aggódik, nehogy kiszáradjon, holott korábban azért ivott sokat, mert az édes innivalók “itatták magukat”

Melegben (de még hűvösebb évszakban is, ha hosszabb útra indultok) ne felejtsd elvinni mindenhova magaddal a baba itatópoharát és benne egy kis vizet, mert az innivalóra mindig szüksége lehet. Ha magától nem kéri, akkor is 1-2 óránként kínáld meg vele (kánikulában óránként).

Ha cumisüvegből iszik, idővel érdemes áttérni először a puha csőrös pohárra, mert ebből hasonlóan tud inni, mint a cumisüvegből, jó átmenet a pohár és a cumisüveg között. Ha korábban csak szopizott, akkor azonnal a pohárral lehet próbálkozni, bár a csőrös pohár nagy előnye, hogy bárhova magatokkal tudjátok vinni és ha szelep is van benne, akkor nem folyik ki belőle az innivaló.

Ha van módja próbálkozni, a legtöbb baba 1-másfél éves kora között megtanul pohárból inni, és általában nagyon szeretik ebben a korban a csőrös műanyag üvegeket is (pl. Kubus, babavizes üvegek). Nagy lyukú műanyag palackból azonban csak 3 éves kor körül tanulnak meg inni a gyerekek.

Mennyit igyon? Vannak tankönyvi számok arra, mennyi lenne az ideális folyadékmennyiség 1-2 éves korban, ez azonban csak összezavarja az anyákat, mert a legtöbb baba látszólag nem iszik meg ennyit. A könyvek többsége 1 liter folyadékbevitelt javasol naponta, ebben azonban benne van az anyatej (ami neked talán már kevésnek tűnhet, de nem méred a mennyiségét), a gyümölcsök, főzelékek folyadéktartalma, a levesek és ezen felül jön még a többi innivaló, amihez hozzátartozik a tápszer is.

Normál esetben tehát egy 1-2 év közötti kisgyerek vízből nagyjából 2-4 decit iszik meg naponta, melegben ennél akár jóval többet is, de a számoknál sokkal fontosabb az, hogy amikor szomjas, akkor legyen módja inni, tehát tartsatok mindig azonos helyen a lakásban egy ivóspoharat, amiből bármikor ihat, amikor eszébe jut, és te is kínálhatod neki étkezés után és étkezések között, így biztosan eleget iszik majd.

Szerző: Vida Ágnes

Forrás: kismamablog.hu