Mégis ingyenesek lesznek a tankönyvek

Mégis ingyenesek lesznek a tankönyvek az elsős, másodikos, harmadikos és negyedikes általános iskolás gyermekek számára, döntött végül a szerb kormány az ülésén. A nagyon elhasznált tankönyveket pedig újra cserélik – írja a b92.

Reggel még arról tájékoztatott a Novosti, hogy az elsős, másodikos, és harmadikos általános iskolás tanulóknak a jövőben nem járnak ingyen a tankönyvek, az Oktatásügyi Minisztérium csak a munkafüzeteket biztosítja ingyen a következő tanévtől.

Ljubiša Antonijević miniszterhelyettes elmondta, szerény az az összeg, amit tankönyvbeszerzésre költhetnek, de a munkafüzeteket továbbra is biztosítják a gyerekeknek.

A tankönyveket nem muszáj megvásárolniuk a szülőknek, hiszen azokat örökölhetik az előző generációtól. Persze nem mindenkinek jut így könyv, mert sok már használhatatlan állapotban van. Azok a könyvek viszont, amelyek jó állapotban vannak, megtalálhatók az iskolák könyvtáraiban – nyilatkozta a miniszterhelyettes.

Az előző miniszter kijelentette összesen 731 millió dinárt szánnak könyvvásárlásra, aminek köszönhetően mindenki számára ingyenes lett volna a tankönyv, s az előző vezetés azt is kiemelte, minden marad a régiben – írja a Novosti.

Eddig az alsós osztályos tanulók ingyen kapták a tankönyveket és munkafüzeteket, néha újakat, néha pedig jó állapotban lévő használtakat. A felsős tanulók eddig is önköltségen kellett, hogy beszerezzék a tankönyveket, kivéve a belgrádi iskolások, akik eddig is ingyenes tankönyvcsomagot kaptak, s a felsős tanulóknak is csak a munkafüzeteket és nyelvkönyveket kellett megvásárolniuk. Arról még nem született döntés, hogy a fővárosban ez a jövőben is így marad-e.

Forrás: yumama.com

Fotó: novosti.rs