Meddig kell éjszaka ennie a babának?

“A gyerekorvosunk szerint 6 hónaposan már nem lehet éhes a baba éjszaka”, “Azt olvastam, hogy egy 7 kilós babának már nem kell éjszaka felébrednie enni” – egy-egy ilyen kijelentéssel sok fejtörést okoznak a szakemberek az anyukáknak. Mert bizony a babák nem olvasnak szakkönyveket és, ha éhesek, felébrednek éjszaka enni. De vajon mi befolyásolja az éjszakai éhséget? Meddig normális, ha éjjel még felkel a baba enni?

1. Az újszülött csecsemő gyomra cseresznyeméretű, ezért akár másfél-2 óránként is felébredhet enni éjszaka. Ez az időszak azonban nem tart hónapokig: ha a baba igény szerint szopizhat az első hetekben éjszaka is, akkor hamar ritkulni kezdenek az éjszakai ébredések és beáll valamiféle rendszer az éjszakai evésekben. Az igény szerinti szoptatás az első hetekben azért is jó, mert így az anyuka és a baba bioritmusa egymásra hangolódik, azaz a kicsi akkor fog éjszaka felébredni, amikor az anyuka egyébként is a felszínes alvási szakaszba ért, ezért könnyebben felébred majd és nem esik nehezére visszaaludni sem.

2. Korababa A 37. hét előtt vagy kis súllyal született babák gyakrabban esznek éjszaka is, hiszen az emésztőrendszerük éretlenebb az időre született babákénál, és be kell hozniuk a súlybeli lemaradásukat is a normál időre született babákhoz képest.

szopi3. Növekedési ugrás Ha a baba korábban nagyjából kiszámítható időpontokban ébredt, most pedig hirtelen gyakrabban kel és jóízűen eszik, akkor növekedési ugrásról lehet szó. Nagyjából 3 és 6 hetesen, valamint 3 hónaposan és 6 hónaposan van egy-egy nagyobb növekedési ugrás, de természetesen ebben is lehetnek egyéni eltérések. Ilyenkor a nappali gyakrabb szoptatás segíthet benne, hogy nőjön a tejmennyiség és néhány nap után helyreáll a rend.

4. “Ha nagy a súlya, nem lehet éhes éjszaka” Tévedés, hogy csak a kisebb súlyú, lassan hízó babáknak lehet szüksége éjszaka evésre. Ahogy nő a testsúly, nő a tápanyagigény is, ezért fordulhat elő, hogy a korábban éjjel csak 1-2x ébredő baba, megint elkezd 3 óránként enni éjszaka. Ez teljesen normális jelenség.

5. Kicsi gyomor, gyors emésztés A csecsemőknek kicsi a gyomruk és gyors az emésztésük. Ebben egyéni különbségek is lehetnek: vannak babák, akiknek lassabb az emésztése, van, akinek gyorsabb. Ez utóbbi csoport gyakrabban ébredhet éjjel enni. A hozzátáplálás megkezdése sem feltétlenül változtat ezen a dolgon, hiszen az elsőként adott pépek, gyümölcsök, nem igazán laktatóak. A gyorsabb emésztésű babák gyakran csak a darabos ételekre való teljes áttérés után bírják csak ki egész éjjel evés nélkül.

6. Mozgásfejlődés Minél többet mozog a baba, annál nagyobb az energiaigénye. Viszont pont abban az időszakban, amikor kúszni-mászni kezd a kicsi, a sok élmény miatt gyorsabban elintézi a nappali evéseket a baba – amit aztán éjjel pótol be. Ezen segíthetsz azzal, ha nappal nyugodt körülmények között, félhomályos szobában eteted.

7. Szomjas! Az éjszakai ébredés hátterében állhat a szomjúság is. Különösen nyáron, nagy melegben, de a fűtési időszakban túlfűtött, száraz levegőjű lakásban is előfordulhat, hogy a baba inni ébred fel éjszaka. Ilyenkor az anyatejből gyakran csak a vizesebb első tejet fogyasztja el, de az is lehet, hogy ha már felébredt, megtömi a pocakot is

A babák többsége legalább másfél éves korig legalább egyszer megébred éjszaka enni. Nem rossz szokásból teszi ezt, hanem egyszerűen azért, mert tényleg éhes. Ha ilyenkor cumival, teával vagy vízzel “becsapják”, próbálják leszoktatni az ébredésről, akkor lehet, hogy átmenetileg visszaalszik, de rövid időn belül ismét fel fog ébredni, mert még mindig éhes. A praktikák alkalmazása helyett jobb igény szerint etetni a kicsit, figyelni mikor mennyit eszik nappal és éjszaka (nagyon hasznos erről naplót vezetni, mert gyakran összefolynak a szoptatási-etetési időpontok egymással), így objektív képet kaphatsz arról, mennyit is eszik valójában a babád, min lehet és min nem szükséges változtatni.

Ha igény szerint eteted, akkor hamar megtanulod majd felismerni azt is, mikor NEM az éhség ébreszti fel a babát éjszaka. 1 éves korig, ha a baba 3-4 óránként felkel és eszik, akkor valóban éhségről van szó. Ha elkezd rendszertelenül és nagyon gyakran akár fél-1 óránként ébredni, az evés után sem tud visszaaludni, nyugtalan, akkor valamilyen más ok miatt ébredt fel (pl. fogzás, betegség). Viszont ilyenkor sem lehet kizárni, hogy emellett nem éhes vagy szomjas éjszaka.

Tévhit, hogy az éjszakai szopizás rossz szokás, ami elhízáshoz vezet. Épp ellenkezőleg: az igény szerint etetett babák hamarabb megtanulják felismerni mikor éhesek valóban, képesek lesznek szabályozni az éhségérzetet, míg az órára etetett babáknál gyakrabban fordul elő, hogy túleszik magukat, kapkodva esznek, ami később táplálkozási zavarokhoz vezet.

Írta: Vida Ágnes

Forrás: kismamablog.hu